Det er nu du skal høste dine frø i haven

Hvis haven skal blomstre fint næste år, så er det bare med at få høstet frø lige nu, så akeleje og lupin står smukt igen næste år.
Du kan nulre frøene ud af blomstens midte og gemme dem til brug til næste år.
Du kan nulre frøene ud af blomstens midte og gemme dem til brug til næste år. Foto: Thomas Skovgaard Pedersen/Free

Smukke blomster i haven år efter år. Det er slet ikke så svært, hvis man husker at høste sine frø. Og det er netop nu, at du kan gå i gang med både stauder og sommerblomster for at sikre dig frø til næste sæson, fortæller haveentusiast Thomas Skovgaard Pedersen fra Floragora.dk.

- Inde i kernen af alle blomster sidder frøene, og det er nu, man kan gå ud og klippe den tørre knop af, og hvis man nulrer lidt på den, så falder der måske op mod 100 frø ud, siger Thomas Skovgaard Pedersen.

Man skal dog passe på med at klippe frøkapslerne af for tidligt, lyder det fra Haveselskabet.

- Det vigtigste er, at frøene er modne, inden man høster dem, for de skal være lidt tørre. De må ikke sidde for godt fast, og de må ikke være grønne og saftige, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

Når man har klippet blomsterhovederne eller frøkapslerne, som de også kaldes, af, så skal man holde lidt styr på dem, anbefaler Louise Møller.

- Det er en rigtig god idé at have dem i små papirsposer, for skulle der være lidt fugtighed tilbage i frøene, så suger papiret det. Man kan også bruge kaffefiltre. Og så er det vigtigt at få skrevet navn på, for til foråret har man glemt alt om det, og nogle frø kan være svære at skelne fra hinanden, siger Louise Møller.

Man skal opbevare frøene koldt og mørkt, så det er bedst at lægge dem i et skur eller et bryggers. Alternativt kan man også opbevare dem i køleskabet.

- De skal opbevares tørt og køligt, for hvis man opbevarer dem lidt for varmt, så falder spireprocenten, og man får ikke så meget ud af det, siger Louise Møller.

Og så skal man ikke være nærig med, hvor mange frø man samler ind, lyder rådet.

- Man skal bruge en del flere frø, end man regner med. Så høst løs, og frås med frøene, for der er mange, der ikke bliver til noget, siger Thomas Skovgaard Pedersen.

Så det er bare med at komme ud i haven nu og klippe, så man kan så igen næste år.

- Morgenfruer og solsikker er oplagte at gøre det med. Også akeleje og valmuer er gode. De sår dog også sig selv, så hvis man vil have kontrol over, hvor de er, så er det en god idé at høste frøene og selv så dem, hvor man vil have dem, siger Louise Møller.

Glæden ved at høste frø er ifølge Thomas Skovgaard Pedersen også, at det er noget, man kan dele med andre.

- Det sjove er, at man kan fylde sin egen have op med smukke blomster, og man får noget, man kan give til sine venner eller familie, og måske har de nogle andre frø at give tilbage, siger Thomas Skovgaard Pedersen.

Fakta: Høst frø fra haven

Høst lige nu:

- Akeleje.

- Lupin.

- Røllike.

Senere på sæsonen:

- Iris.

- Asters.

Kilde: Thomas Skovgaard Pedersen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.