På det psykiatriske hospital i Risskov ved Aarhus tager man nu drastiske skridt for at undgå utryghed blandt personalet.
Videoovervågning, vagtværn med narkohunde og ekstra nattevagter skal være med til at gøre arbejdet mindre farligt for de ansatte på det psykiatriske hospital.
Blandt personalet er der blandede følelser omkring de nye tiltag. Det fortæller Bent Lykke, der er plejer og fællestillidsrepræsentant for FOA-medlemmer på Risskov.
- Det er ikke blevet taget imod særligt positivt, fordi medarbejdergruppen tror faktisk ikke på, at det her virker, siger han til Avisen.dk.
Som Avisen.dk kan fortælle i dag, er det ikke kun i Aarhus, at psykiatriske afdelinger laver aftaler med vagtfirmaer.
Vil hellere have flere varme hænder
Foreløbigt er det kun et forsøg, at der skal være videokameraer på hegnet ind til hospitalet, og at der skal snuse hunde rundt i buske for at lede efter narko.
Men medarbejdernes hovedkrav har hele tiden været flere senge og højere normering, understreger Bent Lykke. Derfor har flere svært ved at se, hvordan de foreløbige midlertidige forsøg med vagtværn kan løse udfordringerne i psykiatrien.
- Et vagtfirma løser ikke det landsdækkende problem (med vold og trusler red.), siger han.
Vold og trusler er dagligdag
I december advarede den samlede personalegruppe på Psykiatrisk Hospital i Risskov gennem et åbent brev om utilfredsstillende arbejdsforhold.
Det skabte debat om forholdene på hospitalet, men det har ikke ændret det store, oplever Bent Lykke.
- Forholdene er de samme. De har ikke ændret sig, fordi de der prøvehandlinger er jo ikke for alvor kommet i gang, siger han og tydeliggør sin bekymring:
- Man risikerer at blive truet på sit liv og sine familiers liv. Det kan være dagligdagskost at få de trusler smidt i hovedet hele tiden og ikke vide, om man kommer hjem uden, at man skal omkring skadestue eller i det hele taget slet ikke komme hjem, siger Bent Lykke.
Alene i de første otte måneder af 2016 var der 551 tilfælde af trusler eller vold mod personalet på det psykiatriske hospital Risskov.
Ok med hunde
Formålet med narkohundene er at få bugt med nogle af de mange stoffer, der er i omløb blandt flere patienter, forklarer Gert Pilgaard Christensen, der er direktør for Psykiatri og Social i Region Midtjylland.
- Der er et stigende misbrug inde i afdelingerne. Det, vi hører, er, at når først stofferne kommer ind, er der nogle af patienterne der bliver rimelig uforudsigelige i deres adfærd, siger han.
I personalegruppen håber man også, at hundene kan mindske patienternes adgang til euforiserende stoffer, fortæller Bent Lykke.
- Jo mere narko, vi kan fjerne, jo mindre udadreagerende bliver de jo på grund af narkoen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.