CEPOS-direktør om ulighed: Topchefer går venstrefløjens ærinde
Martin Ågerup mener, at topcheferne for Ørsted og ISS løber med på venstrefløjens retorik, der ikke har hold i virkeligheden. (Foto: Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix)
Ifølge direktør i Cepos, Martin Ågerup, holder præmissen i ulighedsdebatten om, at de fattigste bliver fattigere, ikke. Han mener derfor, at topcheferne i Ørsted og ISS går venstrefløjens ærinde, når de tilslutter sig kritikken af, at uligheden bliver større.

- Det er ganske bekymrende, at topcheferne for Ørsted og ISS, Henrik Poulsen og Jeff Gravenhorst, i henholdsvis Berlingske og Børsen har givet interviews, hvor de i praksis har tilsluttet sig venstrefløjens kritik.

Sådan skriver direktør i Cepos, Martin Ågerup, i en kommentar i Berlingske.

Det er kritikken af, at de rige i samfundet tilsyneladende bliver rigere, mens almindelige mennesker ikke får flere penge mellem hænderne, som Martin Ågerup henviser til. 

Han mener, at det er venstrepopulisme uden hold i virkeligheden.

Alle grupper er blevet rigere

Henrik Poulsen har ifølge Martin Ågerup for eksempel udtalt, at "vreden, frustrationerne og den stigende populisme" skyldes. at den økonomiske ulighed er blevet større, og at mange grupper i samfundet ikke oplever reallønsfremgang.

Her er Jeff Gravenhorst enig og frygter, at det kan løbe løbsk med henvisning til De Gule Veste i Frankrig.

Men den præmis er Martin Ågerup fuldstændig uenig i. Han argumenterer for, at alle grupper i det danske samfund har oplevet indkomstfremgang udover nogle modtagere af overførselsindkomst, hvis ydelser er blevet sat ned. De nedsatte ydelser skyldes hverken kapitalismen eller erhvervslivet, men ifølge Martin Ågerup et politisk ønske om at gøre det mere attraktivt at tage et arbejde og mindre attraktivt for flygtninge at søge mod Danmark.

Som belæg henviser Martin Ågerup til Berlingskes artikel 1. februar, hvori det fremvises, at den lavestlønnede femtedel af danskerne siden 2008 har oplevet en fremgang i indkomst på hele 132 procent, mens den rigeste femtedel ikke har haft lige så stor fremgang.

 

Ikke de samme mennesker, der er fattige

Derudover skriver Martin Ågerup, at undersøgelser viser, at tre ud af ti af de lavestlønnede ikke er lavestlønnede et år efter. Derfor mener han ikke, at det er et problem, når folk tydeligvis ikke forbliver i fattigdom, men blot er der for en periode.

Martin Ågerup peger også på, at det i et samfund som Danmark ikke er en dårlig ting at starte med et relativt lavtlønnet arbejde, fordi vi her har det, der hedder høj indkomstmobilitet. Det betyder, at folk, der begynder deres karriere som relativt lavtlønnet, hurtigt vil få bedre betalte job. 

 

via Listen To News