AU PAIR - ER DET FAIR? Au pairer skjuler sandheden om deres børn
hver fjerde af de 204 au pair-kvinder i undersøgelsen hverken vil svare ja eller nej på spørgsmålet, om de har børn. colourbox, grafik: Avisen.dk
Filippinske au pairer undlader at fortælle om deres små børn derhjemme i frygt for at blive sendt hjem.

Filippinske au pair-kvinder forlader deres børn i årevis for at passe danske børn. Enkelte har sågår en ægtefælle i hjemlandet og bryder derfor reglerne for au pair-ordningen.

Det viser en under undersøgelse som Avisen.dk og A4 står bag. Her oplyser 12 au pair-kvinder, at de har børn derhjemme. Men reelt er tallet langt større, vurderer Helle Stenum fra Aalborg Universitet, der har forsket i den danske au pair-ordning.

Hun peger på, at hver fjerde af de 204 au pair-kvinder i undersøgelsen hverken vil svare ja eller nej på spørgsmålet, om de har børn.

"Sandsynligvis har langt flere børn derhjemme. Den åbenlyse forklaring er, at de faktisk har børn, men at de ikke vil skilte med det, fordi de ved, det er upopulært hos værtsfamilierne," siger Helle Stenum .

"Charlotte" har ikke set sine børn i to år

En af undersøgelsens kvinder er 29-årige "Charlotte", der har efterladt sine tre børn hos eksmanden i Filippinerne. Hun har ikke set dem i to år.

Når kvinder som "Charlotte" værger sig ved at fortælle om deres børn, handler det ikke bare om deres frygt for at blive sendt hjem, fordi de tror, det er ulovligt.

"De ved, at familierne ikke kan håndtere ubehaget ved at tænke på, at de får au pair-kvinderne til at forlade egne børn, så de kan passe deres børn," forklarer Helle Stenum.

Udlændingeservice: Det handler om kultur

Au pair-kvindernes frygt for at blive sendt hjem, hvis det bliver kendt, at de har børn, har hidtil været ubegrundet. Men fra 1. september bliver frygten til virkelighed. Reglerne bliver ændret, så kvinder med børn ikke længere kan ansøge om at blive au pair.

Det sker for at sikre, at au pair-ordningen ikke bliver udnyttet til at sende penge hjem til familien, siger kontorchef på Au pair- og praktikantkontoret i Udlændingeservice, Merete Pårensgaard:

"Flere og flere forlader deres små børn i hjemlandet, og det er ikke foreneligt med et au pair-ophold, som skal give unge mennesker en kulturel oplevelse, inden de slår sig ned."

Allerede i dag er det som udgangspunkt i strid med au pair-reglerne at være gift. Alligevel oplyser fire af de adspurgte kvinder, at de har en mand derhjemme.

 

"Charlottes" rigtige navn er redaktionen bekendt

skjultitel

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.

  • De får 51 kr. i timen.
  • Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
  • 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Deltag på Facebook

Click here for English summary.

Læs alle artiklerne om Au Pair