Administration 

FOA-formænd i fællesopråb: Vi skal undgå vold og drab med bedre løsninger

Problemerne med vold i psykiatrien kræver mere end bare brandslukninger og lappeløsninger, hvis man vil undgå overfald og drab, mener de to FOA-formænd, Dennis Kristensen og Karen Stæhr.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

HVOR ER PENGENE BLEVET AF?

Budskabet stod på et skilt, som den tidligere sundhedsminister Sophie Løhde satte på talerstolen som start på en hilsen til sidste års Psykiatri-topmøde.

Og spørgsmålet er relevant. Folketinget bevilgede i juni 2014 via satspuljeaftalen 2,2 milliarder kroner til styrkelse af psykiatrien, men regionerne har efterfølgende kun kunnet redegøre for anvendelsen af halvdelen af pengene. Altså redegøre for, at pengene rent faktisk er havnet i psykiatrien.

Skiltet er desværre et godt billede på årtiers politiske indsats for at forbedre forholdene for mennesker med psykiske lidelser. Gode initiativer, der ikke nødvendigvis føres ud i livet, som oprindeligt tænkt, og lappeløsninger til brandslukning, når det har udviklet sig helt galt i den ene eller den anden del af psykiatrien.

Senest fik regeringen med møje og besvær hevet et forlig i hus, som tager fat på sikkerheden for de øvrige beboere og ansatte på de socialpsykiatriske bosteder ved til næste år at oprette 150 pladser til de beboere, der er mest udadreagerende, og som ikke kan rummes på bostederne.

Et godt og rigtigt initiativ, fordi antallet af episoder med trusler og vold er eksploderet i den samlede psykiatri.

SIDEN 2012 HAR VI OPLEVET FEM DRAB på ansatte i psykiatrien.

I samme periode er antallet af FOA-medlemmer, som har været udsat for vold og trusler steget eksplosivt, så det nu rammer hvert andet FOA-medlem. Der er tale om næsten en tredobling, og risikoen er nu mere end 8 gange større for FOA-medlemmerne end for de øvrige lønmodtagere på resten af arbejdsmarkedet.

Og 66 procent af FOA-medlemmerne i psykiatrien har oplevet trusler om vold.

Dertil skal lægges et utal af politirapporter om krisemeldinger fra psykiatriske institutioner og strakspåbud fra Arbejdstilsynet om at øge sikkerheden, oprettelse af filialer af ”Pusher Street” på og omkring institutionerne med tilhørende hårde kriminelles opkrævning af narkogæld, og trusler efter melodien ”Jeg ved, hvor du bor” og ”Jeg ved, hvor dine børn går i skole”.

FOAs arbejde med den stigende vold har samtidig afdækket en syg kultur i dele af psykiatrien, hvor svaret på trusler og vold har været ”Hvis du ikke kan tåle et par flade på jobbet, så har du valgt et forkert job”.

Den kultur skal vi gøre op med. De ansatte i psykiatrien skal naturligvis kunne på arbejde i sikker forvisning om, at de kommer hjem i god behold.

Derfor har FOA igangsat en oplysningskampagne om de spilleregler, som giver ansatte ret til at beskytte sig selv og undlade at udføre arbejde, hvor helbred eller liv trues..

MEN DER ER BRUG FOR MERE. Der er brug for en fælles indsats for nul tolerance overfor vold og trusler mod øvrige beboere eller patienter og mod ansatte. En fælles indsats, hvor arbejdsgivere, ansatte, faglige organisationer og Folketing lægger kræfterne sammen.

Magasinet Zetland.dk gav forleden i samarbejde med Fagbladetfoa.dk et dybdeborende indblik i en psykiatri i krise. Et indblik, som med udgangspunkt i en psykisk syg, der kunne være blevet drabsmand, da psykosen satte ind, lægger fakta og dokumentation på borde.

Artiklen dokumenterer også, at eksplosionen i antallet af retspsykiatriske patienter nu har ført til, at næsten hver tiende sengeplads for almindelige psykiatriske patienter er optaget af en kriminel patient. Der er oprettet flere sengepladser i retspsykiatrien, men antallet af patienter med en dom er steget meget mere.

I den samlede psykiatri stiger antallet af patienter og beboere, mens antallet af behandlingspladser falder.

Svingdørs-psykiatrien med for korte genindlæggelser og for hurtige udskrivninger breder sig.

Og botilbuddene afspecialiseres.

Den kommunalreform, der blandt andet skulle sikre en koordineret og afstemt indsats i forhold til de svageste og mest sårbare borgere, har i stedet ladt dem og de medarbejdere, der skal tage sig af dem, i stikken

Botilbuddet skal rumme alt for mange borgere med vidt forskellige problematikker. Det gør det vanskeligere for medarbejdere at yde det optimale for hver enkelt borger. Og det er ikke, fordi de ikke har kvalifikationerne. Det er rammerne, der gør det umuligt. Et specialiseret tilbud koster, og det er ikke en regning, vi kan sende videre til de lokale ledelser på de enkelte botilbud.

Den regning opstår typisk, fordi kommunerne efter kommunalreformen har valgt at hjemtage borgere fra højt specialiserede tilbud til egne almene og billigere tilbud.

Afspecialiseringen sender regningen til regionerne, når beboere på bosteder indlægges igen og igen.

DER ER TO MULIGE UDVEJE på psykiatriens krise.

Enten kriseløsninger, når det brænder på indenfor endnu et område af psykiatrien. Den vej har samfundet betrådt i flere årtier. Resultaterne er ikke opmuntrende. Tværtimod.

Eller en flerårig plan for en målrettet indsats for at bringe psykiatrien på omgangshøjde med det øvrige sundhedsvæsen.

Der er helt indlysende brug for mere end lappeløsninger og brandslukning. Der er i stedet brug for den langsigtede plan for udbygning af tilbuddene til mennesker med psykiske lidelser.

En plan, som både handler om ressourcer, kompetencer, retssikkerhed og ikke mindst bekæmpelse af ulighed. Den ulighed, som rammer psykisk syge stærkere end nogen andre.

Hvorfor ikke prøve at samle alle de, der har med de forskellige områder af psykiatrien at gøre og give os selv den opgave at skabe enighed om mål og midler for en målrettet flerårig indsats: Ministre, psykiatriordførere, bruger- og pårørendeorganisationer, videnskabelige selskaber og faglige organisationer.

VI ER OVERBEVIST OM, at alle, der har med den daglige virkelighed i psykiatrien at gøre, er indstillet på at finde de fælles løsninger. Og hvorfor skulle politikerne ikke have den samme interesse?

Selvom vores roller er forskellige og beslutningskompetencer er forskellige, så tror vi på, at et fælles grundigt arbejde er den eneste farbare vej ud af psykiatriens krise.

Og det eneste værn mod, at sundhedsministre i fremtiden skal efterlyse svar på, hvor ekstra penge til psykiatrien er blevet af.

Lad os nu sammen lave den nationale plan for en værdig og sikker psykiatri.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Landbrug & Fødevarers hovedkontor
Nyheder

Bestyrelse færdig efter krænkelsessag

Merkel vinker
Nyheder

Rundspørge overrasker:

De færreste i Tyskland

vil savne Merkel

Travle hænder på en bærbarcomputer.
Nyheder

Sådan får du altid svaret

på vigtige beskeder

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Kendte

Andrea Elisabeth

Rudolph jubler:

Jeg er kræftfri

Tom Cruise og Hayley Atwell
Kendte

Tom Cruise single igen

Side på politibil
Krimi

Mand død efter overfald med hobbykniv

indbrudstyv
Krimi

Tyv afsløret af børns højttaler

person ved skærm
Krimi

24-årig var utilfreds med sin løn

person med mobil
Livsstil

Quizzer kan være

farlige for dit privatliv

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet