Brandmænd i rørende gestus: Bærer Ove med Downs til graven

20-25 brandmænd har meldt sig til at bære kisten, når Ove fra Sønderborg skal begraves. (Foto: Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix/arkiv)

Flere brandmænd har meldt sig til at bære "Danmarks største fan af brandmænd" til graven.

Ove havde Downs syndom og boede på en institution i Søborg. 

Frem til sin død var han muligvis Danmarks største fan af brandmænd. Og nu har flere brandmænd meldt sig frivilligt til at give Ove den sidste ære. Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen har talt med  bedemand Zofiia Rose fra Begravelses Service, der skal stå for Oves bisættelse. Og hun fortæller, at Ove havde indrettet sig med billeder og plakater af brandmænd og brandbiler på alle flader af sit værelse.

- I samtalen med familien og det skønne personale slog det mig pludselig, at vores ene rustvognschauffør er brandmand. Jeg sagde, at jeg nok skulle sørge for, at han mødte op i sin dragt. Da det kom frem, at der ikke rigtig var stærke mænd til at bære kisten, var jeg ikke i tvivl, da jeg sagde højt, at jeg nok skulle sørge for seks brandmænd. Der fandtes ikke andre måder at få Ove ud af den kirke på. Så græd alle, siger hun til Jyllands-Posten.

Zofiia Rose kontaktede derfor brandstationerne i området, som dog ikke kunne hjælpe, da et regelsæt betød, at de ikke måtte slå en efterspørgsel op internt. Bedemanden gav dog ikke op og satte sig i stedet til tasterne og sendte sin efterspørgsel ud på Facebook.

Hun skrev blandt andet:

”Det bedste i Oves liv var, når han fik lov til at se en brandbil køre på gaden og ind imellem endda fik lov til at komme tæt på dem og på de fine brandmænd. Så var lykken gjort i Ove, og han kunne tale om det uafbrudt i uger bagefter. Han var ikke til at skyde igennem! Og sådan var det fra han var helt lille, og til han tog sit sidste åndedrag i sidste uge.”

Derefter strømmede det ind med brandmænd fra hele landet, der meldte sig til tjeneste.

Zofiia Rose fortæller, at 20-25 brandmænd har meldt sig, ligesom Beredskab Øst har lovet at stille med en brandbil, hvis den ikke er til udrykning.

Oves bror Michael, der ikke ønsker familiens efternavn i medierne, siger, at bisættelsen bliver helt i Oves ånd.

- Jeg må indrømme, at jeg blev lidt chokeret over, at der var så stor respons. Men jeg har læst opslaget, og det er noget, der griber fat i en. Ove har været på besøg på stort set samtlige Falck-stationer i området. Han var så glad for brandmænd. Det kunne ikke være anderledes, siger han til Jyllands-Posten.

Ove blev 47 år.