For 300.000 danskere krævede det sidste år en tur på politistationen og efterfølgende flere dages ventetid at fremskaffe en straffeattest.
Om få år kan andre i samme situation nøjes med en Nem-ID og et par klik på internettet.
Rigspolitiet bekræfter over for Avisen.dk, at straffeattesten står over for en 'digitalisering'.
"Vi kan bekræfte, at der arbejdes på sagen. Men hvordan og hvornår kan vi ikke sige så meget om endnu," siger kommunikationsrådgiver Carsten Andersen.
Ifølge kilder i Dansk Erhverv og Det Kriminalpræventive Råd er det meningen, at den elektroniske straffeattest skal være klar til brug i løbet af 2013.
Ventetid forpurrer jobchancer
At straffeattesten bliver digital, betyder, at det fremover bliver hurtigere og mindre besværligt at skaffe en straffeattest, hvis en arbejdsgiver spørger efter den.
Juridisk direktør i Dansk Erhverv Lars Alexander Borke afviser, at den elektroniske straffeattest vil gøre det nemmere for uvedkommende at snage i det kriminelle synderegister.
De følsomme personoplysninger vil fortsat kun være at finde i et lukket system, hvor privatpersoner kan trække oplysninger om sig selv, forklarer han.
Ifølge Dansk Erhverv vil digital selvbetjening forhindre situationer, hvor personer går glip af et job, fordi det tager for lang tid at skaffe en straffeattest.
Udover at være digital forventes den nye straffeattest at indeholde flere detaljerede oplysninger om den konkrete forbrydelse.
Det er en fornyelse, der står højt på ønskesedlen hos Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv.
"Som det er i dag, har en arbejdsgiver uden speciel indsigt i straffeloven meget svært ved at afkode indholdet af en straffeattest," siger Lars Alexander Borke.
Telefontyv eller bevæbnet bankrøver?
I dag indeholder en straffeattest kun information om, hvilken paragraf i straffeloven, en person er dømt for at have overtrådt.
Ole Hessel, der er projektchef i udslusningsprojektet 'High:five', opfordrer også til, at straffeattester bliver lettere at forstå.
"For eksempel kan 'røveri' være alt fra at vælte en knægt på gaden og tage hans telefon til at gå i banken med et oversavet jagtgevær. Men det har en arbejdsgiver ingen mulighed for at gennemskue," siger han.
Hårde kriminelle får det svært
Juraprofessor Eva Smith, der er formand for Det Kriminalpræventive Råd, har det "lidt blandet" med udsigten til en digital straffeattest.
Det skyldes, at den højere detaljegrad gør det nemmere for arbejdsgivere at skille fårene fra bukkene. Og dermed bliver det endnu sværere for personer dømt for hård kriminalitet at genvinde et fodfæste på arbejdsmarkedet.
"Det vil vær en fordel for dem, der har begået mindre alvorlig kriminalitet. Men en udpensling af detaljerne i hårde forbrydelser vil sjældent være fremmende i en ansættelsessituation," siger hun.