Natten til søndag blev to sygeplejersker og en sosu-assistent overfaldet af en patient med en psykisk lidelse på det psykiatriske hospital i Risskov ved Aarhus.
- Når sådan noget sker, er man rystet og chokeret. Det ryster hele afdelingen, for folk bliver bekymret og tænker, hvornår sker det igen, siger Peter Bugge, der er FOA-tillidsmand på Risskov, til Avisen.dk.
I oktober oplevede han selv en episode, 'hvor en patient også gik helt amok' og tog kvælertag på en ansat. Det skete på hospitalets afsnit P3, hvor patienter med skizofreni og psykoser er indlagt.
Vred sig fri fra bæltet
Overfaldet i efteråret gik hovedsageligt udover en kvindelig medarbejder, der efterfølgende har været meget påvirket af overfaldet, og i dag stadig er sygemeldt.
Men også Peter Bugge oplevede overfaldet på tæt hold. Og han finder flere ligheder til det seneste overfald.
- Overfaldet i oktober skete også sidst på natten. Min kollega sad udenfor stuen, hvor patienten var bæltefikseret og ville række ham et glas vand, så greb han fat i hende, fortæller han.
Den kvindelige kollega havde ikke set, at patienten havde fået kringlet sig delvist ud af bæltet, og derfor havde held med at få hende hevet ned i sengen, hvor han satte sig oven på hende, fortæller Peter Bugge.
- Den ene hånd holdte han stramt om hendes hals, den anden hånd var over hendes mund, så hun ikke kunne råbe efter hjælp, siger han.
"Djævlen gjorde det"
Men da Peter Bugge befandt sig i nærheden, hørte han alligevel, at der blev råbt efter hjælp, og styrtede derfor ind på stuen, hvor han blev mødt af et ubehageligt syn.
- Hun sad op ad væggen helt rød i hovedet med blod i mundvigen. Hun fik fremstammet, at han havde forsøgt at kvæle hende. Jeg kunne ikke fatte det, for på det tidspunkt, vidste jeg ikke, at han var ude af bæltet, erindrer han.
Peter Bugge gik hen til patienten og spurgte, hvad der foregik. Det fik patienten til at slå øjnene op og udbryde, at 'det var djævlen, der gjorde det', fortæller Peter Bugge.
- Så for han op og bed i min højre arm, siger han.
Men det lykkedes Peter Bugge at overmande patienten ved at lægge sig ovenpå på ham, og den kvindelige kollega havde gennem nødalarmen fået tilkaldt flere kollegaer.
Som Avisen.dk skriver i dag, er de ansatte på hospitalet flere gange dagligt nødt til at trykke på nødalarmen, så de får hjælp fra kollegaer. På bare et enkelt år trykkede personalet nødalarm 1.262 gange.
66 episoder med vold og trusler
Overfaldet i oktober var langt fra det eneste på Afsnit P3. Det viser en aktindsigt, som Fagbladet FOA har fået i Arbejdstilsynets registreringer for vold, trusler og chikane for P3.
Sidste år blev der registreret 66 tilfælde, hvor medarbejdere er blevet slået, sparket eller truet på livet. Medarbejderne har også oplevet at blive spyttet i ansigtet, har fået kastet ting efter sig og er blevet truet med knive, fremgår det af aktindsigten.
Arbejdstilsynet lagde vægt på, at der ikke var sket en analyse af ulykken i oktober.
Mandag har der været en debriefing på afsnit P2, hvor det seneste overfald skete. Den episode vil blive politianmeldt og registeret som en arbejdsskade. Senere på ugen bliver der foretaget en analyse af episoden, oplyser Psykiatrien i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.