HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Uhyggelig dødsliste for brandmænd vokser
Mindst 130 brandmænd fra hele landet er endt hos bedemanden før tid. De er døde af kræft.  POLFOTO arkiv
Siden Avisen.dk begyndte at bringe artikler om brandmænds forhøjede risiko for at få kræft på jobbet, er listen med navne på døde og syge blevet længere og længere.

Sidst i januar døde en brandmand fra Københavns Brandvæsen af kræft. Han er seneste mand på en uhyggelig liste.

Listen giver et overblik over, hvor mange danske brandmænd der er endt på kirkegården eller hospitalet på grund af kræft siden 1990.

Mindst 130 er døde. Mindst 70 er syge eller går til kontrol.

Det var københavnske brandmænd, der tog initiativ til dødslisten, men listen er nu landsdækkende.

De fleste kræftramte brandmænd er fra Storkøbenhavn, men der er også mænd fra Aalborg, Aarhus, en række mindre jyske byer og Fyn.

"Det er rystende," siger Kjeld Jensen, der er arbejdsskade-konsulent i fagforeningen 3F.

Han mener, at antallet af døde er alarmerende højt, fordi faggruppen er relativt lille.

De mange kræfttilfælde får nu en række arbejdsgivere - heriblandt Falck - og fagforeninger til at danne fælles front mod canceren.

Røg dræber

I november stillede Avisen.dk i en serie artikler skarpt på overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft.

Årsagen var, at nogle af verdens førende forskere havde konkluderet, at brandmænd har en forhøjet risiko for at få kræft på jobbet. En dansk professor i arbejdsmedicin bekræftede, at det også gælder for danske brandmænd.

Senest er 33.416 koreanske brandmænd blevet undersøgt.
Undersøgelsen, der blev offentliggjort i 2012, viste, at de havde en forhøjet risiko for at få kræft i tyktarmen, nyrerne, blæren og lymfesystemet (en særlig lymfekræft ved navn Non-Hodgkin's, red.).

Da Avisen.dk bragte den første artikel om brandkræft, havde redaktionen kendskab til ni brandmænd, der var syge eller havde været syge af kræft.

"Her er der 130 lig på bordet"

Nu er det totale antal kræftramte oppe på mindst 200, og der kommer hele tiden nye til.

"Folk plejer at sige, at der skal lig på bordet, før politikerne gør noget. Her er der 130 lig på bordet," konstaterer Tommy Kjær, der er næstformand i Brandfolkenes Organisation (BO).

Han håber, at de nye tal vil få et flertal i Folketinget til at indse, at forebyggelse og mindre firkantede regler for erstatning er vejen frem.

"Politikere og andre borgere kan altid regne med vores hjælp. Derfor skylder magthavere og myndigheder at beskytte os mod kræft og at hjælpe os i tilfælde af, at vi bliver syge," siger Tommy Kjær, der selv arbejder i Københavns Brandvæsen.

I dag er det svært for brandmænd at få arbejdsskade-erstatning, selvom de er ved at dø af kræft.

Skandaløst arbejdsmiljø!

Fagforeningen 3F, der organiserer Falcks brandmænd, har taget de mange kræfttilfælde lige så alvorligt som skandalen på Grindsted-værket, der kom frem i 2008.

Skandalen afstedkom historisk store erstatningskrav fra over 100 medarbejdere, der var blevet forgiftet med kviksølvdampe, selvom ledelsen vidste besked om faren. Flere fik hjerneskader.

Også hos Fagforeningen FOA, der organiserer de kommunale brandmænd, sammenligner man denne sag med 1980ernes store skandaler.

"Det her kan være en skandale på størrelse med skandalen om opløsningsmidler, hvor viden blev undertrykt over for dem, der arbejdede med det," sagde formand Dennis Kristensen

Han henviste til de mange malere, der arbejdede med opløsningsmidler, der gav dem såkaldt 'malerhjerne'.

Fælles front mod cancer

Fælles for de kræftramte brandmænd har været, at ingen - hverken Arbejdstilsynet eller cheferne - har advaret dem mod de kræftfremkaldende stoffer, der udvikles under en ildebrand.

Efter Avisen.dks artikler er der blevet strammet op.

"Brandudvalget har drøftet gældende sikkerhedsprocedurer i forlængelse af debatten om cancer og brandfolk og finder det nødvendigt at indskærpe generelle sikkerhedsprocedurer for indsatser i røgmiljøer," skriver Jørgen Mieritz, der er formand for brandudvalget i Falck, i en instruks til de ansatte.

Falck går nu sammen med blandt andre beredskaberne i København, Aarhus, Odense, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk og tre fagforeninger.

Målet er at forebygge kræft, mens danske forskere undersøger mindst 5.000 brandmænd.

Den nye alliance mødes første gang i begyndelsen af marts.

I mellemtiden minder Falck de ansatte om, at det er holdlederens ansvar at sikre, at "der i efterslukningsfasen - uanset om det er indendørs eller udendørs - arbejdes med anlagt åndedrætsbeskyttelse eller godkendt filtermaske, så længe der vurderes at være afdampning fra brandtomten / det brændende objekt".

Læs mere om brandkræft her

 

Forskning fra Australien

Læs om kræft blandt brandmænd fra Queensland her

 

Forskning fra Canada

Læs om kræft blandt brandmænd fra Manitoba her

Læs om kræft blandt brandmænd fra British Columbia her

 

Forskning fra USA

Læs om kræft blandt brandmænd i Massachusetts her

Læs om kræft blandt brandmænd i Philidelphia her

 

Læs en samlet analyse af 32 forskningsprojekter om brandkræft her