Det kan blive en særdeles levende julefrokost, hvis man har købt risotto-ris i Føtex, grødris i SuperBest og æbleskiver eller hvidtøl i Aldi. De tre kæder har taget julevarer ned af hylderne, fordi biller er kravlet ud af poserne.
»Jeg mindes ikke, at vi har haft en måned, hvor vi har måttet tilbagekalde så mange fødevarer, fordi der var biller i dem,« siger fødevareberedskabschef Kim Vandrup fra Fødevarestyrelsen. Siden 7. november har styrelsen fire gange skrevet ud om, at julemad skulle væk fra hylderne på grund af kryb og dårlig smag.
»Forårets fødevaresager har fået butikskæderne til at reagere hurtigt, når de opdager, at der er noget galt. De er simpelthen bange for en ny sag,« siger Kim Vandrup.
Insektgift forbudt
Således har Aldi, SuperBest og Føtex selv bedt om at få trukket varerne af hylderne og forbrugerne om at levere de købte varer tilbage.
Hvis du har købt risotto-ris af mærket Princip i Føtex og Bilka, kan der være rissnudebiller i. Samme bille er fundet i grødris fra SuperBest og Spar. Æbleskiver fra Aldi fra Coronet Cake Company rummede til gengæld melbiller.
Det hele kan man skylle ned med misfarvet og ildelugtende Julehvidtøl fra Bryggeriet Vestfyen, som Aldi for to dage måtte fjerne.
Skadedyrsfirmaerne har en teori om, hvorfor der pludselig er kommet levende fødevarer i butikkerne.
»Grossister i Danmark må ikke længere sprøjte ris og mel med insektgift. Og da billerne lægger æg i selve riskornene, skal butikkerne være grundige i egenkontrollen for at spore billerne,« siger Bo Petersen fra Anticimex.
Konkurrenten Rentokil mener endda, at der i fremtiden kommer mange flere biller i maden.
Biller vil have øko-mad
»De eksotiske biller kommer, fordi vi spiser mere økologisk mad uden tilsætningsstoffer. Og så er der altså intet i, som kan slå billerne ihjel. De foretrækker jo naturlige fødevarer,« siger teknisk chef Claus Schultz.
Dansk Supermarked, som ejer Føtex og Bilka, undskylder, hvis en kunde har fået en pose ris hjem med biller i. De tilbagetrukne ris stammer fra et parti på fire tons ris fra Italien.
»Det er brandærgerligt, hvis fødevarer med levende dyr i er endt på hylderne. Selvom det ikke er farligt, skal de selvfølgelig ikke være der. Vi er meget opmærksomme på problemer med fødevarer. Hvis en kunde siger, at hun er blevet syg af at spise en pølse, melder vi det straks til myndighederne,« siger informationschef Erik Eisenberg.