Administration 

Taxamanden: Facebook er møgirriterende - men uundværligt

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

JEG SLAP ikke mindst chefjobbet til fordel for taxien for at blive et frit mennesker. Ingen karriere at klamre sig til. Ingen fagforeninger at tage hensyn til. Ingen direktion eller bestyrelse at stikke i rend for!

Men jeg må erkende, at jeg har fundet en uafhængighedens overmand: FACEBOOK!

SÅDAN HAVDE jeg det i morges, da jeg vågnede i Taxamandens seng og kneb mig selv i armen og egentlig ikke havde lyst til at bytte med hverken baronen eller radiodirektøren. Er jeg overhovedet noget uden Facebook?

Inden jeg faldt i søvn havde jeg fået den nedslående besked, at en af mine gode medie-venner stadig ikke kunne stoppe den shitstorm, som nogle anonyme racister har indledt mod hende. De har blandt andet – anonymt – lavet siden – Ayse Dudu Tepe har sympati for Islamisk Stat.

PÅSTANDEN ER absurd, og ophavsmændene er usynlige. ”Den (siden) er ikke blevet fjernet, fordi vi har vurderet, at den ikke overtræder Facebooks fællesskabsregler…” Direkte godnathilsen fra Big Brother.

Det vil jeg kraftstjeleme ikke finde mig i!

Meget muligt – men det har jeg dybest set ingen indflydelse på.

Jeg må erkende, at der ikke var meget at stille op med mit brand – mit ”varemærke”, Taxamand.dk, hvis ikke jeg havde haft den globale avis Facebook, hvor jeg følges af 3000 mennesker. Hvem ville give mig denne synlighed - dagligt og gratis - hvis ikke en eller anden excentrisk student havde fået den vilde idé at binde hele verden sammen i et netværk af nysgerrige. Facebook er også blevet mit bløde halstørklæde. Men guderne skal vide, at det undertiden strammer ubehageligt.

FOR FÅ uger siden kunne jeg f.eks. læse, at milliardmastodonten har indgået aftale med en anden motherfucker-opgående-kæmpestjerne i det digitale univers. Om lidt kan man bestille ture med pirattaxi-kæmpen UBER direkte fra Facebooks Messenger. Min yndlingsmedieplatform har altså indgået et forhold med det UBER, som meget vel kan blive anledning til taxibranchens snarlige død.

Jeg vil ikke i seng med min egen bedemand, aldrig i livet!

Men i sandhedens tjeneste: Jeg er stadig på Facebook.

Og så er der de der fascistiske angreb på nogle af tidens debattører.

DET GÅR ikke mindst hårdt ud over de markante, kvindelige debattører af ”anden etnisk herkomst”. De ligger jævnligt i en dobbeltild mellem religionsfascisterne i den muslimske kultur og racisterne i den kristne. De skal meget ulyrisk kneppes, bankes og halshugges på plads.

Eller den mere ”civiliserede” chikane, som akademikeren, mønsterbryderen, radioværten og samfundsdebattøren Dudu Tepe har været udsat for på det sidste. At anonyme Facebookbrugere opretter grupper med blot én overskrift – alene med det formål at hænge personen ud. Trætte og stresse – og vel også opbygge en frygt.

I Dudus tilfælde er angrebene mere end absurde, fordi hun allerede i sin tidlige ungdom brød med sin kulturs patriarkalske overherredømme. Ved at uddanne sig, indtage alkohol og bolle med dem, hun havde lyst til. Trods dette oprør er hun nu gjort til hadeobjekt for ekstremister.

SOM SAGT lykkes det mig ikke at stoppe ”…har sympati for islamisk stat …”-gruppen.

Men det blev værre.

Så fødtes gruppen ”Ayse Dudu Tepe er en klam islamist”. "Nu må det være nok," tænkte jeg og anmeldte den sammen med en lignende direkte til Facebook for chikane. Der gik bare nogle få timer, før jeg fik besked fra Facebook: ” …  Vi har fjernet siden, fordi den overtræder Facebooks fællesskabsregler …” Det er åbenbart løgnens iklædning, der gør forskellen: ”Dudu har sympati for Islamisk Stat” – må man gerne. ”Dudu er en klam islamist” – nej, nej, nej, det må man ikke. Dudu finder sig selvfølgelig ikke i det og har anmeldt begge, løgnagtige påstande til politiet.

Facebooks universelle verdensherredømme – det ultimative, globale ”dagblad” (med deadline – hele tiden!) - er lige nu uantasteligt. Man kan ikke bare sige abonnementet op og gå et andet sted hen. Fjæset er over alt. Så når Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, i en rus over at være blevet far giver så meget af sin gigantformue til  v e r d e n (og må nøjes med bare nogle få milliarder til sig selv…), så ryger gerningen på forsiden af alle vigtige medier. Kapitalisten optræder som Jesu Kristi stedfortræder her på jorden – eller i hvert fald den største, digitale Robin Hood i mands minde. Og samme Mark & Co. afgør altså også, hvad der er uundgåelig, og hvad der er urimelig tilsvining på verdens største, sociale medieplatform.

Medieverdenen er global, og ankemuligheder, pressenævn og anstændighed tilhører en allerede død industrikultur.

Så er det jeg ligger her i Taxamandens seng og drømmer våde drømme om 70’erne.

Dengang der fandtes en egentlig magthaver- og kapitalisme-kritik. Det var – i mikrokosmos – skelsættende, da medieforskeren, den senere professor Frans Mortensen, skrev sin bog 22 Radioavisen og påviste dette hæderkronede mediums afhængighed af og følgagtighed overfor magthavere i politik og kapital. Og i det store perspektiv: Måske var det i virkeligheden den sandhedssøgende medieverden, der stoppede Vietnamkrigen.

JEG VED godt, at kapitalismekritikkens bagside var kæresteforholdet til den betonagtige marxisme. Så mens de hjemlige magthavere blev hængt ud, lukkede selv kritiske sjæle øjnene for terror, undertrykkelse og folkemord i det røde univers.

I dag findes kritikken hist og her – men ikke i særligt betydningsfuldt omfang. Det er kun nogle forkølede idealister, der gider tage kampen mod løgnene, der førte os ind i Irak-krigen. Så Danmarks svageste statsminister i årtier kunne uden de store problemer lukke den kommission, der skulle grave i løgnehistorierne.

Og Facebook og de globale medie-kapitalister lever federe end nogensinde.

DET ER muligt at stjernen på min Mercer tager noget af udsigten – men jeg har godt nok svært ved at få øje på den ”politiske forbruger”, som jeg lærte om på diverse chefkurser i ind- og udland for mere end 20 år siden.

  • Veganernes grønne front – ok!
  • Frisættelsen af de inde-burede mink, det går selvfølgelig ikke!

Men Facebook og storkapitalen?

Den mundfuld orker vi altså ikke!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

helle thorning schmidt i grøn jakke
Nyheder

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret