Administration 

Blogger: Kommuner krænker konsekvent borgernes retssikkerhed

Reformen af førtidspension er alt for upræcis i sine dokumentationskrav. Derfor er næsten alt overladt til den kommunale forvaltnings frie skøn, og det giver mulighed for systematisk krænkelse af borgernes retssikkerhed, sagde advokat Mads Krøger Pramming til et debatmøde, som blogger Lisbeth Riisager Henriksen gengiver pointerne fra

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

”SKAL DET TAGE 5, 10, 15 ÅR at indhente dokumentation, før man kan få afklaret, om man kan arbejde eller ej?”

Dette retspolitiske spørgsmål stillede advokat Mads Krøger Pramming til et debatmøde i Valby den 3. august arrangeret af Facebookgrupperne Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne. Til mødet, som især handlede om kritisabel beskæftigelses- og socialforvaltning i Københavns Kommune, sagde han, at det stødte ham som advokat, hvis man som borger ikke får dét, man har ret til ifølge loven, ”og særligt, hvis man systematisk ikke får det.”

Han kom med et oplæg om de største generelle, juridiske problemer i forvaltningen af førtidspensionsreformen, efter at byrådsmedlem i Norddjurs Ulf Harbo (EL) og praktiserende læge på Nørrebro Anders Beich hver især havde leveret et oplæg med andre vinkler på forholdene i Københavns Kommune. Jeg fulgte mødet via live-streaming og har allerede skrevet om lægens oplæg.

DEN JURIDISKE HOVEDFORMULERING i Lov om social pension står i § 18, stk. 1:

”Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension, når det er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenbart, at den pågældendes arbejdsevne ikke kan forbedres ved deltagelse i jobafklaringsforløb, ressourceforløb eller aktiverings-, revaliderings-, behandlingsmæssige eller andre foranstaltninger, jf. dog § 17, stk. 2 og 3, og § 18 a.”

En tilsvarende formulering findes i Beskæftigelsesindsatslovens § 68 a, stk. 2. Heri hedder det, at personer, ”hvor det … er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne i et ressourceforløb,” er undtaget fra kravet om ressourceforløb.

Det juridiske problem i loven er ifølge Mads Pramming, at det ikke er præciseret, hvornår og for hvem noget er ”åbenbart” eller ”åbenbart formålsløst”:

”Selvfølgelig er det fornuftigt nok, som der står i loven, at man ikke skal have førtidspension, uden at man har forsøgt at rehabilitere folk, og man skal heller ikke opgive overhovedet at gøre et forsøg, med mindre det er åbenbart, at borgeren (ikke, red.) kan komme tilbage på arbejdsmarkedet. Men dét er problemet: Ordet ”åbenbart”. For hvornår er det ”helt åbenbart”, at man kan komme på førtidspension?”

Disse elastikformuleringer har givet kommunerne mulighed for at pålægge borgere en så tung bevisbyrde, at den er blevet næsten umulig at honorere. Og dette problem er kun blevet større af de kommunale forvaltningers disrespekt for de læger og den lægefaglighed, som attesterer borgernes helbred og funktionsevne over for kommunerne. For når man fjerner den grund, som lægernes faglighed har udgjort for det forvaltningsmæssige skøn, så er der ikke længere nogen afgrænsning af dokumentationskravet. Og så er næsten alt overladt til den kommunale forvaltnings frie skøn.

Det er administrationen af dette frie skøn, der gør det muligt for kommunerne systematisk at krænke borgerens retssikkerhed. Derfor er der behov for en lovændring, der gør loven mindre elastisk, understregede han over for Information, som har skrevet om debatmødet.

ANKESTYRELSEN SPILLER OGSÅ en vigtig rolle. Den blander sig sjældent i forvaltningens frie skøn, og den svigter den rolle, den skulle have haft som borgernes vagthund, mente Mads Krøger Pramming:

”Efter min opfattelse er Ankestyrelsen også den store skurk i det her. Ankestyrelsen er et sted, som er blevet solgt i sin oprindelse som et sted, hvor borgeren har mulighed for at få retssikkerhed i loven. Men Ankestyrelsen har udviklet sig til noget helt andet... Vi kan se som advokater på det her område, at hver gang der er en lovbestemmelse, der er åben for fortolkning, og den kommer i Ankestyrelsen, så er det aldrig sådan, at Ankestyrelsen åbner op, så man måske giver lidt mere, end Folketinget havde forestillet sig … Det er altid til borgerens ulempe, når Ankestyrelsen skal fortolke noget.”

Derudover har det siden enevældens tid været en tradition, at heller ikke domstolene blander sig i eller afprøver forvaltningens skøn. Det skaber ”et gigantisk kontrolproblem,” fastslog Pramming:

”Kombinationen af dette kontrolproblem med et i tiden meget stort besparelsesønske i kommunerne skaber en giftig cocktail, og det medfører en ordning, hvor man ikke, hvis ulykken rammer, har nogen som helst garanti for, at den forsikringsordning, som man har betalt til hele livet over skatten, kommer til (ud)betaling …”

RETSLØSHEDEN I DETTE SYSTEM er efterfølgende blevet beskrevet grundigt i en tilsvarende nyhedsartikel i Ugebrevet A4. Og næsten den samme kritik (bortset fra indrømmelse af det kommunale fortolkningsrum) er i denne uge leveret af seks kommuner, heriblandt Københavns Kommune, som har skrevet et åbent brev til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) med krav om at lempe pensionslovens rigide dokumentationskrav.

Ministeren har i gårsdagens nyhed modtaget kritikken med et udsagn om, at regeringen vil gennemgå reformen, men at de beskrevne juridiske problemer er at betragte som ”børnesygdomme”. En sådan underdrivelse af fundamentale retsproblemer er en direkte hån over for de borgere, som forvaltningen af reformen har taget eller næsten har taget livet af.

Jeg håber, at beskæftigelsesministeren og forligskredsen vil besinde sig og tage ansvaret på sig for at ændre lovgivningen og forvaltningskursen i en menneskelig retning.

Hvis der er politisk vilje til det, så kan de, alene ved at præcisere dokumentationskravene i selve loven, gøre meget for at forhindre systematisk krænkelse af de svageste borgeres retssikkerhed. Herunder bør det naturligvis fremgå, at helbredsattester fra borgerens egne læger skal vægte som primært dokumentationsgrundlag, og at en borgers sag skal føre til en konklusion inden for en afgrænset og overskuelig tid på for eksempel to år.

Mennesket – og ikke juraen – skal tilbage i centrum.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig