De grå regnedamer er i høj kurs
De ældre bogholdere er efterspurgte på arbejdsmarkedet. Foto: Colourbox
Det kan være svært at finde nyt arbejde, hvis man er fyldt 50 år. Men er man bogholder, har man fordelen over yngre konkurrenter.

Stabile, grundige og en anelse mere kritiske end deres yngre modparter. Det er noget af det, der gør ældre bogholdere så attraktive for arbejdsgiverne.

De er nemlig mere efterspurgte end unge bogholdere, når virksomhederne skal udfylde ledige bogholderstillinger.

Det er fordi, de ældre bogholdere kommer med en hel række af personlige kvalifikationer, der gør dem særligt attraktive. Det siger Morten Thune Højberg, administrerende direktør i vikarbureauet Moment og medlem af Det Regionale Beskæftigelsesråd til Newspaq.

- Virksomhederne efterspørger de ældre bogholdere. Der er nemlig en opfattelse af, at de er mere stabile og mere grundige. Den gamle skole, der skælder dig ud, hvis der skal være styr på tingene, siger han.

Også på fraværsfronten har de ældre en fordel over deres yngre kolleger. Det er erfaringen i Dansk Erhverv.

- Mange ældre har ikke det samme fravær som yngre har. Det kan være baseret på at man f.eks. har børn og skal holde barns første sygedag, og det har man jo ikke når man er ældre. Så tror jeg også, at ældre har en helt anden tilgang til det at arbejde. Der skal f.eks. mere til, før man lægger sig syg, siger Rikke B. Ørum, chef for HR og Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.

I HK bekræfter man tendensen, men her man ikke overraskede over, at de ældre bogholdere er så eftertragtede. Der erfarne bogholdere er nemlig specialister i regnskab, og det er noget arbejdsgiverne er interesserede i.

- En klassisk bogholder er jo specialist indenfor økonomiafdelingen, så det er ikke så unormalt, at man har fået en erfaring indenfor årene og så derfor bliver en eftertragtet medarbejder, siger Marianne Vind, næstformand i HK/Privat til Newspaq.

Det grå guld har ellers alle odds imod sig, når kommer til at finde nyt arbejde. I januar i år udgjorde dem over 50 år 26 procent af de fuldtidsledige danskere. Det er særligt manglende IT-evner og sprogkundskaber, der står i vejen for de ældres adgang til jobmarkedet.

I HK anerkender man da også, at der ikke er mange områder, hvor erfaring vejer så tungt som den gør indenfor bogholderfaget. Marianne Vind kan dog fortælle, at det samme gør sig gældende for f.eks. direktionssekretærer.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) tror man dog på, at fremtiden byder på bedre tider for den ældre generation som sådan.

- Der er ingen tvivl om, at vi i de kommende år kommer til at se en ekstrem stor stigning i beskæftigelsen blandt over 60-årige, fordi vi er på vej til at fjerne tanken om, at man ikke kan arbejde, når man er over 60 år, siger Erik Simonsen, underdirektør i DA til Newspaq.