Debbie bekymret over S-tendens: Vi må ikke blive et alderdoms-parti
Debbie Sørensen kalder det uholdbart, at Socialdemokratiet ikke får fat i de unge vælgere. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Ved seneste folketingsvalg var kun 18 procent af Socialdemokratiets vælgere under 40 år. Ved næste valg skal de unge vælgere tilbageerobres, og det kræver flere mærkesager med appel til unge, mener Debbie Sørensen fra Odsherred. Flere aktive socialdemokrater er bekymret for udviklingen.

- Vi har en kæmpe udfordring med at få flere unge til at engagere sig i Socialdemokratiet men også med at stemme på os, siger Debbie Sørensen.

Som kasserer og medlem af bestyrelsen i Socialdemokratiets afdeling i Odsherred kommune er hun delegeret på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i denne weekend.

Og skuer man ud over kongressalen og de cirka 768 delegerede, ser det ud til, at de følger mønsteret for stemmer ved folketingsvalget i 2015 meget godt. Mens mere end hver tredje dansker over 65 år satte kryds ved liste A ved folketingsvalget i 2015, var det kun knap hver niende vælger under 35 år.

- Vi er nødt til at arbejde meget mere seriøst med at få de unge til at stemme på os, og det er både i måden vi organiserer os på og med at kommunikere en klar politik med appel til unge, siger Debbie Sørensen.

Ved seneste folketingsvalg var kun 18 procent af Socialdemokratiets vælgere under 40 år, viser den store valgundersøgelse, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet har udarbejdet. Dermed er Socialdemokratiet det parti med den største 'ældrebyrde'. 

Hver tredje senior stemmer på S - men kun hver niende unge

 Blandt alle vælgere fik Socialdemokratiet 26,3 procent af stemmerne ved det seneste folketingsvalg. Men de unge satte sjældent kryds ved liste A. 

 

Andel i procent

18 – 24 år (1990-97)

12

25 – 29 år (1985-89)

13

30 – 34 år (1980-84)

11

35 – 39 år (1975-79)

22

40 – 49 år (1965–74)

26

50 – 54 år (1960-64)

29

55 – 64 år (1950-59)

37

65 +            (før 1950)

34

Total

26,3

 

Kilde: Valgundersøgelsen 2015. ’Oprør fra Udkanten’ af professor Kasper Møller Hansen og professor Rune Stubager. 

UDVID

Dansk Folkeparti er ligesom Socialdemokratiet et alderdomsparti med et fåtal af vælgere blandt folk under 40 år. Til gengæld har Liberal Alliance, Enhedslisten, Alternativet og Radikale godt fat i de unge generationer og får mere end hver anden stemme blandt folk under 40 år. 

Vi er nødt til at gøre noget

Debbie Sørensen, der selv er 53 år, erkender, at det er uholdbart, hvis Socialdemokratiet ikke får fat i de unge vælgere når de gamle forsvinder. 

I hendes partiforening er der cirka 285 medlemmer. Kun et par stykker er i begyndelsen af tyverne, noterer hun.

- Men langt over halvdelen af medlemmerne er 60 år eller ældre, så der er klart en overvægt af seniorer, og det er vi jo nødt til at få lavet om på, pointerer hun.

I Odsherred kommune flytter mange unge til Holbæk eller hovedstaden for at få en uddannelse.

- Vi har ikke en DSU-afdeling længere, og det er også et stort minus, at erhvervsuddannelserne er blevet centraliseret, så de unge ikke kan tage en uddannelse på deres hjemegn. Derfor kæmper vi for at få nogle erhvervsuddannelser lokalt for at få fat i de unge igen, siger Debbie Sørensen.

Derfor roser hun også Mette Frederiksen, der i sin kongrestale tog et opgør med centraliseringen. 

Formand for partiforeningen i Albertslund Finn Stubtoft er enig med Debbie Sørensen i, at partiet har en udfordring med at få langt flere unge end i dag til at stemme på Socialdemokratiet.

- Jeg er da bekymret, men lokalt synes jeg ikke, at vi har et problem med at få unge til at engagere sig. Jeg oplever, at børnefamilier er interesseret i at blive medlemmer og også stille op til kommunalvalg, siger han.

Finn Stubtoft mener ikke, at det handler om, at partiets politik ikke har appel til unge. Tværtimod fremhæver han, at Socialdemokratiet på kernevelfærd som gode daginstitutioner samt på uddannelsespolitik og klimaområdet har nogle mærkesager, der burde kunne få unge til at sætte kryds ved liste A.  

Det lange seje træk

Mads Madsen Henriksen er 27 år og medlem af bestyrelsen i Odense Nord Øst partiforening. Også her er der en overvægt af ældre medlemmer, noterer han.

- Det er det lange seje træk at få de unge til at stemme på Socialdemokratiet. Mange unge vil hellere have nogen politikere, der er fandenivoldske, mens vi jo er meget pragmatiske. Vi er mere virkelighedsnære end andre partier, og det koster måske lidt unge vælgere, mener han.  

Render til møder uden værdi

For at erobre flere unge vælgere mener Mads Madsen Henriksen, at der skal arbejdes med helt nye former for inddragelse af medlemmer og ikke-medlemmer.

- I Socialdemokratiet skal vi gå til mange kredsmøder, regionsmøder og andre møder, hvoraf mange ikke har nogen værdi. Der vil det være bedre at bruge kræfterne på aktiv dialog og nye måder at arbejde på, siger han og fortæller, at den lokale afdeling blandt andet har været på besøg hos Headspace i Odense, der hjælper unge med psykiske og sociale problemer.

Socialdemokratiet har ikke fat i de yngre vælgere

 

Andel af partiernes vælgere i 2015, der er under 40 år.

 

Andel i procent under 40 år

Enhedslisten

56

SF

38

Alternativet

57

Socialdemokratiet

18

Radikale

56

Venstre

25

Konservative

30

Liberal Alliance

60

Dansk Folkeparti

28

Kilde: Valgundersøgelsen 2015. ’Oprør fra Udkanten’ af professor Kasper Møller Hansen og professor Rune Stubager.