Betjente overlades alene til farlige fanger
Direktør i Kriminalforsorgen, William Rentzmann, siger, at der ikke er penge til at ansætte mere personale. Foto: Colourbox
Flere fængsler har kun én fængselsbetjent på arbejde ad gangen, der skal passe på rockere, bandemedlemmer og andre stærke fanger.

Fængselsbetjente bliver i stigende omfang ladt alene med de indsatte, der ofte domineres af rockere, bandemedlemmer og andre "tunge" fanger.

Nu slår de ansattes fagforening alarm: Hver måned må fængselsbetjente arbejde alene i 7000 timer.

- Det er under al kritik. Problemet er, at vi går alene blandt mange både dårligere og farligere fanger, siger formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye til DR Nyheder.

En opgørelse, som forbundet har lavet, viser, at stort set alle åbne fængsler samt de lukkede fængsler i Nyborg, Ringe og Vridsløselille lægger vagtplaner, hvor kun én fængselsbetjent på arbejde ad gangen.

- Det giver et kæmpe psykisk pres, siger Kim Østerbye.

Han tilføjer, at der i april opstod problemer i Statsfængslet i Ringe, Her var der kun en fængselsbetjent på arbejde, og stod magtesløs, da fire fanger overfaldt en anden indsat.

- Når vi ikke er mere synlige ude blandt fangerne, betyder det, at fangerne får stadigt mere frit spil til at sætte dagsordenen i fængslerne, siger Kim Østerbye.

Alenevagterne har også udløst kritik fra Arbejdstilsynet, som i flere tilfælde været kritisk overfor Kriminalforsorgen.

- Fængselsbetjentene er både socialt og fysisk isoleret, så hvis de får brug for hjælp, skal de tilkalde hjælp fra andre afdelinger, siger arbejdspsykolog i tilsynet, Steen Christensen.

I Kriminalforsorgen siger direktør, William Rentzmann, at der ikke er penge til at ansætte mere personale.

Ledelsen på de forskellige fængsler må løse problemerne, siger direktøren.