Kollega om knivdræbte Vivi: Stort, at Løkke nævnte hende
Mia Hansen er en af medunderskriverne på Lindegården-kollegernes opråb til Lars Løkke, som blev indrykket som en annonce i Politiken. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix. Collage: Avisen.dk
Mia Hansen og de andre ansatte på Lindegården er rørte over, at statsministeren nævnte deres dræbte kollega Vivi i sin nytårstale.

Tusindvis af danskere så med, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går holdt sin nytårstale på Christiansborg. Men for de ansatte på det socialpsykiatriske bocenter Lindegården i Roskilde betød talen noget helt særligt.

De er kolleger til sosu-assistenten Vivi Nielsen, der i marts i år blev stukket ihjel af en beboer på bostedet, og havde i et åbent brev opfordret Løkke til at huske Vivi i sin tale.

- Jeg blev helt rørt, da jeg hørte, at han nævnte Vivi, fortæller Mia Hansen til Avisen.dk.

Hun er socialpædagog på Lindegården og var en af underskriverne på det åbne brev.

Vigtig anerkendelse

Mia Hansen hørte statsministerens nytårstale derhjemme. Ligeså snart Lars Løkke Rasmussen var færdig, ringede og skrev kollegerne på Lindegården rundt til hinanden, fortæller hun.

- Det betyder virkelig meget for os. Det handler ikke bare om Vivi, men også om de fire andre, der er blevet dræbt på arbejde i psykiatrien de sidste fire år. Der ligger en vigtig anerkendelse i, at Lars Løkke slår helt fast, at det ikke må ske igen, siger Mia Hansen.

Ingen konkrete løfter

Helt konkret sagde Lars Løkke, at "offentligt ansatte fortjener tryghed og respekt – ikke vold, ikke chikane, ikke risiko for deres liv".

Fakta: Det sagde Løkke

"Vi har masser af offentligt ansatte med stor faglighed og kæmpe engagement. Begge dele skal de kunne bruge endnu bedre.

En af vejene er dygtige ledere. Som kan motivere. Sætte en klar retning.

En anden vej er færre regler. Mindre kontrol.

De offentligt ansatte skal have større frihed til at gøre det, de brænder for: Bruge deres faglighed. Hjælpe andre mennesker.

Det vil vi også tage fat på i det nye år.

Vi skal passe godt på dem, der passer på os.

I marts blev en social- og sundhedsassistent stukket ihjel, da hun passede sit arbejde. I december blev en politibetjent dræbt, mens han udførte sit. Det er smerteligt. Tragisk. Og helt uacceptabelt.

De offentligt ansatte fortjener tryghed og respekt – ikke vold, ikke chikane, ikke risiko for deres liv. Det gælder i politiet, i psykiatrien, på socialcentret, ja på alle offentlige arbejdspladser."

>> Læs hele nytårstalen her

UDVID

Han gav dog ikke nogle konkrete bud på, hvad regeringen vil gøre for at sikre den tryghed, bemærker Mia Hansen.

- Nu skal vi holde ham op på løfterne, for vi skriver jo også i brevet, at der er brug for flere hænder og flere sengepladser i psykiatrien, hvis situationen skal forbedres, siger hun.

Alligevel er Mia Hansen og kollegerne tilfredse med omtalen i statsministerens nytårstale.

- Jeg er sikker på, at det lykkes, hvis vi bliver ved med at presse på. At det blev nævnt i talen viser jo, at det godt kan betale sig for os nede på gulvet at fortælle om den virkelighed, vi står i, siger hun.

Hun håber, at hendes og kollegernes opråb kan være med til at inspirere andre pressede ansatte i det offentlige.

- Det vil være helt fantastisk, hvis det kan skabe en bølge af offentligt ansatte, der står frem, så vi sammen kan få løftet vores velfærd, siger Mia Hansen.

via Listen To News