Danske eksporthåb lider under Trumps dundertale mod Iran

Danske erhvervsliv bremser op for eksprestog mod Iran efter Donald Trumps FN-tale.

Dansk erhvervsliv havde kroner og ører i klemme, da den amerikanske præsident, Donald Trump, fra talerstolen i FN langede ud efter en atomaftale med Iran.

Det skete tirsdag aften dansk tid.

Aftalen har siden 2015 åbnet for vestlige virksomheders salg i Iran ved at ophæve økonomiske sanktioner.

Siden aftalen faldt på plads, har danske virksomheder sat kursen mod Iran og trådt på speederen.

Et erhvervsfremstød sammen med regeringen har kastet en fordobling i eksport af sig ifølge Dansk Industri og Dansk Erhvervs markedsrapporter. Dermed nærmer den sig to milliarder kroner.

Der var derfor skruet op for lyden, da den amerikanske præsident kaldte aftalen, der har gjort det muligt, for "en ydmygelse" for USA.

Dansk Industris underdirektør Peter Thagesen vurderer, at alene usikkerhed om, hvad USA kan finde på, kan betyde at ting går i stå.

- Usikkerhed er en showstopper for rigtig mange ting, siger han.

Selv om USA skulle gå enegang om at indføre økonomiske sanktioner mod Iran igen, vil det få store betydninger for de millioner, som danske virksomheder henter i Iran.

- Amerikanerne har det, der hedder en ekstraterritorial håndhævelse af sanktionsreglerne. Det vil sige, at hvis de har sanktioner over for Iran, vil de i nogle tilfælde også kræve, at de bliver håndhævet af danske og europæiske virksomheder, siger Peter Thagesen.

Og Dansk Erhverv havde sat næsen op for yderligere gevinster.

- Jeg ved, at der er ting på vej, som skal gøre det nemmere for danske virksomheder at hjemtage profit og formue og gennemføre betalinger i forhold til Iran, siger chefkonsulent Michael Bremerskov Jensen.

- Der er også ting på vej i forhold til at forbedre danske virksomheders eksportmuligheder i Iran. De ting kan nemt bremse op, hvis amerikanerne gør alvor af det, der blev sagt i går.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.