Administration 

Kommentar: Her er dommen over Lizettes første 100 dage

Det er 100 dage siden, at Lizette Risgaard blev den første kvindelige LO-formand og afløste Harald Børsting.   (Foto: Foto: Claus fisker, Scanpix.)

"Ingen kan anfægte, at Lizette Risgaard er kommet godt fra start. I dag er det meste af Danmark på fornavn med LO-formanden - og rigtig mange er på kram med kvinden, der altid har OK-mærket sat på sine kjoler for at brande, at den rigtige fagbevægelse tegner overenskomster."

I dag, onsdag, er det præcis 100 dage siden, Lizette Risgaard blev valgt som LO’s første kvindelige formand. De første 100 dage har historisk været den tid, som en nyvalgt præsident, regeringsleder eller LO-formand har fået til at overbevise vælgerne eller medlemmerne om, at de har valgt rigtigt. 

De 100 dage er simpelt hen en slags målestok for, om man er kommet godt eller skidt fra start i sin nye magtposition.

Målt på stemmer kom den tidligere næstformand i LO ualmindelig godt fra start den oktobertirsdag i Aalborg, hvor hun slog sin rival soldaterformanden Flemming Vinther af slagmarken med 312 stemmer mod 87.

Udrensning for at sætte eget hold 

I løbet af de første 100 timer fyrede hun fire centrale topfolk i LO-Huset. Udrensningen gav genlyd. Officielt skulle afskedigelserne af blandt andet den magtfulde sekretariatschef Finn Larsen ske for, at Lizette Risgaard kunne ’sætte sit eget hold’.  

Men det var også tak for sidst til den afgående LO-formand Harald Børsting og hans hold.

Til sidst vandt hun magtkampen, og der rullede hoveder i LO-toppen

I de foregående otte år havde hun oplevet at blive frosset ude og ligefrem forsøgt væltet. Til sidst vandt hun magtkampen, og der rullede hoveder i LO-toppen. I dag er ingen i tvivl om, at den nye frontfigur ikke er bange af sig. 

Med fire nye næstformænd i LO og en helt ny ledelse, som den tidligere kontorassistent kunne have tillid til, var hun ligesom i gang.

Og kursen er ny. Sammenlignet med sin forgænger, der ikke var vild med at stille op til interviews, optræder Lizette Risgaard hellere end gerne i medierne. Ikke for at promovere sig selv, men fordi hun er overbevist om, at det lønner sig at være åben og kommunikere højt, hvad man vil.   

Lægger arm med Uber og Hjort

I de første hundrede dage har Lizette Risgaard været breaking news i DR, på TV 2 og i diverse aviser. Både når hun har talt dunder til den alternative taxa-tjeneste Uber, og når hun er gået i clinch med regeringen, Dansk Flygtningehjælp og CEPOS’s drømmerier om en indslusningsløn til flygtninge.

Da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for et par uger aflyste ideen om indslusningsløn med direkte henvisning til modstanden hos arbejdsmarkedets parter, havde den rapkæftede LO-formand helt klart en stor del af fortjenesten for regeringens retræte.

Op til jul strøg hun direkte ind på Politikens top-ti-liste over de mest anerkendte og indflydelsesrige debattører i Danmark

Op til jul strøg hun direkte ind på Politikens top-ti-liste over de mest anerkendte og indflydelsesrige debattører i Danmark. Det blev bemærket, at hun rangerer højere end mange toppolitikere men også, at det er første gang nogensinde, at en faglig leder ligger så højt.

SoMe-Haj tidligt oppe

Gennemslagskraften i medierne gælder også på de sociale medier facebook og twitter, hvor Lizette Risgaard er en 'SoMe-Haj', der ikke behøver nogle konsulenter til at opdatere. Det gør hun selv fra klokken lort om morgenen. Også når hun sætter journalisterne på morgenaviserne på plads for at have strammet en overskrift. 

Ingen kan anfægte, at Lizette Risgaard er kommet godt fra start. I dag er det meste af Danmark på fornavn med LO-formanden - og rigtig mange er på kram med kvinden, der altid har OK-mærket sat på sine kjoler for at brande, at den rigtige fagbevægelse tegner overenskomster.

Det er først NU, hun for alvor skal vise, at hun kan levere resultater. Det vil hun blive bedømt på senere

Men det er først nu, at Lizette Risgaard for alvor skal vise, at hun kan levere resultater. De første hundrede succesdage kan hurtigt gå i glemmebogen, hvis hun fejler.

Trepart bliver svendestykke 

Trepartsforhandlingerne er lige på trapperne, og det bliver Lizette Risgaards svendestykke. Her skal hun demonstrere, at hun i modsætning til Harald Børsting har styr på sit bagland og kan hive en aftale i hus, der viser, at fagbevægelsen tager et samfundsansvar, der rækker ud over medlemmerne. Men også at hun kan lave en aftale, som både smeden, rengøringsassistenten og industriarbejderen bifalder.

I første omgang skal man lynforhandle en trepartsaftale om integration. Her vil LO-formanden blive målt på, at hun ikke glemmer, at der er titusindvis af danske lønmodtagere og kontanthjælpsmodtagere, som ikke skal fortrænges af flygtninge.

Lizette Risgaard har fastslået, at hun simpelt hen ikke vil være med til at skubbe til polariseringen ved at glemme arbejdsløse danskere og kontanthjælpsmodtagere på kanten af arbejdsmarkedet for at give plads til flygtninge. 

Flere praktikpladser og bedre arbejdsmiljø 

Det ligger LO-formanden meget på sinde at huske balancen mellem danskerne og flygtningene, samtidig med at hun ikke vil lyde fremmedfjendsk. 

Hun vil også blive målt på, at hun i treparsforhandlinger, der kommer til at løbe i flere år, også får et gennembrud i forhold til at skabe flere praktikpladser og øge uddannelsesindsatsen. Samtidig er hun meget bevidst om, at der blandt lønmodtagerne er et kæmpe pres for at forbedre arbejdsmiljøet, der i dag får især offentligt ansatte til at knække af stress, pres og dårlig ledelse.

Udfordringer med en blomstrende deleøkonomi, et stigende antal løsarbejdere og vikaransatte og social dumping skal også tackles.

Endelig skal Lizette Risgaard sikre, at forlovelsen med FTF ikke løber ud i sandet, men ender med et lykkeligt ægteskab. Senest ved udgangen af 2017 skal LO og FTF være færdige med at afklare grundlaget for en eventuel ny fælles hovedorganisation. Selvom alle stemte for at arbejde videre mod fusion på LO-kongressen, er en række LO-forbund, blandt andet 3F, ikke ligefrem forelskede i fusionstanken.

Hyldes som rockstar 8. marts

Og så er der en klar forventning hos sosuer, HK'ere, socialpædagoger og mange andre kvindelige LO-medlemmer om, at Lizette Risgaard leverer noget på ligestillingsfronten. At det rykker på øremærket barsel til mænd, ligeløn og alle de andre punkter, hvor ligestillingen er forsømt og rullet tilbage. 

På Kvindernes Internationale Kampdag tirsdag 8. marts er Lizette Risgaard hovedtaler til kvindefest i Vega. Her vil Danmarkshistoriens første kvindelige LO-formand blive hyldet som en anden rockstar. 

Om hun bliver hyldet igen næste år, afhænger af, om hun kan skaffe resultater til gavn for lønmodtagerne, når hun nu for alvor skal bide skeer med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) og DA-direktør Jacob Holbraad.     

Med de kæmpe udfordringer på arbejdsmarkedet bliver det hårdt overarbejde at være Lizette Risgaard de næste år. Men som både elektrikerne, de butiksansatte og mange andre kan mærke, brænder hun for både sit eget og deres job. Det giver autencitet og troværdighed. Og det er et ganske godt udgangspunkt for de næste tre år og 265 dage, inden hun skal genvælges. 

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas