Bettina Post: 2015 får karakteren ”møgår”
BLOG - Vi har oplevet en ”præsidentvalgkamp” uden visioner, en straksopbremsning, som ikke kunne realiseres, værdier i frit fald for slet ikke at nævne det styrt fra tinderne, som Carl Holst tog for rullende kameraer.
Blog

Af Bettina Post
Se alle blogindlæg

Om Bettina Post

Født 1961 i Søllerød. Uddannet socialrådgiver i 1988. Har arbejdet i AMU-systemet og i forskellige kommuner både med udsatte børn og familier og med beskæftigelsesrettede indsatser frem til 2004, hvor hun blev næstformand i Dansk Socialrådgiverforening. Fra 2008 til 2012 var hun formand. I dag er hun chefkonsulent på Professionshøjskolen Metropol, Institut for Socialt Arbejde. Har to voksne sønner og bor i Herlev.

2015 er slut.

Det blev året, hvor to folkeafstemninger inden for seks måneder betød, at politikerne stjal al rampelyset og samtidig gjorde en virkelig dårlig figur.

Vi har oplevet en ”præsidentvalgkamp” uden visioner, en straksopbremsning, som ikke kunne realiseres, værdier i frit fald for slet ikke at nævne det styrt fra tinderne, som Carl Holst tog for rullende kameraer.

Det har været virkelig uskønt. Det var også et år, som stod i flygtningenes tegn. Og det startede allerede ved nytårstid, hvor både dronningens og statsministerens nytårstale indeholdt budskabet om, at flygtninge, som kommer til Danmark, skal yde noget til gengæld for den husly, de får.

Ingen - INGEN - havde vist forudset, hvor relevant et fokus de damer skød året i gang med. Og hvor fuldkommen vild og vanvittig en debat året kom til at byde på netop i forhold til flygtningene. Den magter jeg ikke at repetere. Jeg vil blot konstatere, at den har været under vores værdighed.

Det samme gælder den kampagne for genindførelsen af et såkaldt ”moderne kontanthjælpsloft,” som Venstre søsatte i marts måned. Den blev nemlig startskuddet til en anden rå debat, som har hærget i 2015: Debatten om kontanthjælpsmodtagerne, som også kørte helt af sporet og kom til at handle meget mere om penge end om mennesker.

Fra 454.215 kr, som ifølge Venstrekampagnen var det beløb en familie på fem personer kunne få i offentlige ydelser, og helt ned til 6 kr, som - også ifølge Venstre - var den gevinst, de voksne i samme familie fik i timen ved at tage sig et arbejde. Det var både for meget og for lidt, så det skulle der gøres noget ved, og Venstre gav den gas med streamers på busserne og helsides annoncer i dagbladene, som gjorde klart for den måbende og behørigt forargede befolkning, at kontanthjælpsmodtagerne svømmer i penge i en grad, så det slet ikke kan betale sig for dem at arbejde.

Man var så optaget af den spektakulære kampagne, at man helt glemte at glæde sig over, at beregninger fra beskæftigelsesministeriet allerede i februar viste, at skattereformen, som også Venstre og Konservative stemte for i 2012, betød, at man ikke længere skulle have en månedsløn på 35.000 kr. for at få 1.000 kr. mere i hånden, men kunne nøjes med beskedne 16.200 kr., svarende til 100 kroner i timen, for at opnå den samme gevinst.

Det kunne ellers have udgjort et fælles lyspunkt, men så havde kampagnepengene jo været spildt.

Kravet om en større gevinst ved at arbejde kulminerede i øvrigt med en pinlig Konservativ regnefejl, som viste, at en SOSU-assistent, som er alenemor til to børn, fik næsten 3.500 kr. mindre udbetalt om måneden end en tilsvarende kontanthjælpsmodtager.

”Det er respektløst over for hårdt arbejde”, sagde Søren Pape, men så viste det sig, at SOSU-assistenten var deltidsansat, og at det naturligvis afspejlede sig i den løn, hun fik.

Det fik mig til at lave et nyt regnestykke, som sendte SOSU-assistenten på fuld tid, gjorde hendes børn jævnaldrende med kontanthjælpsmodtagerens og fastsatte lige store huslejer for de to familier. Og tænk engang. Så var det lige omvendt. Så var der knap 3.500 kroner i gevinst til SOSU-assistenten.

Men igen. Fakta er kun interessant, når det passer ind i planerne. Så året sluttede på et nulpunkt, hvor et nyt kontanthjælpsloft blev vedtaget af det borgerlige flertal, og dermed er en realitet fra 1. april 2016. Også selv om det klipper endnu større bidder af boligstøtten til kontanthjælpsmodtagerne, end det nogensinde var planen at tage fra pensionisterne.

Men sådan er der så meget. Samlet set vil jeg give 2015 karakteren ”møgår”. I aften hopper vi så ind i 2016, og den gode nyhed er, at det dårligt kan blive værre. Så godt nytår derude, det kan kun gå fremad!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.