Johnny Møller-Jensen var på vej ud ad døren for at passe sit vikarjob på et lager i Brøndby, da et indslag i DR2's morgennyheder fik ham til at miste fatningen.
"Jeg kunne bare se på ham, at han havde fået nok. Han stod bare og sydede og så fortabt ud," fortæller hans kone Dorthe Møller-Jensen.
På tv-skærmen fortalte hoteldirektør Allan Agerholm fra Crowne Plaza Copenhagen Tower, at han i øjeblikket havde syv ledige fuldtidsstillinger, men at det var svært at få dem besat, fordi han næsten ikke fik nogen ansøgninger.
Efter interviewet fortæller direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jørgen Neergaard Larsen i tv-studiet, at mange virksomheder har samme oplevelse.
"Det er præcis det, vi hører. Der er alt for mange eksempler på det her, og det er derfor, vi kan konstatere, at der i det sidste halve år af 2012 var over 9.000 forgæves rekrutteringer. Og det er derfor, vi fra kvartal til kvartal ser et fortsat øget indtag af udenlandsk arbejdskraft," siger han.
Arbejder gerne til 120 kroner i timen
Johnny Møller-Jensen er hverken kræsen eller doven. Siden han mistede sit faste job som ufaglært fabriksarbejder i 2008, har han haft 20 vikariater som alt fra lagerarbejder til butiksdetektiv.
Derfor føler han sig nedgjort, hver gang politikere, debattører eller arbejdsgivere lufter holdninger om, at arbejdsløse ikke gider tage de job, der er.
"Jeg ved godt, at der er nogen, der helst bare vil hæve en ydelse og være i fred. Men vi er altså rigtig, rigtig mange, som gerne snupper et job til 120 kroner i timen, fordi vi altid har arbejdet, og ikke kan forestille os en tilværelse, hvor vi ikke får noget fra hånden," siger 51-årige Johnny, som i øjeblikket tjener 134 kroner i timen på at slæbe varer i Brøndby.
Efter at have set sin mands reaktion på tv-indslaget, ringede Dorthe Møller Jensen til Crowne Plaza for at forhøre sig om de syv ledige job.
Ifølge Dorthe Møller-Jensen lød beskeden, at der kun var to ledige stillinger i hotellets salgsafdeling, og at resten af stllingerne var aktivering, som blev formidlet gennem JObcenter København, og altså ikke ordinære fuldtidsstillinger, som Allan Agerholm havde sagt på tv.
"De opfordrede Johnny til at sende en uopfordret ansøgning, men det er jo lettere sagt end gjort, hvis man ikke kan se, hvad jobbet går ud på," siger Dorthe Møller-Jensen.
Hotel: Vi tilbød smutvej til job
Johnny bor i Allerød, og er derfor ikke tilknyttet jobcenteret i Københavns Kommune. Men en søgning på den offentlige jobdatabase Jobnet viste ingen ledige job på hotel Crowne Plaza.
"Uanset, om jobbene er der eller ej, er det da til grin at sige, at de arbejdsløse ikke gider tage dem, når man ikke annoncerer dem offentligt eller i det mindste kan få jobindholdet oplyst, når man ringer til hotellet," siger Johnny.
Hotel Crowne Plaza Copenhagen Tower fortæller en anden version af historien.
Hoteldirektør Allan Agerholm oplyser, at han selv har talt direkte med Dorthe Møller-Jensen, som udover en beskrivelse af de syv stillinger blev opfordret til at sende et cv på hendes mand.
"På den måde kunne vi kortslutte systemet, så vi kunne gå baglæns gennem jobcenteret og sørge for, at han blev sendt til interview. Mig bekendt er det cv ikke kommet endnu, selv om de har haft rig mulighed til at sende det," siger han.
Afviser kritik som vås og vrøvl
Allan Agerholm vil ikke stå model til det, som han betragter som "en gang ufunderet brok".
"Det korte af det lange er, at de her mennesker har ikke gjort sig den anstrengelse at følge det system, som nu engang er på plads, og så forsøger de til gengæld at anfægte validiteteten af den udtalelse, jeg har lavet på tv. Det synes jeg, er noget vås og vrøvl. Se dog at komme igang med at skrive en ansøgning i stedet for at brokke dig," lyder opsangen til Johnny Møller-Jensen og hustru.
Allan Agerholm kommer dog næppe til at modtage en ansøgning fra Johnny Møller-Jensen. Han har i stedet søgt en stilling som natportier på et andet hotel i København, hvor stillingen var slået op i fuld offentlighed.
Han sidder dog tilbage med fornemmelsen af, at hoteldirektørens tv-optræden handler om andet end syv ledige stillinger.
"Som ledig sidder du med fornemmelsen af, at DA bruger alle kneb for at gøre opmærksom på, at ledige er dovne og kræsne. Det gør de selvfølgelig, fordi de på sigt kan trykke lønnen," siger Johnny Møller-Jensen.
Læs et uddybende interview med Allan Agerholm her.
- På trods af høj arbejdsløshed er arbejdsløse for kræsne, når det kommer til at tage job, som er karakteriseret ved lav status, lav løn eller hårdt fysisk arbejde.
- Det argument luftes med jævne mellemrum i den offentlige debat. Debatten om lediges motivation fik især næring efter sagen om Dovne Robert, men er senest blusset op i forbindelse med regeringens redningspakke for udfaldstruede dagpengemodtagere.
- I januar hævdede Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen i direkte tv, at der fandtes 10.000 ubesatte stillinger.
- Det viste sig efterfølgende, at der er tale om 'forgæves rekrutteringer', som ikke er gået efter planen, men ikke nødvendigvis er forblevet ubesatte.
- Arbejdsgiverorganisationen DA fastholder, at virksomheder på trods af krisen har svært ved at finde de rigtige folk, og at det økonomiske incitament til at søge lavtlønnede job er for lavt.
- Avisen.dk efterprøver konkrete eksempler. Skriv til soren@avisen.dk, hvis du har et tip.