Drop hjemsendelse af afghanerbørn
Foto: AP/Rahmat Gul / POLFOTO
Dansk Flygtningehjælp: Afghanere kan overhovedet ikke garantere sikkerhed for de børn, Danmark vil sende hjem.

Uledsagede afghanske flygtningebørn risikerer at blive dræbt eller indrulleret i Talebans tropper, hvis Danmark sender dem hjem, som regeringen har planer om.

Det vurderer Dansk Flygtningehjælp, der har arbejdet i Afghanistan gennem flere år.

- Danmark har ikke nogen mulighed for at sikre, at børnene er i sikkerhed. Myndighederne i Afghanistan kan ikke, uanset at de gerne ville, garantere sikkerheden for nogen, heller ikke for børnene, siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Ifølge Justitsministeriet venter Danmark i øjeblikket kun på, at de afghanske myndigheder underskriver en projektaftale, der skal gøre det muligt at oprette et børnehjem til de hjemsendte børn.

Dermed kan SRSF-regeringen blive den første danske regering til at tvangsudvise uledsagede mindreårige til Afghanistan.

Andreas Kamm er ikke i tvivl om, at Danmark bryder en hel stribe af internationale konventioner ved at sende børnene hjem.

- Asylansøgere og beskyttelse af børn er dansk ansvar, fastslår Andreas Kamm.

Samme vurdering har flere eksperter, som Politiken har talt med.

- Flygtningekonventionen siger helt enkelt, at hvis vi må regne med, at de er i risiko for tortur eller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling, kan vi ikke sende dem tilbage, siger professor Claus Haagen Jensen fra Copenhagen Business School til Politiken.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er der mange farer, der truer børn i Afghanistan.

- Alt kan ske i Afghanistan. De kan blive rekrutteret af Taliban, de kan blive ofre for den almindelige usikkerhed eller de kan blive hentet af fjerne familiemedlemmer, der ikke vil dem det godt, siger Andreas Kamm.

Trine Bramsen (S), der er formand for Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integrationspolitik, siger til Politiken, at regeringen forhandler med den afghanske regering om, hvorvidt den kan garantere børnenes sikkerhed.

- Derefter tager vi stilling til, om projektet kan gennemføres, siger hun.