Det er blevet lettere at købe hus
Det er lettere at finansiere boligen. Foto: Colourbox
Når danskerne i dag skal lægge penge til de månedlige udgifter for boligen, udgør de en mindre del af den samlede husholdning end tidligere.

Står du med tanker om at købe drømmeboligen, så er det måske nu, du skal slå til.

Realkredit Danmark har med udgangspunkt i Homes husprisindeks lavet et såkaldt finansieringsindeks. Den viser, at adgangen til boligmarkedet er lettere, end den har været i mange år for en typisk dansk familie.

Udgifterne til et fastforrentet lån med afdrag ved køb af et parcelhus løber lige nu op i 14 procent af den gennemsnitlige indkomst for en familie med børn. Til sammenligning lå denne andel i 3. kvartal 2007 på 23 procent.

Er parcelhuset finansieret med afdragsfrit F1-lån, så bruges kun godt tre procent af familieindkomsten på realkreditlånet, skriver Realkredit Danmark i en pressemeddelelse.

Et gennemsnitligt parcelhus på 140 m2 koster ifølge indekset 1.670.000 kroner på landsplan. Lige nu vil finansieringen af sådan et parcelhus løbe op i 5.430 kroner med et fastforrentet 3,5 procent-lån med afdrag. Har man FlexLån® F1 uden afdrag koster det 1.240 kr.

Finansieringsindekset har været faldende siden sommeren 2011 som følge af lavere renter og faldende boligpriser.