Danmarks bedste statsminister: Mange elsker Rasmussen
To af tre Rasmussener har fået læsernes dom i en undersøgelse om, hvem der har været den bedste statsminister de seneste 35 år. Her er det Lars Løkke Rasmussen (tv) og Anders Fogh Rasmussen (V). Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv
Tid er en faktor, når vælgerne peger på deres yndlings-statsminister gennem de seneste 35 år, mener Bo Lidegaard.

Selv om Anders Fogh Rasmussen (V) og hans politik er blevet beskyldt for at have været en af årsagerne til, at den økonomiske krise ramte Danmark hårdere end andre lande, så peger hver fjerde vælger på ham som den bedste statsminister landet har haft de seneste 35 år.

Det viser en måling fra Norstat foretaget for Altinget.

Målingen kommer efter tv-serien "Statsministrene" er rullet henover skærmen i DR's bedste sendetid. Her han man over fire afsnit kunnet få et mere ærligt indtryk af personen bag de fem nulevende og seneste statsministre.

Anders Fogh Rasmussen (V) får 25 procent af stemmerne, mens den siddende statsminister og partikollega, Lars Løkke Rasmussen (V) dumper helt i bund af listen. Han får sølle 6 procent.

Poul Schlüter (K) får 10 procent, Danmarks første og hidtil eneste kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), får 11 procent og Poul Nyrup Rasmussen (S) får 21 procent af vælgernes stemmer.

Hele 29 procent har ingen holdning til, hvem der har været den bedste af de fem.

Historiker og tidligere ansvarshavende chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard, siger blandt andet til Altinget, at man ikke skal undervurdere, at "vælgerne på en og samme tid ønsker sig en statsminister, der ser dem i øjnene og er som os andre, men samtidig optræder i alle sammenhænge med værdighed og autoritet".

Samtidig mener han at tid er en faktor og har den effekt, at vælgerne bedre kan huske Helle Thorning-Schmidts og Lars Løkke Rasmussens ageren og omvendt ikke kan huske Poul Schlüters politik.

- Jeg tror, at Nyrup og Fogh nok i højere grad bliver vurderet uden de helt stærke politiske følelser, for de er alligevel så langt tilbage nu, at folk ikke i samme grad lader deres politiske sympati spille ind i vurderingen, siger Bo Lidegaard.

De fem nulevende statsministre er Poul Schlüter (K) (1982 til 1993), Poul Nyrup Rasmussen (S) (1993 til 2001), Anders Fogh Rasmussen (V) (2001 til 2009), Helle Thorning Schmidt (S) (2011 til 2015) og Lars Løkke Rasmussen (V) (2009 til 2011 og igen fra 2015).