Administration 

Blogger: Fem forbandede år med førtidspensionsreformen

Med den sorte reform af førtidspension og fleksjob fra 2012 pålagde forligskredsen invalide mennesker et åg af uret, som har gjort tiden herefter til fem forbandede år. En af de store uretfærdigheder er økonomistyring med brug af måltal eller kvoter for, hvor mange nye personer der måtte tilkendes førtidspension.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DER ER NU GÅET fem lange, sorte år, siden den daværende SRSF-regering sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance gennemførte nogle af de største og mest vidtgående forringelser af førtidspensions- og fleksjobordningen i mange år.

Forringelserne med det upræcise navn ”reform” skulle give en samlet besparelse på 1,9 milliarder kroner på statens finanser årligt i 2020 og godt 3,5 milliarder kroner i 2032; det var et ufravigeligt krav fra daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). I lovbemærkningerne stod der, at der ”… skal udarbejdes måltal for udviklingen på fleksjob- og førtidspensionsområdet, der kan indgå i den årlige opfølgning på udviklingen både på landsplan, regionalt og kommunalt. De konkrete måltal er direkte udledt af beregningerne bag konsekvenserne af reformen. Der vil således være en sammenhæng mellem målopfyldelse og opnåelse af de forventede besparelser.”

Mette Frederiksen forpligtede, jævnfør lovbemærkningerne, i 2013-2014 kommunerne på at fastsætte kvantitative måltal for førtidspensionsområdet og at styre området i dén retning. Styringen var i øvrigt hjemlet i Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats (som i 2015 blev erstattet med Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen mv.). Måltallene har dog ikke direkte indflydelse på omfanget af statens refusion, som det ellers blev påstået i en artikel i Dagbladet Ringkøbing-Skjern i 2013. ”Måltallene er alene pejlemærker og har ingen sammenhæng til refusionen. Refusion udbetales for alle ydelsesmodtagere efter de nærmere bestemte regler, der er i lovgivningen for de respektive målgrupper,” oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til mig i en e-mail.

Men alt i alt var forligskredsens plan at opnå det aftalte provenu ved at styre kommunerne med stram hånd, efter at man havde regnet ud, hvor mange færre førtidspensioner provenuet svarede til – se bilag med måltal (link nederst i dette indlæg).

DERFOR ER DEN POLITISKE ambition og målstyring lige akkurat så konkret, at den udgør et retssikkerhedsproblem for den enkelte syge borger uden arbejdsevne.

Dette til trods er det ikke lykkedes mig at få de politiske partier bag reformen til at indrømme, at man med reformen har sat økonomistyring over retssikkerhedsprincipper, eller at få nogen avis til at skrive om sagen. Næsten ingen juridiske eksperter vil røre ved sagen heller.

Jeg skrev derfor en e-mail til henholdsvis lektor i socialret John Klausen og advokat med speciale i socialret Mads Krøger Pramming, hvor jeg stillede dem begge følgende spørgsmål:

Hvilken betydning mener du, at måltal for tilkendelser af førtidspension har haft for reformen af førtidspension og for tilkendelsespraksis? Kan man sige, at selv hvis måltallene måtte have haft en indvirkning på tilkendelserne af førtidspension, så er afslagene som følge heraf tilsyneladende stort set aldrig i strid med loven – under alle omstændigheder? At måltallene først og fremmest kan have været med til at fastholde kommunerne på en lovlig praksis, hvor de ikke (ulovligt) har tilkendt pension til personer, der ikke er lovhjemmel til at give pension, fordi kommunerne ikke må tilkende pension, hvis ikke de strenge krav er opfyldt? Og kan man konkludere, at målstyringen i form af måltal derfor spiller en mindre rolle i sammenligning med det forhold, at reformlovgivningen i sig selv er så stram, at den opfylder de politiske mål om, at langt færre borgere skulle (kunne) tilkendes førtidspension?

JOHN KLAUSEN SVAREDE: "Tilkendelse af førtidspension er ikke et styrbart område, hvor kommunen kan fastsætte et højere eller lavere ”serviceniveau”. Måltal for nytilkendelser kan derfor ikke bruges til direkte styring af tilkendelser af førtidspension. Det tilsvarende er tilfældet for ressourceforløb.

Der er heller ikke tvivl om, at en kommune kan påvirke antallet af pensionstilkendelser, hvis der ydes en hurtig og meget kvalificeret indsats for at få personer med begrænsninger i arbejdsevnen tilbage til arbejdsmarkedet via blandt andet jobafklaringsforløb, revalidering og ressourceforløb. Langvarig offentlig forsørgelse vil i sig selv gøre det vanskeligere at komme tilbage til arbejdsmarkedet, det vil sige, at kommunens opfølgning og kvaliteten heraf på blandt andet sygedagpenge- og kontanthjælpsområdet også påvirker dette.

Hvis ”måltal” bruges i relation til det sidste, er det ikke bare lovligt, men helt i overensstemmelse med intentionerne i beskæftigelseslovgivningen. Måltal for nytilkendelser kan dog fortsat ikke bruges til direkte styring af tilkendelser af førtidspension."

MADS KRØGER PRAMMING svarede: "Det er ikke lovligt med måltal for nytilkendelser. Førtidspension er noget man har et lovkrav på, hvis man opfylder betingelserne. Kommunen kan altså ikke nægte at give førtidspension, fordi der måtte være et eller andet måltal eller en kvote der er opbrugt. Det vil være klart ulovligt.

Problemet på førtidspensionsområdet er, at loven er upræcis, og at betingelserne for hvornår man har ret til førtidspension er elastiske. Det betyder, at kommunerne kan træffe stort set de afgørelser, de vil. Samtidig er det et system uden kontrol – forstået på den måde, at Ankestyrelsen har lagt sig i selen for den strammest mulige fortolkning af førtidspensionsreglerne. Dette – kombineret med fraværet af domstolskontrol – medfører, at vi reelt har et system, hvor kommunerne kan gøre præcis som det passer dem i forhold til førtidspension."

JEG DELER PRAMMINGS opfattelse af, at målstyringen, sammen med en upræcis lov, udgør et utvetydigt retssikkerhedsproblem. Begge forhold har de facto givet kommunerne frie hænder til at sætte de politisk-økonomiske mål over hensynet til den enkelte borgers helbred og manglende arbejdsevne. Vi har set utallige eksempler på helt vanvittig behandling af borgere, som er så invaliderede, at de intet som helst kan, og som har tung lægefaglig dokumentation på deres tilstand, men hvor kommuner ikke desto mindre har valgt at placere dem i et retsløst vakuum på ubestemt tid – for eksempel i årelange, absurde og helbredsskadelige ressourceforløb. Den slags behandling kan efter min overbevisning sammenlignes med tortur.

BESKÆFTIGELSESMINISTER Troels Lund Poulsen (V) og forligskredsen bør tage et opgør med disse retssikkerhedsproblemer, når de evaluerer reformen i begyndelsen af 2018. Og så bør de få ændret lovgivningen af førtidspension og fleksjob fundamentalt på en lang række områder (jævnfør mine tidligere behandlede 14 ændringsforslag), så mennesker med invaliderende lidelser kan blive forløst fra det åg af uret, som den sorte reform fra 2012 udgør. Det kræver også et opgør med de aftalte milliardbesparelser og den stramme målstyring. Det kan kun gå for langsomt, efter at de involverede borgere allerede har ventet i op til fem forbandede år.

Som dokumentation for målstyringen af førtidspension har jeg udarbejdet et bilag: Måltal og antal tilkendte førtidspensioner i 2013-2016 (klik på linket for at se listen). Listen rummer tal for alle landets 98 kommuner og erstatter den tidligere, ufuldstændige version fra mit indlæg 22. september. Man kan også genlæse alle mine 14 ændringsforslag til reformen af førtidspension og fleksjob.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Boris Johnson på talerstol
Corona

England lukker ned igen

Politi foran kirke i Nice
Nyheder

Nyt drama i Frankrig:

Præst såret af skud

Sean Connery i profil
Kendte

Sean Connery er død

Fuldmåne over kirke
Nyheder

Uhyggen er komplet:

Sjælden Halloween-måne

Kent Nielsen på sidelinjen under fodboldkamp
Sport

Spillerne falder som fluer:

Fodboldklub i coronakrise

Flyder på landingsbanen i Berlins nye lufthavn
Rejser

Lufthavn åbner med ni års forsinkelse

Billede af en bildør med et politiskilt på.
Krimi

Borger fulgte efter spritbilist

og foretog civil anholdelse

Trump på talerstolen med amerikanske flag i baggrunden
Nyheder

Trump:

Læger skruer

coronadødstal op for penge

En tom mørk gade med en ruin i Grækenland
Corona

Grækenland

lukker helt ned

En dame tager sig til maven
Sundhed

Sådan slipper du af

med oppustet mave

En refelkterende Karsten Lauritzen
Nyheder

Karsten Lauritzen 

erkender sex med og

befamling af ansatte

Dronning Elizabeth på en trone med sin søn Charles ved siden af
Kongelige

Royal ekspert:

Dronningen træder tilbage

næste år

2 politibetjente med masker undersøger vejen på en bro....
Krimi

Fatalt stenkast fra motorvejsbro

tættere på opklaring:

Unge afhørt

Karina Frimodt i stort skrud danser med Janus Bakrawi i VMD
Film og TV

Vild med dans-veteran

planlægger sommerbryllup

En bagerbutik med brød og kager
Mad og drikke

"Ælte i Ælte"

Travlhed før bagernes

berømte fødselsdag

Vicky Knudsen i rød kjole med sin dansepartner Martin Reichardt
Film og TV

Smidt ud af

Vild med dans

på sin bedste aften

omdans i vild med dans
Film og TV

Farvel til "Vild med dans"

scene i "Sidste time"
Film og TV

Husker du dansk

gyser-klassiker?

- toeren ligger klar

storebæltsbroen set oppe fra
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen

Politi undersøger huset, hvorfra Anne-Elisabeth Hagen forsvandt
Krimi

Tom Hagens børn
tror ikke på politiet

personer leder i en af de kollapsede bygninger
Nyheder

Mindst 14 dræbt efter jordskælv tæt på græsk ferieø

Magnus Heunicke i fokus på et pressemøde
Corona

Endelig - corona-varslingssystem

præsenteres lørdag

"Faustix" og Asta Björk
Film og TV

"Vild med dans"-favorit

er danset helt i bund

to mænd fra Levakovic-familien
Krimi

Fire fra den berygtede

Levakovic-familie anklaget

for corona-kriminalitet

skilt med orientering om opholdsforbud
Corona

Smittetal i rekord: Yderligere 1191 bekræftede tilfælde

Sangerinden LeAnn Rimes smiler og vinker
Kendte

Kendt sangerinde

smider tøjet  

mand med fuldskæg og tatoveringer på halsen
Krimi

Politiet efterlyser:

Har du set Daniel? 

Norsk bjergområde set fra luften
Krimi

Dansker dræbt

i Norge 

bamse og blomster på fortov
Krimi

Syv sigtelser mod

bilist efter dødsulykke:

Nu er han fængslet

Nye Borgerliges Pernille Vermund med blå jakke
Nyheder

Vil indrykke

Muhammed-tegninger

i danske aviser

døde grise ligger i vejkanten
Krimi

Lastbil med 200 dyr

væltet - mange døde

cykel med barn i barnesæde kører forbi blomster på fortovet
Krimi

Flugtbillisten:

Mistænkt for at

sniffe gas

amerikansk flag på halv stang ved bygning
Corona

Smitten eksploderer

i USA

person hælder øl i et glas
Mad og drikke

Kritik af "alkoholfri" øl:

Kan være det rene gift 

skuespilleren Scarlett Johansson og komikeren Colin Jost i gallatøj
Kendte

“Dansk” Hollywood-stjerne

gift for tredje gang

folk tænder stearinlys udenfor kirke
Nyheder

Brasiliansk mor til tre

var blandt ofrene i Nice

Blomster på ulykkessted
Krimi

Dræbte femårig pige: 

Flugtbilist anholdt

Mette Frederiksen i profil
Corona

Mette Frederiksen:

Klar til flere restriktioner

Karsten Ree med arm om Janni ombord på yacht.
Corona

Karsten Ree syg og dårlig:

Frygter corona

Nyhavn set fra skyggesiden
Nyheder

Mulig rekord:

Varmt vejr på vej

Blå blink top toppen af politibil
Krimi

Par fænglset:

Dødsvold mod

eget spædbarn

En smilende Mia Wagner
Nyheder

Mia Wagner

STOPPER

Den franske præsident Emmanuel Macron på gaden i Nice
Nyheder

Macron: Frankrig er under angreb

Overview fra lufthavnen
Nyheder

Nu frarådes rejser til hele verden

Maria From Jacobsen
Nyheder

Politiet efterlyser 43-årig:

Hvem har set Maria?

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt