Silkeborg- og Høje Taastrup Kommune investerer millioner i at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde, og de regner med at få pengene mange gange igen. Det vækker glæde i Socialrådgiverforeningen, der har noteret sig, at flere kommuner er i gang med samme øvelse.
Silkeborg Kommune har ansat 10 ny permanente sagsbehandlere, fået flere i arbejde og efter to år kan se frem til at investeringen giver sorte tal på bundlinjen.
Dermed skriver Silkeborg sig ind blandt en række af kommuner, der er begyndt at ansætte flere sagsbehandlere og lave mere skræddersyede forløb til ledige.
- Der var i forvejen skåret ind til benet, og da der så kom nye sparekrav for budgetterne i 2016, tænkte vi, at det bliver ikke ved med at gå. Vi kan ikke bare blive ved at skrue ned for indsatsen, for så går det den gale vej. Derfor tog vi skeen i den anden hånd og så på, hvad der findes af forskning, og hvad vi allerede ved om, hvad der virker, siger Jørgen Skovhus Haunstrup til Ugebrevet A4.
Derfor bliver tre af tiltagene, der var målrettet aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, nu permanente.
Et af dem er at sænke antallet af sager til cirka 40 per sagsbehandler, og lave et mere håndholdt forløb, så sagsbehandlerne har mere tid til at tage sig af den enkelte ledige og lytte til vedkommendes behov. Forsøget blev i første omgang testet samtidig med, at den normale indsats fortsatte, og resultaterne var mærkbare. Hvor 13 procent kom i job eller uddannelse med den normale indsats, var det 52 procent med det nye.
En lignende øvelse har man lavet i Høje Taastrup Kommune, fortæller borgmester Michael Ziegler til Ugebrevet A4. Her stod borgmesteren og resten af byrådet i den lykkelige situation, at de havde tiltrukket 15 virksomheder og 8.000 nye arbejdspladser i løbet af fem år.
Og i stedet for at få en masse pendlere til byen, der kørte hjem og lagde alle skattepengene i en anden kommunekasse, så ville borgmesteren hellere forsøge at lade de nye job komme kommunens mange arbejdsløse til gode.
Regnestykket er enkelt: Kommunen har sænket dækningsafgiften, for at gøre sig lækker for erhvervslivet. Samtidig har den investeret, hvad der svarer til 16 fuldtidssagsbehandlere i bedre beskæftigelse. Begge dele koster penge, men de kommer tilbage og mere til, fordi kommunen på sigt kommer til at flytte 246 personer permanent fra arbejdsløshed til fuld beskæftigelse.
I Dansk Socialrådgiverforening peger formand Majbrit Berlau med stor tilfredshed på at yderligere to kommuner er i gang med samme nytænkning.
- Vi har sagt det på mange måder, men i de seneste år har vi kaldt det 'investere i det sociale arbejde', fordi det taler til nogle andre typer af politikere, nemlig økonomipolitikerne. Og vi må bare erkende, det er dem, der har den store indflydelse ude i kommunerne, siger Majbrit Berlau.