Det er mørkt og råkoldt foran synagogen i Krystalgade, så forbipasserende skutter sig i store jakker og skynder sig videre.
Midt i det hele og uden at kny står to mænd med automatvåben. Det gør der altid.
Siden angrebet på kulturhuset Krudttønden og synagogen for ti år siden har truslen mod jødiske institutioner gjort det nødvendigt med tungt bevæbnet politi døgnet rundt til at vogte blandt andet synagogen.
Bevogtningen fungerer godt, mener Dan Rosenberg Asmussen. Han var formand for Det Jødiske Samfund, da de dødelige attentater fandt sted, og for nylig blev han igen valgt ind i bestyrelsen.
- Det skaber den nødvendige tryghed, og derfor er der i det jødiske samfund en dyb taknemmelighed for, at der er den høje sikkerhed omkring samtlige jødiske institutioner, siger han.
En gerningsmand skød den 14. februar 2015 ind i kulturhuset Krudttønden, hvor der blev afholdt et debatarrangement om ytringsfrihed. Filmproducer og -instruktør Finn Nørgaard blev dræbt, og tre betjente blev såret.
Det egentlige mål menes at have været kunstner og muhammedtegner Lars Vilks, der ikke kom til skade i attentatet.
Det lykkedes gerningsmanden - Omar El-Hussein - at slippe væk, og den 15. februar kort efter midnat åbnede han ild igen. Denne gang mod synagogen i Krystalgade i det indre København, hvor Dan Uzan, der stod vagt, blev dræbt. To betjente blev såret.
Nogle timer senere blev Omar El-Hussein dræbt i en skudveksling med politiet nær Nørrebro Station.
Selv om Dan Rosenberg Asmussen føler sig tryg og taknemmelig over den høje sikkerhed om jødiske institutioner, håber han, at døgnbevogtningen en dag bliver overflødig.
Men den militante palæstinensiske gruppe Hamas' angreb på Israel den 7. oktober 2023 har ifølge ham skubbet den dag længere ud i fremtiden.
Der er nemlig siden da set en kraftig stigning i antallet af antisemitiske hændelser.
- Det er ikke lige nu, jeg ser muligheden for, at terrortruslen er væk. Men vi arbejder ikke desto mindre ihærdigt på gennem dialog og oplysning at gøre vores til, at man over tid nedbryder fordomme og had, der kan omsættes til terror, siger Dan Rosenberg Asmussen.
Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil til Ritzau ikke oplyse, hvor mange potentielle angreb tjenesten har afværget siden attentaterne den 14. og 15. februar 2015.
Som det sker hvert år, markerer Finn Nørgaard Foreningen den 14. februar årsdagen med en konference på Christiansborg.
Desuden vil venner af Dan Uzan holde en mindehøjtidelighed i Krystalgade på tiårsdagen.
/ritzau/