Blogger: Det er blevet farligere for offentligt ansatte at påpege fejl på arbejdspladsen

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

YTRINGSFRIHEDEN ER UKRÆNKELIG. Det hører vi hele tiden i det offentlige rum. Der er siden Muhammed-krisen i 2005 ikke gået en uge, uden at det er slået fast, at ytringsfriheden er og bliver ukrænkelig. Men er alles ytringsfrihed ukrænkelig? Ikke hvis man kigger bag om skåltalerne på Grundlovsdag. For det er ikke kun Flemming Rose, der bliver truet til tavshed. Det gør tusindvis af offentlige ansatte i stat, kommune og region dagligt. Grundloven undergraves systematisk for offentlige ansatte via afvæbnet kritik og herskerteknikker

Diktaturer og andre fejlslagne stater har en ting tilfælles. Der er ikke ytringsfrihed, og det kan være forbundet med livsfare at åbne munden. Det er det ikke i Danmark. Heldigvis. Men det kan koste jobbet, hvis man siger negative ting om sin arbejdsplads – uanset om man gør det for almenvellets skyld.

Det er gennem en årrække blevet stadigt farligere for offentligt ansatte at påpege fejl og mangler på deres arbejdsplads. Det kan koste chikane fra arbejdsgiveren, og det kan i sidste instans betyde fyring. Fyringssagerne kan det retslige system i det mindste tage sig af. Det skete tidligere i år, da Folketingets Ombudsmand slog ned på Campus Bornholm. Institutionen havde fyret en gymnasielærer, fordi han havde skrevet en e-mail til Folketingets Finansudvalg og kritiseret Campus Bornholms ledelse for dens økonomiske dispositioner i forbindelse med et byggeri.

KRITIKKEN KOM DAGEN INDEN, Finansudvalget skulle godkende en ekstraordinær bevilling til det allerede påbegyndte byggeri. Skolens ledelse kaldte gymnasielærerens kritik for ”bevidst illoyal optræden” og mente, at tidspunktet for kritikken var et forsøg på at skade Campus Bornholm. Skolen afskedigede derfor læreren.  Bagefter sendte Campus Bornholm et orienteringsbrev til alle skolens medarbejdere og skrev, at det kunne være i strid med de ansattes loyalitetspligt over for skolen, hvis lærerne ytrede offentlig uenighed i skolens økonomiske dispositioner.

Da sagen nåede frem til ombudsmanden, kaldte han det ”særdeles kritisabelt”, at Campus Bornholm afskedigede læreren. Han bad også skolen om at sikre sig, at medarbejderne fremadrettet ikke er i tvivl om deres ytringsfrihed, herunder at de har ret til at fremsætte kritik af skolen i den offentlige debat uden først at gå til ledelsen. ”En offentlig myndighed skal kunne tåle, at medarbejdere deltager i den offentlige debat om myndigheden. Og den skal kunne tåle, at medarbejdere til en vis grad udtrykker sig skarpt og polemisk. Også selv om udtalelserne falder på et ubelejligt tidspunkt for myndigheden”, sagde Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, som ved samme lejlighed udtalte, at han så sagen fra Bornholm som endnu et eksempel på, at mange offentlige arbejdspladser tilsyneladende mangler tilstrækkelig viden om de regler, der gælder om offentligt ansattes ytringsfrihed.

Også en københavnsk pædagogmedhjælper har været gennem møllen i et forløb, der varede fire år. Pædagogmedhjælperen blev ansat i en børnehave, hvor hun slet ikke kunne leve med den pædagogiske linje, og hvor hun oplevede, at den pædagogiske leder var uligevægtig og eksempelvis tvangsfodrede børnene. Pædagogmedhjælperen gik til sin fagforening, og de klagede sammen til Københavns Kommune. 

BØRNEHAVEN VAR PRIVAT og var del af ”Frie Børnehaver og Fritidshjem”, som valgte at lægge injuriesag an. Det blev til tre retsinstanser, før det blev slået fast med syvtommersøm, at man som ansat i en daginstitution har en særlig forpligtelse til at underrette kommunen, hvis man er bekymret for nogle børn – og det kan man ikke straffes for. Dommen fastslog også, at man ikke behøver at kunne bevise, at noget er galt, når man henvender sig. Det er nok, at man er bekymret.

Dommen er lige som sagen fra Bornholm en kæmpe stor sejr for ytringsfriheden, og den sender et stærkt signal om, at man som medarbejder er mere forpligtet over for de børn og de borgere, man har i sin varetægt, end man er over for sin arbejdsgiver. 

De to sager fik en ”lykkelig” udgang – men har formentlig haft store personlige omkostninger for de to medarbejdere, der holdt fanen højt og insisterede på deres ytringsfrihed og ditto pligt. 

DET GRIMME PERSPEKTIV er, at der er masser af andre sager, der ikke ender hos Ombudsmanden eller i en retssal. Det er de sager, hvor offentlige arbejdspladser mangler viden om de regler, der gælder om offentligt ansattes ytringsfrihed, og hvor arbejdsgiverne giver deres ansatte mundkurv på. Det er også de sager, hvor kritiske medarbejdere får at vide, at de er bagstræberiske, kværulerende og usamarbejdsvillige, og hvor de bliver udsat for chikane.

De sager gør, at ytringsfriheden for alvor er under pres. Der har spredt sig en kultur, hvor man ved, at kritik kan koste dyrt og gøre ens arbejdsliv ulideligt. Det betyder, der er skabt en tendens til, at mange tier stille.

Når de offentlige institutioner i højere grad forsøger at kontrollere, hvad deres ansatte må sige, handler det om det øgede fokus på konkurrence og branding. Privat ledelsesstil, kaldet New Public Management, har som en skimmelsvamp sendt de offentligt ansattes ytringsfrihed på retur. Selvom de ansatte har loven på deres side, kritiseres og latterliggøres de gang på gang for deres udtalelser.

DET ER RIGTIG SKIDT FOR DEMOKRATIET – både på arbejdspladserne og i samfundet, for det er netop vores ytringsfrihed, der gør, at vi har et - trods alt - så ikke korrupt samfund, som vi har.

Fagbevægelsen, tillidsvalgte og offentligt ansatte skal, i stedet for at kræve Whistleblowerordninger, få fingeren ud og kræve, at arbejdsgiverne sikrer en åben, fordomsfri og demokratisk debat på alle offentlige arbejdspladser – og opfodre alle til at spytte holdkæft bolsjet ud og tage ytringsfriheden tilbage. Der skal nemlig være nultolerance overfor alle, der angriber ytringsfriheden - også i den offentlige sektor.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

nærbillede af et æbletræ med to æbler på en gren.
Nyheder

Haven fuld af sure æbler?

SÅDAN bruger du dem 

En palmestrand med blå himmel. Stranden er fuld af affald der er skyllet op fra havet
Nyheder

Nyt superenzym

nedbryder plastik

seks gange hurtigere 

gaden hvor frisørsalonen ligger man ser fortovet og de mange stearinlys, der er blevet sat ved salonen
Krimi

Drabsmand var

iført mundbind

Nærbillede af de to præsidentkandidater Biden og Trump
Nyheder

Måling:

Joe Biden er sikker vinder

af uskøn debat

Trump og Biden ved hver deres talerstol
Nyheder

Biden til Trump:

Hold kæft!

Billede af Mickey og Minnie Mouse i Disneyland, som vinker
Corona

Mickey Mouse i knibe

Billede af Shannen Doherty med bandana på den røde løber
Kendte

Beverly Hills 90210-stjerne:

Uhelbredelig syg

En collie graver i sandet med havet som baggrund
Dyreliv

Fra i morgen:

Hunde må løbe frit

Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt smiler og laver v-tegn
Nyheder

Pia Kjærsgaard får

ordførerskab tilbage

joe biden
Nyheder

Biden offentliggør

sine skattepapirer

- tjener millioner

politi foran frisørsalonen
Krimi

Frisør dræbt

på sit arbejde

prinsesse Marie ses sammen med blandt andre  Selina Juul og Mogens Jensen
Kongelige

Prinsesse Marie hædret

for indsats mod madspild 

Stjernevejskolen set ude fra vejen
Krimi

Dreng vågner af koma

efter ulykke

under skoleudflugt

hjortedyr i dyrehaven
Dyreliv

Sæson for trafikdræbte dyr:

Dyrene skal hjælpes over vejen

Billede fra dagens pressemøde
Corona

Pressemøde om corona:

Nye restriktioner udeblev

billede af mobiltelefon
Nyheder

Indefrosne feriepenge:

356.500 har

bestilt en udbetaling

Haldor Topsøes hovedkvarter
Nyheder

Hæderkronet dansk virksomhed

griber til massefyringer

billede af mobiltelefon med smitteappen aktiv
Corona

Ministerie afviste fejl -

nu rettes corona-våben til

høstmaskiner på mark set fra oven
Nyheder

Ansat blev kvalt i korn

- nu betaler chefen bøde

Magnus Heunicke i fokus på et pressemøde
Corona

Pressemøde om nye 

tiltag mod corona

- 392 nye smittede

folk i kø til coronatest
Corona

50.000 test om dagen:

Alt for mange testes

uden grund

strand på den thailandske ø Koh Change
Helt vildt

Svinede hotel på nettet: 
Risikerer to år

bag tremmer 

Badges med #metoo hænger på en væg
Nyheder

Byrådspolitiker blev

klappet bagi: Hver fjerde

har oplevet sexisme

Danseren Silas Holst danser med skuespiller Jakob Fauerby i tv-programmet Vild med dans
Film og TV

Vild med dans-kendisser

testes hver uge

tv-værten Sofie Linde i gul trøje
Kendte

Sofie Linde om sin

sexisme-tale: Vidste den

ville skabe en rystelse

billede fra slide ved pressemøde om feriepenge
Nyheder

NU kan du få

dine feriepenge

Kristian Thulesen Dahl ser på mens Pia Kjærsgaard sidder og skriver
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg har

ikke fyret Pia Kjærsgaard

Prins William og Kate sammen med David Attenborugh
Kongelige

Malta vil have David

Attenboroughs tand 

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen med kasket og mundbind
Nyheder

Cohen: Trump er bange

for at ryge i fængsel

Hjort kigger ind i kameraet
Dyreliv

Pas på!

Nu er det højsæson

dreng sidder under et murmaleri der forestiller coronavirusset
Corona

Tragisk milepæl:

1 million døde

Skuespilleren Pilou Asbæk står med den ene hånd i lommen
Film og TV

Pilou Asbæk: Derfor

sagde jeg ja til

ubåds-serien 

Venstres Inger Støjberg smiler mens hun står under paraply
Nyheder

Krav fra Venstre:

Politiet skal altid rykke ud

Kvinde gør rent med støvsuger mens ældre dame sidder i sofa
Krimi

Svindlede med hjælpepakker:

Opfandt fiktive ansatte

Donald Trump med grimasse
Nyheder

Trump: Jeg har betalt

mange millioner dollar

i skat

Havørn i luften
Dyreliv

Derfor døde de tre

havørne på Tåsinge

Den amerikanske skuespillerinde Gwyneth Paltrow smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

smider tøjet

på sin fødselsdag

Cannabis-plante i hånd
Krimi

17 anholdt i stor aktion 

Sygeplejersker ved hospitalsseng på covid-19-afdelingen på Bisbjerg Hospital i København
Corona

Antallet af indlagte

stiger til over 100 

Pengesedler og mønter
Nyheder

Pas på! Svindlere vil score

dine feriepenge

Harry og Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

laver reality-show

I forgrunden ses lederne af rød blok: Pia Olsen Dyhr SF, Pernille Skipper, Enhedslisten, Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) og Morten Østergaard (Radikale))
Nyheder

Meningsmåling: Klart

flertal til rød blok

Kong Harald holder tale
Kongelige

Konge er udskrevet

Lys ved mindesmærke for Estonia-forlis
Nyheder

Efter nye fund:

Nu skal Estonia-forlis

granskes

Donald Trump nærbillede
Nyheder

 Skattebombe under Trump 

hånd tater på tastatur
Nyheder

Netbutikker lokker dig til at købe mere

Kiste sænkes ned i jorden på kæmpe kirkegård
Corona

1 million er døde

Cyklist på strand i strålende solskin
Nyheder

DMI: Lun uge i vente

Kvinde tager sig til håret i desperation
Nyheder

Syv ud af ti:

Vi ser sexchikane

på arbejdet

ko
Krimi

Løs hund skræmte køer:

Kvinde trampet halvt ihjel

Josiah McIntyre
Nyheder

Seksårig dreng dræbt af

hjerneædende amøbe

Billede af bygning med mcdonalds-skilt
Corona

Coronasmittet blæste

på regler og tog på McD:

Risikerer fængsel

Sammenkopieret billede af Donald Trump og Joe Biden
Nyheder

Trump: Biden bør testes for doping før tv-duel

nærbillede af Tom Hagen
Krimi

Tom Hagen har

fået rabat

på løsesummen

Kig ud over havet fra en swimmingppol
Nyheder

Nedtælling:

Hæv eller gem de

indefrosne feriepenge?

Redningsvogne holder i skovkanten
Krimi

Mand dræbt i skov:

Kom i klemme

mellem træ og traktor

Billede af klitten som jævnet i Skagen
Nyheder

Byggematador slår til igen:

Har i fem år bygget

ovenpå fortidsminder

En helikopter pisker skum op på havoverfladen
Krimi

Kæmpe drama

i Lillebælt

sundhedspersonale ved seng på hospitel
Corona

Antallet af indlagte

med

coronavirus falder

En brandmand midt i et inferno
Nyheder

Danmarks største brand:

Forsøges nu

slukket med jord

Et socialt boligbyggeri i baggrunden og en snebærbusk i forgrunden
Krimi

Søger vidner:

18-årig i

kritisk tilstand

Harry og Meghan sidder på en bænk i en park
Kongelige

Dronningen raser over

Harry og Meghan's video

Et blåt univers med bobler og en sol over overfladen
Helt vildt

Nyt gennembrud:

Omdanner havvand

til drikkevand på minutter

Et nødblus ud over havet ved nattetide
Krimi

Festgæster affyrede nødblus

- udløste kæmpe redningsaktion

på Vejle Fjord

Billede af en smilende dame med bøger i baggrunden
Nyheder

Trump udpeger konservativ

kvindelig dommer

En bjegside i Schweiz med masser af sne
Helt vildt

Ny rekord i september:

Metervis af

sne i Alperne

Trump på talerstol foran en masse vælgere
Nyheder

Trump sår tvivl

om kommende valg

Lottokupon
Nyheder

Vandt 26 millioner i Lotto:

Dropper jobbet

– vil arbejde frivilligt

Spejdere på gåtur
Nyheder

300 spejdere sendt

hjem af politiet

Advarselsskilt ved Covid-19 center
Corona

Se listen her:

For høje smittetal

i 72 kommuner

Thomas Bo Larsen, Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg, Lars Ranthe og Magnus Millang.
Nyheder

Dansk film får

international pris

Læge tester person for corona
Corona

Tests i tusindvis:

Men mange får

aldrig svar

Anders Samuelsen tager sig til hovedet
Nyheder

Samuelsen i angreb

på Liberal Alliance

Samenligning af forskellige corona-tests
Corona

Positiv test?

Sådan forholder du dig

Kong Harald går forbi en norsk garder
Kongelige

Melder ud om

kongens tilstand

Udsnit af politibil med påskriften Politi
Krimi

Motorcyklist på prøvekørsel

mister livet i soloulykke 

Indgang til coronatest-telt
Corona

Nyt rædselsdøgn:

Over 600 nye smittede

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti sidder ved et bord med en flaske vand og to colaer
Nyheder

Pia Kjærsgaard afviser

sexistisk kultur

på Christiansborg

Portræt af instruktøren  Tobias Lindholm
Film og TV

Nu kommer TV-serie om

ubådssagen: - Jeg bærer

et kæmpe ansvar

Rotten Magawa sidder på en træstub med en guldmedalje om halsen
Dyreliv

Heltemodig rotte 
hædret med medalje