I dag er det blevet offentliggjort, at Danish Crown har gennemført endnu en massefyring af slagterimedarbejdere. 140 natholdsarbejdere er blevet fyret på slagteriet i Ringsted.
En opgørelse fra Fødevareforbundet NFF, der organiserer omkring 20.000 medarbejdere inden for fødevareindustrien, viser, at antallet af slagteriarbejdere er faldet med 41 procent over de sidste 10 år.
I konkrete tal betyder det, at der er forsvundet 5.446 slagteristillinger over den årrække. Den nylige fyringsrunde frustrerer og ærgrer næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen.
- Som forbund står vi lidt magtesløse tilbage. Der er aldrig blevet født så mange grise i Danmark som nu, og der har aldrig været så få danske slagteriarbejdere som nu, siger Jim Jensen i en pressemeddelelse.
Hav af massefyringer
Over de seneste år har der været flere tilfælde af massefyringer på Danish Crowns fabrikker i Danmark. Slagteriet i Ringsted blev senest ramt i 2015, hvor Avisen.dk skrev, at 280 slagterimedarbejdere blev fyret. Året før i 2014 blev op mod 500 slagterimedarbejdere også fyret fra fabrikken i Faaborg, fordi dele af produktionen blev flyttet til udlandet.
Avisen.dk har tidligere også skrevet, hvordan lukningstruet slagteri på Bornholm blev reddet af en redningsplan forhandlet på plads mellem Fødevareforbundet NFF og Dansk Industri.
Selvom fyringsrunderne ærgrer Fødevareforbundet NFF, har de mange års massefyringer sikret planer for de slagterimedarbejdere, der oplever at få en fyreseddel i hånden.
- Vi har desværre alt for megen erfaring i at hjælpe kolleger godt videre. Jeg er med på, at det nok er en ringe trøst for de medlemmer, der står til at miste deres arbejde, men vi ved, mange virksomheder efterspørger deres erfaring og evner – både inden for og uden for slagteribranchen, siger Jim Jensen.
Danish Crown er gået sammen med Fødeforbundet NFF om at iværksætte socialplanen, der skal hjælpe de afskedige medarbejdere godt videre.
Mange grise fødes, mange eksporteres
Svineproduktionen i Danmark fejler sådan set ikke noget. Der bliver avlet masser af grise, men en stor del af dem bliver eksporteret til opfedning og slagtning i udlandet. Det er især eksporten af grise til Tyskland og Polen, der er steget.
- Den eksport har store konsekvenser for den danske slagteribranche, som gang på gang må skære ned i antallet af slagteriarbejdere, siger Jim Jensen.
Også Danish Crown ser paradokset ved, at så mange grise bliver født i Danmark, men eksporteret til udlandet for at blive slagtet. Ifølge Fødevareforbundet NFF drejer det sig om 1.600 levende grise hver eneste time, der svarer til 14 millioner på et år.
Avisen.dk har tidligere beskrevet bekymringer fra Fødevareforbundets side, fordi mange job inden for fødevareproduktionen bliver flyttet til udlandet. Her var Jim Jensen ude at appellere om bedre politiske rammevilkår for landmænd og fødevareproducenter. Nu ønsker han yderligere handling fra svineproducenter og svineindustrien.
- Fødevareforbundet NNF har gennem de senere år i samarbejde med Landbrug og Fødevarer og skiftende regeringer forbedret vilkårene for svineproducenter og industrien. Jeg ville sådan ønske, at de ville kvittere for de mange bidrag og lempelser ved at øge produktionen af slagtesvin og dermed sikre gode, sunde og ikke mindst danske arbejdspladser, siger han.
Direktør for Danish Crown, Søren Eriksen, er dog optimistisk over for antallet af slagtegrise i Danmark.
- Vi har begrundet håb om, at der vil komme flere grise til slagtning, så vi kan få brug for dygtige medarbejdere igen. Vi tror fortsat fuldt og fast på den ambitiøse vækststrategi, som Danish Crown satte i søen i 2016, og hvor vi frem mod 2021 er parate til at investere fire-fem milliarder kroner i opkøb i mere forædling, siger Søren Eriksen i en pressemeddelelse fra Danish Crown.
Han mener, at det er vejen til at sikre både de danske landmænd bedre afregning og gode arbejdspladser på slagterifabrikkerne i Danmark.