Administration 

Blogger til magteliten: I har brug for "meget mere Anker Jørgensen"

Den danske elite lever langt væk fra resten af den danske befolkning. Både fysisk og ikke mindst åndeligt. Det giver fejlslagne politiske beslutninger, mener blogger og kommunalpolitiker, Jan Andresen.

Jan Andreasen er HF-lærer og studievejleder på Frederiksberg HF. Og medlem af borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.

 

Jan har kæmpet for folkeskolen i mange år. Han har været skolebestyrelsesformand på Nørrebro og medstifter af Forældreforeningen Brug Folkeskolen.

Politikernes reform-amok kan give ham gåsehud. Og hans foretrukne skydeskive har i de senere års debat været folkeskolereformen og uddannelseseliten.

Jan blogger om samfundsforhold af enhver slags, med uddannelse og ungdomskultur som hans spidskompetance.

DET STORE PROBLEM i dag er, at eliten lever sit helt eget liv i en boble, langt væk fra almindelige menneskers hverdag.

I disse uger samler en initiativgruppe penge ind til en statue af Anker Jørgensen. Statuen skal placeres på Den Røde Plads i Sydhavnen i København. I Anker Jørgensens gamle kvarter. Gruppen ønsker at hylde og skabe et varigt minde om den tidligere statsminister og fagforeningsformand.

Men det er ikke alle der er lige begejstret for ideen

’Jeg bryder mig generelt ikke om den voksende tendens til at forklare samfundets historie ud fra enkeltpersoners bedrifter og personlige præferencer. Ofte forsvinder fællesskabet’, udtaler socialdemokraten Mattias Tesfaye til netavisen Pio.

Jeg føler mig bestemt heller ikke overbevist om, at Anker Jørgensen selv, ville have været særlig begejstret for ideen. For hvis der var nogen som var anti-elitær, så var det Anker Jørgensen.

DET ÆNDRER DOG IKKE VED, at Anker Jørgensen selvfølgelig tilhørte eliten i samfundet. Ligesom Pernille Skipper fra Enhedslisten naturligvis tilhører eliten, kunne man tilføje, efter sommerens debat om den hjemlige elite.

Begge har - eller havde – i kraft af deres positioner i politik, så store muligheder for at øve indflydelse på samfundsudviklingen, at det gør en diskussion om hvorvidt de to tilhører - eller tilhørte eliten - fuldstændig absurd.

Det store problem, i dagens Danmark er, at store dele af eliten, lever i en arrogant boble uden forbindelse til den virkelighed alle vi andre lever i. Og det er et problem der har vokset sig større og større igennem en årrække.

FOR BETRAGTER MAN udviklingen i Danmark, i de seneste 25-30 år, er der mange eksempler på, at eliten – politikere, eksperter, embedsmænd, medier – er blevet så forelsket i deres helt egne projekter/politik, at man fuldstændig har glemt, at der faktisk også findes mennesker og en verden udenfor den, som boble eliten boltrer sig i.

At der er helt almindelige mennesker – faktisk millioner af mennesker  - der skal leve med de store beslutninger, som eliten træffer, er helt banalt. Bare ikke for eliten. Man kan iagttage, at store dele af eliten ikke er klar over, at man faktisk har et meget stort ansvar, når man har magt og indflydelse.

Lad mig give et par eksempler på, hvor det er gået helt galt.

  • DEN OMFATTTENDE DJØFISERING af dansk politik, har fuldstændig kortsluttet den demokratiske proces. Regneark produceret af regnedrengene i finansministeriet, styrer reformarbejdet i folketinget. Først og fremmest arbejdsmarkedsreformerne (dagpenge, kontanthjælp, efterløn, fortidspension, efterløn, folkepension osv.) Fagfolk og almindelige lønmodtagere er koblet helt af. Det er svært at tænke sig noget mere elitært. Djøfernes regnearksdemokrati har haft voldsomme konsekvenser for millioner af danskere. Som Mogens Lykketoft engang sagde: ’Hvis finansministeriet havde regnet sådan på Staunings tid, så havde vi ikke haft en velfærdsstat.’

  • INGEN HERHJEMME VIL VEL påstå at integrationen af de mange mennesker, der er kommet hertil landet i de seneste 30 – 40 år, primært fra mellemøsten, har været nogen stor succes. Kultureliten – og dele af den politiske elite - elskede og fremhævede fra starten den store multikulturelle berigelse disse mennesker kom med. Men snart dukkede skyggesiderne op: Udsatte boligområder, arbejdsløshed, en forholdsvis høj kriminalitet blandt unge indvandrerdrenge osv. osv. Mange danskere der havde problemerne tæt inde på livet blandede sig snart i debatten. De fik imidlertid at vide at de tog helt fejl og at de bare var ude på at diskriminere. For eliten havde sit helt eget multikulturelle projekt, som ingen skulle bryde sig om at diskutere, alt imens eliten selv, befandt sig i sin helt egen boble, på behagelig lang afstand af hverdagens problemer.

  • UDDANNELSESELITEN LEVER OGSÅ i en boble helt for sig selv. Stort set alt reformarbejde, der har med uddannelse at gøre, gennemføres henover hovedet på alle os der arbejder på gulvet med børnene og de unge. Det gælder på de videregående uddannelser, ungdomsuddannelserne og i folkeskolen. Folkeskolereformen er det seneste eksempel. Hvad i alverden skal vi dog med en lang skoledag og en folkeskolereform, med en masse tiltag, som ikke hænger sammen? I dag 3 år efter reformen er sat i søen, er der ikke mange der kan forstå det. Det var elitens projekt.

DERFOR FÅR ELITEN også – helt efter bogen – nogle tæsk for øjeblikket. Og så nytter det ikke noget at klynke. Eller løbe skrigende bort fordi man ikke bryder sig om at tilhøre eliten.

Eliten kunne lære meget af en politiker som Anker Jørgensens måde at arbejde på. Han glemte aldrig hvem han var til for. Derfor befandt han sig i en konstant dialog med verden udenfor statsministeriet og folketinget. Han var bevidst om at magten var noget han havde til låns og den skulle varetages med stor ydmyghed.

Set med nutidens øjne kan man kritisere mange af hans beslutninger. Men jeg vil især huske ham for, at han ikke var bange for at tage slagsmålet med A. P Møller om Nordsøolien. Og så stod han i spidsen for efterlønnen – den sidste store progressive arbejdsmarkedsreform - som han senere selv betragtede som sit største resultat som statsminister. En reform som hundrede tusinder af danskere har haft glæde af. Desværre er den nu ved at blive udfaset, hvilket rammer masser af nedslidte mennesker. 

Jeg kan ikke sige det mere klart:

Vi har simpelthen brug for meget mere Anker Jørgensen i dansk politik. Tak!!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination

løbebånd i et fitnesscenter
Sport

Fitnesscentre genåbne fra torsdag

Et glas af den omtalte mayonnaise, Det har et metal låg og en etikette med en orange stribe i toppen.
Nyheder

Denne mayo er

UEGNET

til at spise

Redningsarbejdere og ambulancer ved ulykkestedet.
Krimi

Ung kvinde død

efter sammenstød

med lastbil

Et træ med to køer neden foran.
Nyheder

Kvinde fanget i træ:

Ringede efter politiet

Auktionshuset Bruun Rasmussen.
Nyheder

Dansk pengeseddel solgt

for 170.000 kroner

En kvinde får en dosis vaccine i den ene overarm.
Nyheder

Skrottede vacciner

bliver frivillige -

vil du have en?

Umut Sakarya på den røde løber i sort jakkesæt og festlig skjorte.
Kendte

Bekymret kendis-kok:

Smerter i hjertet

En dosis af vaccinen fra Johnson&Johnson i et lille gennemsigtigt medicinglas.
Nyheder

Endnu en vaccine

droppes helt 

Lars Ranthe sammen med sin voksne datter på den røde løber
Underholdning

Lars Ranthe: Som at

vinde en landskamp

computerskærm i mørkt rum
Krimi

Kæmpe netværk med

400.000 pædofile

afsløret

testudstyr til coronatest ligger på bord
Corona

Hjemmetest klar

om få måneder 

kit til hjemmetest af corona ligger på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Vil du bruge en

hjemmetest? 

nærbillede af Ole Henriksen
Kendte

Ole Henriksen:

Jeg er ikke bange

for at dø

politibiler holder ved å i aarhus
Krimi

Magnetfisker fik en

granat på krogen

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder du

mygggene væk

fra haven 

Krimi

Mand fundet død i lejlighed:

To anholdt for drab

silhuet af olsen banden ses på mur
Film og TV

Olsen Banden

genopstår i Norge

en kvinde og en mand står foran amerikanske flag
Nyheder

Trump-kandidat

beskyldes for

coronadrab på sin mand

næsten tom motorvej set fra motorvejsbro
Nyheder

Færre bliver dræbt

på vejene

Sundhed

Prins Henrik fylder år:

Corona-fejring igen 

politibil med påskriften politi
Krimi

38-årig kvinde slået

ned i eget hjem

vragrester i vandet ud for san diego
Nyheder

Overfyldt smuglerbåd

kæntret - tre døde

Nærbillede af Maria Rossing, hvor hun smiler uden tænder.
Kendte

Her er DR-stjernens

kendte kæreste

Claus Hjort Frederiksen på vej ud af en dør. Han ser sur ud.
Nyheder

Claus Hjort langer

ud efter Løkke

En respirator gøres klar til brug.
Corona

Danmark sender

hjælp til Indien

Blomster ved det sted, Nedim Yasar blev dræbt.
Krimi

Rocker skal i

Højesteret for drab

Adolf Hitler smiler smørret under det velkendte lille overskæg.
Nostalgi

Hitlers hemmelige sexliv:

Ville sparkes og tisses på

En hånd skriver en skoleopgave.
Krimi

Lærer sigtet for

voldtægt af elev

Masser af små kryb
Helt vildt

Trilliarder af cikader

på vej efter 17 år i jorden

Jesper Christensen og Karen Lise Mynster holder om hinanden
Kendte

Jesper Christensen: 

"Gift" med Karen Lise Mynster 6 gange

Ben Affleck og Jennifer Lopez smiler på den røde løber
Kendte

Ben Affleck og Jennifer Lopez sammen igen

et klasselokale med elever
Nyheder

Knap hver femte lærer i folkeskolen er uden læreruddannelse

En kæmpe Rolls-Royce
Biler

Verdens dyreste Rolls-Royce

Et gråt betonhus med døre og vinduer.
Helt vildt

Her er Europas første

3D-printede hus

olympia dukakis vinker i Hollywood
Underholdning

Hollywoodstjerne død

En astronaut med sin familie på landingsbane
Nyheder

Astronaut Andreas Mogensen afslører: 

Jeg vi afsted igen

Biden taler med to kvinder i baggrunden og det amerikanske flag hængnede ned
Nyheder

Nordkorea truer Biden 

bål og brand i gaderne
Krimi

Voldsomme uroligheder i Berlin