Berlau til kritisk socialrådgiver: Vi er ikke marionetdukker
Hvis socialrådgiverne var marionetdukker, så ville de være ligeglade. Så ville man bare sige, at jeg passer mit job og går hjem igen. Men det er ikke det, socialrådgiverne har gjort, erklærer formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau. Foto: Linda Kastrup/Scanpix.
Mange socialrådgivere bruger mange kræfter på at kæmpe den enkelte borgers sag, men skal det virkelig rykke, er det lovgivningen, der skal ændres, mener socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau. Hun vil ikke høre tale om, at socialrådgiverne er marionetdukker.

Socialrådgivere opfører sig som små marionetdukker, der blot følger chefens ord uanset konsekvensen for borgerne. Kritikken væltede ned over landets socialrådgivere i pinsen. Og noget usædvanligt blev kritikken leveret af en kollega.

- Socialrådgiverne tilsidesætter lovgivningen og fralægger sig ansvaret for at skubbe vore medmennesker ud over kanten, skrev socialrådgiveren Marianne Stein Hejlesen i en kronik i Jyllands-Posten.

Hun opfordrede samtidig Dansk Socialrådgiverforening til at udfordre ledelsens beslutninger og retningslinjer på landets jobcentre. Og til at kigge indad.

I Dansk Socialrådgiverforening melder formand Majbrit Berlau imidlertid hus forbi. Hun genkender ikke Marianne Stein Hejlesens billede af virkeligheden. Og deler heller ikke hendes opskrifter på løsninger. 

- Hvis socialrådgiverne var marionetdukker, så ville de være ligeglade. Så ville man bare sige, at jeg passer mit job og går hjem igen. Men det er ikke det, socialrådgiverne har gjort, erklærer Majbrit Berlau.

Hun afviser dermed, at socialrådgiverne fralægger sig ansvar, men fremhæver i stedet, hvordan Dansk Socialrådgiverforening søger at påvirke og inspirere politikere til at ændre beskæfigelsesindsatsen til gavn for borgerne.  

Høringssvar, inspirationskataloger til samtlige kommunalpolitikere, forslag til forenkling og forbedring af sagsbehandlingen og andre indspark har Dansk Socialrådgiverforening ekspederet afsted i årevis ud fra strategien om, at det er vejen til at påvirke det politiske system.

-  Det er netop udtryk for, at man ikke er blevet marionetdukker. Det er i høj grad udtryk for, at man har sin faglighed, og at man kæmper på den bane, hvor det er realistisk at få forandringer igennem, siger Majbrit Berlau og understreger, at der ikke er tale om skrivebordsarbejde i forbundshuset, men om forslag, som socialrådgivere landet over har bidraget til.

I den seneste tid har socialrådgivernes forening haft fokus på de jobcentre, der har investeret ekstra millionbeløb i indsatsen med at få kontanthjælpsmodtagere i job eller uddannelse. En indsats, som også har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) opmærksomhed. 

- Det nytter ikke at bruge kræfter på steder, hvor de er spildte. Vi skal bruge kræfter på steder, hvor vi tror på, at der kan komme en forandring. Lige nu mener vi, at der er en åbning med en beskæftigelsesminister, der reelt udviser interesse og politisk vilje til at forandre, sådan at det bliver mere sammenhængende forløb for den enkelte borger, siger Majbrit Berlau.

På Avisen.dk opfordrede Marianne Stein Hejlesen, tidligere socialrådgiver i Aalborg Kommune og i dag privatrådgiver for syge og ledige, til handling på de enkelte arbejdspladser. Gå sammen i flok og stil spørgsmål til chefen, opfordrede hun. I yderste konsekvens må socialrådgiverne sige deres job op, tilføjede hun.

I Dansk Socialrådgiverforening fastholder Majbrit Berlau en anden strategi. Socialrådgivere skal følge gældende lov og ikke lige 'fikse' en borgers sag.

- Loven skal altid overholdes. Men mange socialrådgivere bruger mange kræfter på at kæmpe den enkelte borgers sag i systemet. Vi forandrer ikke systemet ved at navigere en enkelt borger gennem, når det er loven, der er meget ensidig på en række områder. Vi er nødt til at lave loven om, siger Majbrit Berlau.

Hun understreger, at bidrag til en faglig debat altid er velkomne, Og hun medgiver også, at alt ikke perfekt på jobcentrene, hvor stress og nedslidning ind imellem rammer sagsbehandlerne.

-  Der er socialrådgivere, som er slidt ned, fordi der har været en ensidig beskæftigelsesindsats og elendige rammer og vilkår for at få kvalitet i arbejdet. Det er dybt problematisk og et kæmpe ledelsesmæssigt svigt. Og det er netop en af grundene til, at vi går ind i det her, siger Majbrit Berlau.

Kvinden bag kronikken i Jyllands-Posten, Marianne Stein Hejlesen, var indtil 2013 myndighedsrådgiver i Aalborg kommunes børne- og familieafdeling. Hun mistede jobbet efter en sygemelding.