Administration 

FOA-bosser træt af den 'brutale' elite: Du kan lære noget, Thorborg

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

”ELITENS MENNESKER ER OFTE MERE INTERESSANTE END ANDRE.” Budskabet stammer fra iværksætteren og millionæren Martin Thorborg, der har fortalt Berlingske om sin begejstring for at være endt i eliten ad bagdøren. Uden at være født med guldskeen i hånden og uden at have fået den lange akademiske uddannelse.

Og ikke bare er den danske elite menneskeligt mere interessant end andre. Martin Thorborg gider ganske enkelt ikke spilde tid på mennesker, der ikke har penge, lange uddannelser eller politisk indflydelse: ”Jeg vil hellere sidde til bords med en minister, en erhvervsdirektør, en forsker eller en opdagelsesrejsende, end jeg vil sidde til bords med hr. og fru Danmark.”

”Jeg synes, det er vildt interessant at sidde ved siden af en person med en helt særlig viden, og en jeg kan spejle mig i. En politiker jeg kan stille et spørgsmål på tomandshånd, eller en dygtigt erhvervsleder jeg kan lære noget af.”

Man kan se for sig, hvordan Martin Thorborg nærmest krymper sig ved tanken om at komme til at sidde til bords med en brandmand eller en social- og sundhedsassistent – hr. og fru Danmark.

TROR MARTIN THORBORG VIRKELIG IKKE, at de besidder en helt særlig viden, som kunne gøre ham klogere ved et middagsbord?

Viden om kemikalieudslip, miljøkatastrofer, sammenstyrtningsfare ved ildløs, dykkeropgaver, de mange falske alarmer fra automatiske brandmeldere i industrianlæg, oprydning efter togpåkørsler, forebyggelse af brandfare og brandsikring, brandslukning ved flykatastrofer og meget mere.

Og viden om, at arbejde som social- og sundhedsassistent kræver mod til mennesker. Om forebyggelse og sundhedsfremme og gevinsterne for samfundsøkonomien. Om livskvalitet og værdighed for borgere. Om omsorg og rummelighed i arbejdet svært psykisk syge. Om et værdigt liv med demens. Og hvordan man med værdighed drager omsorg for, at de og deres pårørende på trods af sygdommen får et værdigt liv. Om arbejde med alvorlig sygdom og død. Om pårørende i krise, og patienters angst for sygdommens konsekvenser.

Med din uvidenhed om almindelige danskeres liv og sin højrøvede indstilling til de, der ikke har millioner i banken, føjer du dig til rækken af absurde udsagn fra elitens talsmænd.

Rækken er lang, så vi må nøjes med et par eksempler.

ELITEN KRÆVER PLADS til store armbevægelser og har kun skuldertræk til overs for de, der måtte ryge af i svinget undervejs.

Der skal være plads til eliten. Både bogstaveligt og i overført betydning. For eliten har krav på at kunne løbe en risiko på andres bekostning for at sikre sig den store gevinst. For som antropologen Dennis Nørmark meget rammende har udtrykt det, så må de almindelige danskere flytte sig, når eliten skal kunne udfolde sig med fuldt knald på:

”Tyskerne forstår, at nogle er dygtigere, hurtigere og mere risikovillige end andre. Disse mennesker bor i den yderste venstre vognbane eller i midterbanen på motorvejen. Resten bor til højre. Men ikke i Danmark. For i lighedens rige flytter den socialdemokratiske dansker sit automobil ud i overhalingsbanen – og bliver der.”

Og ikke bare skal de almindelige danskere flytte sig for ikke at stå i vejen for elitens liv på første klasse.

HR. OG FRU DANMARK – brandmanden og social- og sundhedsassistenten - skal ikke blot lade være med at være i vejen for elitens udfoldelsesmuligheder. De har værsågod også at gøre sig usynlige og passe deres jobs uden at gøre så meget stads ud af det.

Det vil simpelthen være kvalmefremkaldende og angstprovokerende, hvis elitens udsyn skæmmes af ganske almindelige danskere, der lever ganske almindelige liv og passer ganske almindelige jobs.

Det har overlæge Henrik Day Poulsen beskrevet så rammende, da der var forslag på vej om kommunernes ret til at få adgang til en bestemt andel af nybyggede boliger:

”I København vil det med stor sandsynlighed betyde, at kun relativt velhavende mennesker vil have råd til at købe lejligheder i fx Ørestaden og Islands Brygge ...

Rige mennesker foretrækker at bo sammen med andre rige. Og det er der da intet problematisk i. Hvorfor skal en direktør tvinges til at bo side om side med folk, han ikke bryder sig om og intet tilfælles har med?”

Tænk sig, hvis direktøren kunne risikere at få en brandmand som nabo til venstre og en social- og sundhedsassistent som nabo til højre? Den tanke kan virkelig få elitens talsmænd til at gyse. Ligesom tanken om at få dem til bords kan få Martin Thorborg til at kede sig ihjel.

SÅ MEGET FOR DET VELFÆRDSSAMFUND. Så meget for den sammenhængskraft.

Martin Thorborgs, Dennis Nørmarks og Henrik Day Poulsens udtalelser er tåbelige.

Men det er i sig selv ikke et problem.

Det reelle problem – Danmarks reelle problem – i disse år er den snigende ”brutalisering” af elitens sprogbrug, når det gælder foragten for almindelige menneskers liv, problemer og behov.

Der bliver ikke længere pakket noget ind.

Grådigheden får frit spil, og foragten for andre bliver elitens varemærke.

MEN VÆRST AF ALT. Det, vi oplever i disse år fra elitens side, kan sammenfattes til: Det ekstreme bliver det normale.

Synspunkter og holdninger, som før kun blev ytret ved lukkede møder for en snæver kreds af hulemænd og -kvinder med køller, luftes nu i offentligheden med både begejstring og stolthed.

Elitens politiske repræsentanter blandt både super-liberalister og ekstremt-konservative har med en aggressiv offensiv for de bedst stilledes ret til at blive endnu bedre stillet gennem en årrække skridt for skridt åbnet vejen for, at elitens talsmænd nu kan sige dét, som tidligere var utænkeligt at fremføre offentligt.

Og skridt for skridt er de ekstreme synspunkter og holdninger blevet god tone blandt elitens fortalere.

Det er i virkeligheden dét, der aller mest bør bekymre besindige danskere i alle lejre. Dét, at det ekstreme bliver det normale.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje

billede indgangen til en superbrugsen
Krimi

Seks kvinder anholdt: Begik 200 "usædvanligt udspekulerede" butikstyverier

frugter på et bord
Mad og drikke

Vigtigt at vide om meloner

billede af læge i kittel
Krimi

Falsk læge gav
coronaråd i over et år

Sport

Danmark taber til Belgien i Eriksen-hyldest

billede af grødboller
Mad og drikke

Advarsel: Boller fra Kohberg kan give allergisk reaktion

fly står på jorden
Nyheder

Her er den nye aftale: Lande farves grønne

billede af politibil
Krimi

61-årig mister livet i trafikulykke - hovedvej lukket

billede af højt skummende øl
Krimi

Tre sigtet for

ølsmugling

i millionklassen

To letpåklædte modeller på en catwalk
Sex og samliv

Victoria's Secret aflyser show efter sexistisk stormvejr

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen 

to musikere på scenen
Nyheder

Metallica kommer

til Danmark 

sankthansbål
Dyreliv

Sankthansbål

er en dødsfælde 

Nyheder

Regeringen vil

forbyde Roundup 

kreditkort ligger på bord
Nyheder

Direktør brugte

kommunens kreditkort

mand står med kanyle og vaccineglas
Corona

Borgere fik frit valg:

Vil du vaccinereres

af mand eller kvinde

faldskærmsudspringer lander på bane under fodboldkamp
Helt vildt

Se videoen:

Faldskærms-stunt

kvæster to EM-tilskuere

mand med lyseblåt slips
Nyheder

49 betjente afsløret

i højreekstremistiske

chatgrupper 

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen