Blind ørn gjorde skihop sjovt
Nytårsdag sender DR traditionen tro skihop fra Garmisch-Partenkirchen. Sportens mest folkekære stjerne stiller dog ikke til start.

Med brilleglas så tykke som hinkesten og vildt flagrende arme hoppede den engelske skihopper Eddie the Eagle direkte ind i tv-seernes hjerter under vinter-OL i Calgary i 1988.

Når DR1, som traditionen byder, sender skihop 1. januar er den skøre englænder ikke med. DNY har kigget tilbage på en stjerne, der gjorde det sjovere at se skihop.

Michael Edwards, eller rettere Eddie the Eagle, forstod om nogen, at det handlede om at deltage, og ikke om at vinde.

Eddie the Eagle var oprindeligt uddannet stukkatør, men han havde en hemmelig drøm om at deltage ved OL. Da han opdagede, at England ikke stillede med nogle skihoppere, greb han chancen og stillede op, som den eneste engelske deltager ved Calgary-legene.

Blind ørn

Eddie the Eagle var ikke noget stort talent på hopbakkerne. I Calgary vejede han ni kilo mere end sin tungeste konkurrent, og han endte da også allersidst i konkurrencerne på både den lille og den store bakke. Eddie the Eagle var desuden handicappet af sit ringe syn: Han var stærkt langsynet, hvilket tvang ham til at bære sine karakteristiske, tykke briller, selvom de duggede til, så han absolut intet kunne se, mens han var i luften. Selve flyvestilen var stærkt uortodoks, og han baskede med armene for at holde balancen.

Jublede som en vinder

Mens den blinde ørn således fløj uskønt gennem den canadiske vinterluft, holdt det talstærke publikum vejret i spænding, indtil den noget ublide landing ikke særligt langt nede ad bakken, hvor englænderen triumferende rakte begge arme i vejret og jublede, som havde han vundet til publikums udelte begejstring.

Eddie the Eagle gjorde tilsyneladende skihop-sporten mere populær end nogensinde, men selv blev han grumme upopulær i det etablerede skihopper-miljø. Han blev beskyldt for at gøre grin med sporten og var den direkte årsag til, at den olympiske komité i 1990 indførte en regel, der kræver, at håbefulde atleter opnår visse resultater, før de kan komme med til OL. Reglen kaldes meget passende ’Eddie the Eagle-reglen’.

Reglen gjorde, at Eddie the Eagle mislykkedes med sine forsøg på at kvalificere sig til de følgende vinterlege i Albertville, Lillehammer og Nagano, hvorefter han endeligt opgav sporten.1. januar klokken 13.45 sender DR1 nytårsskihop fra den store bakke i Garmisch-Partenkirchen. Som sædvanligt.

Der er ingen Eddie ’The Eagle’ på deltagerlisten, men til gengæld skulle der være garanti for et par timers stille og roligt afstressende fjernsyn.

God fornøjelse, og godt nytår.