En ny undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer viser, at omkring hver fjerde af de danske fødevare- og agrovirksomheder helt eller delvist har flyttet produktionen til udlandet i løbet de seneste år, og hver fjerde overvejer at gøre det.
Det vækker bekymring hos fagforbundet Fødevareforbundet NNF, der har cirka 27.000 medlemmer inden for blandt andet slagter,- bager- og mejeribranchen.
- Jeg håber, politikerne vil lytte til fødevarevirksomhederne og landbruget, så vi sammen skal få skabt nogle bedre vilkår for en fremtidig fødevareproduktion i Danmark, siger Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF i en pressemeddelelse på forbundets hjemmeside.
Løs op om harmonikrav
Han beder blandt andet politikerne om at løse op om det såkaldte harmonikrav, der betyder, at der skal være rimeligt forhold, mellem hvor mange hektar jord en bonde dyrker og gøder, og hvor mange dyr han ejer.
Derudover ønsker han også en oprydning i de mange punktafgifter, skriver Fødevareforbundet.
- Hvis der bliver skabt bedre politiske rammevilkår, så skal landmændene og fødevarevirksomheder også turde satse på Danmark. Jeg tror stadig, at Danmark vil være en global spiller på fødevareproduktion i mange år, så længe politikerne vågner op, siger Jim Jensen til forbundets hjemmeside.
Udflytning vækker undren
Jim Jensen giver også en opsang til de fødevarevirksomheder, der rykker ud af landet:
- Det er ikke altid lige nemt at forstå, hvorfor virksomhederne flytter til udlandet. Lige nu mister hundredvis af fynske slagteriarbejdere jobbet i Faaborg, fordi deres arbejdsplads flytter til England. Men produktionen i Faaborg giver overskud og er rentabel. Det vækker undren hos mange slagteriarbejdere, at man så alligevel vælger at flytte til England, siger han til forbundets hjemmeside.