Blodrød fredag kan koste danskerne dyrt

Panikken på aktiemarkedet koster danske pensionskunder penge. Bider krisen sig fast, kan det bremse væksten og give højere arbejdsløshed.
C20-indekset, som er de toneangivende danske aktier med, rundede fredag formiddag et fald på fem procent, der afspejler faldet i nat på det amerikanske aktiemarked.
C20-indekset, som er de toneangivende danske aktier med, rundede fredag formiddag et fald på fem procent, der afspejler faldet i nat på det amerikanske aktiemarked. Foto: colourbox

Voldsomme kursfald på aktiemarkederne kan koste danskerne pensionsformuer, fyresedler og faldende ejendomsværdier.

Det er de barske realiteter, hvis fredagens panik på børserne bider sig fast som en ny finanskrise, forklarer seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea.

"Langt de fleste danskere bliver ramt, fordi de har en pensionsopsparing, der består af både aktier og obligationer. Og hvis det her bremser væksten, så vil det give stigende arbejdsløshed og faldende huspriser," siger han.

C20-indekset, som er de toneangivende danske aktier, rundede fredag formiddag et fald på fem procent, der afspejler faldet i nat på det amerikanske aktiemarked.

Nu fortsætter de europæiske aktiebørser den negative udvikling.

Og det hele kan blive værre, når den formentlig sløje amerikanske beskæftigelsesrapport i eftermiddag bliver offentliggjort.

"Det er et af de vigtigste nøgletal overhovedet, fordi det virkelig siger noget om beskæftigelsen i amerikansk økonomi. Derfor kan den være proppen, der stopper alt det her. Men ud fra, hvad vi foreløbig har hørt, så er der ikke specielt god grund til optimisme," siger Henrik Drusebjerg.

Hos landets største pensionsselskab med 600.000 kunder, Danica Pension, er cheføkonom Jens Christian Nielsen ikke så bekymret på opsparernes vegne.

For selvom han kalder kursfaldene for "helt vilde", så er langt de fleste kunders pensioner skruet sådan sammen, at kortere dyk på aktiemarkederne ikke får den store betydning.

"Der er ingen grund til at gå i panik. Vi mener stadig, at aktier er en god investering til pensionsopsparing. Langt de fleste kunder er kommet bedre end helskindet gennem finanskrisen fra 2008 og frem til i dag. Det viser, at det gælder om at have ro på," siger Jens Christian Nielsen.

De fleste af de pensionsopsparere, der nærmer sig tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet, har garantier indbygget i deres aftaler, tilføjer han.

Samtidig nedtrappes andelen af de mere risikofyldte aktier og bliver erstattet af obligationer, når pensionsalderen nærmer sig.

Aktiemarkederne afventer også resultatet af et møde i dag mellem den tyske kansler Angela Merkel og den franske præsident Nicolas Sarkozy om gældskrisen i eurolandene Grækenland, Italien og Spanien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.