Direktørfamilie tjener boksen på skattereform
Direktørfamilie kan se frem til 17.820 kroner mere i deres reale rådighedsbeløb i 2023. Foto: Colourbox / POLFOTO
Direktørfamilien får næsten 18.000 kroner mere om året, når regeringens skattereformen er indfaset, viser tal.

Mens direktørfamilien kan juble, må familier på førtidspension og kontanthjælp ærgrer sig, når de ser det endelige regnestykke for regeringens skattereform, som Finansministeriet netop har offentliggjort.

En direktørfamilie kan se frem til 17.820 kroner mere i deres reale rådighedsbeløb, når skattereformen er indfaset i 2023. Til gengæld går et par på førtidspension glip af en stigning på 11.710 kroner i deres reale rådighedsbeløb.

Det fremgår af et svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Folketingets Finansudvalg.

I svaret har Finansministeriet opgjort det endelige resultat for 26 forskellige familietyper.

Ifølge cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, er reformen historisk.

- Beregningerne illustrerer meget klart, at en meget væsentlig del af denne reform består i en omfordeling fra personer på overførselsindkomst til personer i arbejde.

- Det er sjældent sket i danske skattereformer, og på den måde vil jeg faktisk sige, at der er blevet slagtet en hellig ko i dansk økonomisk politik, siger Mads Lundby Hansen.

Personer på overførselsindkomst vil stadig kunne købe det samme antal varer som i dag, fordi deres udbetalinger bliver reguleret op med inflationen. Men de vil ikke stige så meget som hidtil, og det vil øge uligheden mellem de forskellige typer af familier.

Eksempelvis vil et par på kontanthjælp med to børn gå glip af en stigning på 8220 kroner, som de eller kunne have set frem til. Til gengæld kan en LO-par med to børn se frem til at få 6880 kroner mere i deres reale rådighedsbeløb i 2023.

- Overførselsmodtagerne vil nogenlunde bevarer deres købekraft, men ikke få den fremgang i levestandarden, som de ville opleve, hvis man bevarede den nuværende satsregulering.

- Herudover reduceres overførselsmodtageres rådighedsbeløb af forhøjelserne af afgifter på eksempelvis vin, øl og chokolade, siger Mads Lundby Hansen.

Han roser skattereformen for markant at øge incitamentet til at finde et arbejde, så reformen samlet set vil øge arbejdsudbuddet med 15.800 personer.