Administration 

Taxamanden: Hvorfor er det farligt, at Samuelsen vil holde, hvad han lover?

Hvorfor er det så forfærdeligt provokerende, at et regeringsstøttende parti holder fast på, hvad det sagde inden valget og fik med ind i regeringsgrundlaget, da blå blok kom til magten? spørger Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

I DET politiske univers fremstår han som blanding af en politisk fantast og parlamentarisk kamikazepilot. At stille sig op med en ultimativ lempelse af topskatten – økonomisk pumpevand til de rigeste i samfundet. Og så med konkrete tal på: Den skal ned med mindst 5 procent – ellers stemmer partiet ikke for finansloven og vælter regeringen.

Anders Samuelsen er tilsyneladende helt rolig. Han står fast med sine isblåøjne. Dét er smertegrænsen. Og regeringen skrev selv ind i sit grundlag i juni 2015, at også topskatten skal ned:

”… Derudover har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point, så flere vil arbejde mere, og så danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere og fastholde også vellønnede medarbejdere …”

Der er ikke så meget at være i tvivl om.

Men da regeringen så tog hul på skatteforhandlingerne i foråret, tog de samtidigt røven på LA. Topskatten skal ned – men ikke lige nu. Formelt set er det udgifterne til flygtninge- og integrationsarbejdet, der sinker den våde drøm om flere penge til de rige. Reelt set er det Dansk Folkeparti, der som en nationalistisk udgave af det gamle, socialdemokratiske univers ikke kan holde til at tage fra de fattige og give til de rige.

Den kovending ville Anders Samuelsen ikke finde sig i, og nu har han kridtet de nyliberalistiske støvler og står fast. Beslutsomheden ligner den, som drev Pia Kjærsgaard ud af skattenægternes kaos-parti, Fremskridtspartiet, og ind i partiet for de lukkede grænsebomme, Dansk Folkeparti.

MÅSKE KAN du huske den berømte dokumentarfilm om partiet Ny Alliances storhed og fald. Naser Kader roder rundt i sit formandskab og dokumenterer, at det med partiledelse ikke er mandens store kompetence. Og hans tidligere partikollega og medstifter, Anders Samuelsen, ligner Pia K. til sin sidste kongres i Fremskridtspartiet.

Munden siger ikke meget til kameraet. Men de berømte blå øjne siger alt:

- Få mig dog bort fra det her cirkus. Hvis jeg nogensinde bliver partileder, skal der bare stås fast og stås sammen. Lige nu melder jeg fra, men næste gang tager jeg magten.

Samuelsen får sit parti og sit lederskab. De vildeste neoliberalister i LA bliver nogle gange holdt i kort snor og andre gange sendt ud i verden med libertarianernes trosbekendelse: Ned med staten og skatten - ind med den personlige frihed!

Anders sætter scenen. Så når regeringen og DF udsætter og udvander kravet om skattelettelser i toppen fra foråret endnu inden finansloven er sat til egentlig forhandling over sommeren, står LA fast. Helt fast.

Det er vist ikke skjult for nogen, at Taxamanden ikke spiller på den højre banehalvdel i dansk politik. Og jeg er langt fra LA’s partiformand i hans kærlighedsaffære med Saxobank og hele den nyliberalistiske loge – for slet ikke at tale om LA’s opportunistiske tvivl overfor EU. Jeg var i nogle år medlem af De Radikale som det socialliberale parti med streg under social. Jeg var kommet dertil i skuffelse overfor venstrefløjens anti-europæiske politik.

OGSÅ ANDERS Samuelsen har bevæget sig – men i modsat retning med udsigt til tidsåndens nationalkonservatisme.

Men ….

Hvorfor er det egentligt så grænseløst dumt, at Anders står fast på, hvad han mener?

I det politiske establishment græder de borgerlige vredens tårer, mens rød blok slikker sig om munden. Det svæver som et uartikuleret budskab fra Borgen, at så ultimativ kan man simpelthen ikke tillade sig at være. Alle de vellønnede og dybt konventionelle ”politiske iagttagere” og ”kommentatorer” ryster på hovedet over denne afvigelse fra de parlamentariske spilleregler.

Ja selv erhvervslivets topfolk i storindustrien, i bankerne – og toporganisationen DI (Dansk Industri) er bekymrede og vifter med det hvide flag. De frygter urolige tilstande i et land, der har været kemisk renset for virkningsfulde oprør fra lønmodtagerne i årtier. Deres budskab er klart: Slap nu af. Det er jo os selv, der sidder på magten

Som almindelig, oplyst borger spørger jeg bare: Hvorfor er det så forfærdeligt provokerende, at et regeringsstøttende parti holder fast på, hvad det sagde inden valget og fik med ind i regeringsgrundlaget, da blå blok kom til magten?

Det borgerlige Danmark har haft mandatmæssig succes siden Anders Fog indførte sin enevældige kontraktpolitik. De røde lejesvende er i stor udstrækning på pension eller har mistet så megen farve, at det ikke er til at kende forskel på blokkene. En fredelig, demokratisk revolution (eller verdensrevolution, hvis vi tager EU og den aggressive, militære udenrigspolitik med…). De nye bølger er koboltblå og lige til at surfe på for store dele af den materielt og socialt mest forkælede ungdomsgeneration i Danmarkshistorien.

MAN KAN ligefrem mærke manglen på modstand i det politiske univers. Af og til optræder den nye borgerlige politikergeneration med samme oprørske attitude, som de vederstyggelige, røde forgængere i 70’erne.

Det er nærmest en frihedskamp for Joachim B. Olsen at fortsætte brugen af piratfirmaet Uber, selv om tjenesten er erklæret ulovlig i retssystemet. Ægte aktivisme!

Venstres Jacob Ellemann-Jensen sætter de forkælede kontanthjælpsmodtagere på plads med nogle bemærkninger om, at de skal være taknemmelige for de sociale ydelser. Socialhjælp er åbenbart fattighjælp og ikke en borgerret. Det er det ellemannske familiegen at tale belærende, når man inderst inde bare har lyst til at skrige til de klynkende: Så hold dog jeres kæft!

De nye borgerlige vil have velfærdssamfundet bombet tilbage til tiden før velfærdssamfundet og partiets retorik overfor fremmede og flygtninge ville være uhørt for bare nogle få år siden og har metastaser tilbage til den aggressive nationalisme i 30’erne.

Og man tror næppe sine egne øjne: Fire borgerlige aktivister demonstrerer ved folketingets åbning i ens t-shirts mod myrderierne i Aleppo– og bortvises til omklædning af den stramtandede formand.

Jeg kan nærmest mærke det fysisk: Midt i den borgerlige slipsethed, er der bare være grobund for et oprør mod tingenes til- og stilstand.

Hvorfor er det så så farligt, at Anders Samuelsen bare vil holde, hvad han lover?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

kvinde smiler
Kendte

Özlem Cekic: Succes

lugter lidt af armsved

kostskole set fra luften
Nyheder

Ny sag på Herlufsholm

undersøges

computerskærm med fejlmeddelelse
Krimi

Videresolgte 500.000

loginoplysninger

politibil holder på vej
Krimi

Politi hentede hund

efter shitstorm

scene fra film
Film og TV

Ulf Pilgaard: Tilbage

i Nattevagten

mand går under lysekroner
Kendte

Bjarne Riis: Det er slut

tre apple-telefoner på række
Nyheder

Er du Apple-bruger:

Opdater nu

politiafspærring foran værtshus
Nyheder

Skyderi på værtshus:

To døde 

hund ligger på bord
Dyreliv

Dyrlæge advarer: Det

kan forgifte dit kæledyr

politiafspærring foran hus
Krimi

Efter sprængning:

Politi massivt til stede

par poserer
Film og TV

I vildrede før

Vild med dans

kampfly i luften
Nyheder

Mystisk flystyrt: Jeg har

en pilot i baghaven

kvinde på scene
Kendte

Chikane og mobning:

Stjerne sagsøges igen

En politibil med udrykning.
Krimi

Tidligere medarbejder

på skole sigtet for

voldtægt af mindreårig

Justitsminister Peter Hummelgaard
Nyheder

Vil ikke straffe

bifald af

koranafbrændinger

Ro kopper to-go kaffe fra McDonald's.
Helt vildt

McDonalds sagsøgt

for brandvarm

kaffe - igen

En havn med mange containere
Krimi

Efter afsløring: Nu

går politiet ind i sagen

En fodbold på en fodboldbane.
Nyheder

Vandt 107.000

på vildt odds

Bier sidder i en klump.
Nyheder

59-årig mand dræbt

af bisværm

En masse forskellige piller på et bord.
Krimi

Sendte kilovis af

ketamin med posten

En radiator tæt på
Nyheder

Tusindvis får afslag

på varmecheck

DR udefra
Film og TV

Lukker flere

programmer: Det er

ikke en spareøvelse

En kvinde med fedtet hår og uren hud.
Krimi

45-årig kvinde efterlyst:

Stjæler dyrt kød og vin

En masse folk og politi på perronen.
Krimi

96-årig mand i

klemme mellem

tog og perron

kornmark
Nyheder

50 millioner

til danske landmænd

mand og kvinde
Kendte

Heick på skadestuen: 

Skreg af smerte

røg og udrykning
Krimi

Blodbad:

1000 svin dræbt

portræt af mand på scene
Kendte

Rod Stewart:

Sidste gang i Danmark

køer
Nyheder

Kontrol: Hver fjerde overtræder reglerne

portræt af kvinde
Kendte

Stine Bramsen: Jeg

endte som en nikkedukke

portræt af mand
Nyheder

Ukraine:

To personer meldes dræbt 

portræt af mand
Nyheder

Trump meldt død

portræt af kvinde
Kendte

Vild med dans:

Comeback til Mia Lyhne 

Nyheder

Tæt på aftale i Hollywood

portræt af to mænd
Nyheder

Kong Charles: Vil

være venner med Frankrig

en cykel
Krimi

Tyve stjal cykler for

99.000 kroner

på 40 sekunder

en varevogn
Nyheder

Her er den mystiske hæveautomat, som kan hvidvaske pusherpenge

et opladestik
Nyheder

Apple har ikke

droppet Lightning

en bygning med en café
Nyheder

Kaffe-kæde sendt i
knæ af forglemmelse

udrykningskøretøjer ved brand
Krimi

Dramatisk brand:

Taget faldt

ned over dyrene

bil indhyllet i sne
Nyheder

Svensk by drukner i sne

kig ud af flyvindue
Nyheder

Lotto-millionær:

Vi skal rejse, men

kun på afbudsrejser

portræt af mand
Kendte

Niels Hausgaard: 
Død i 18 minutter

en mand taler
Nyheder

Zelenskyj i FN: Verden kender sandhed om krigen

politi arbejder
Krimi

Politiet ændrer signalement på gerningskvinde

et par
Kendte

Kendis-designer kaster sig ud på dybt vand i Vild med dans

en tennisspiller i aktion
Sport

Tauson kollapser på banen

billede af politibil
Krimi

Truede med drab på skoler - mand anholdt

en bygning
Krimi

Anklage:

Krænkelser på spejderture

portræt af mand
Kendte

Seebach:

Bryder med bror

Nyheder

Aktie stryger i vejret

huse
Nyheder

Nationalbanken: 
Godt nyt til boligejerne

paraplyer
Nyheder

Her er der udsigt til sol og 25 grader

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl:

Jeg er meget blid

folkemængde
Nyheder

USA og Rusland er enige

portræt af mand
Nyheder

Erdogan: Utålelige

koranafbrændinger 

brandbiler
Krimi

Voldsom brand: Ældre

mand i kritisk tilstand 

mand og kvinde
Nyheder

Vil skilles fra voldtægtsdømt

portræt af mand
Nyheder

Biden nægter sig

skyldig i våbenanklager

færge
Nyheder

Trafik over

Storebælt igen tilladt

forsamling af mennesker i stor bygning
Nyheder

Zelenskyj: De bruger madmangel som våben

volvo-logo
Nyheder

Slut med dieselbiler

flåt
Nyheder

Ni smittet med

virus i Danmark

portræt af mand
Kendte

Thomas Eje:

Lisbet Dahl elsker mig lidt

portræt af mand
Nyheder

Villy Søvndal

bliver nummer tre 

blå blink
Krimi

Betjent dømt: 

Frygtede for sit liv

portræt af mand
Nyheder

Ulrik Wilbek:

Sygemeldt måneden ud

portræt af mand
Kendte

Mandefald: 

Han skrider også

kampvogn med kanon
Nyheder

Russiske

kampvogne til Ukraine

en mand kigger på fotografen
Film og TV

Jesper Buch forlader

Løvens Hule efter ni år

cookies i et fad
Nyheder

Cookies tilbagekaldes

kampvogne på dækket af skib
Nyheder

Danmark køber 45
kampvogne til Ukraine

en mand smiler
Kendte

Kåre Quist sælger til millioner under prisen

En vaskemaskine med tøj i.
Nyheder

Elpriserne styrtdykker

hjul på en lastbil
Nyheder

Ekstra lange lastbiler kommer på vejene efter nytår

en præst
Nyheder

Biskop fik guldkors til 48.500 kroner

seks personer stillet op til fotografring
Kendte

Løve forlader hulen: - Derfor stopper jeg

en mand
Nyheder

Elon Musk gør klar
til vild beslutning

Underholdning

Kronprins Frederik bliver æresmedlem af fransk yachtklub

en mand kigger på fotografen
Kendte

Russell Brand må ikke tjene penge på YouTube