Anders Samuelsen er den mest upopulære partileder nogensinde
Anders Samuelsen slår absolut bundrekord i ny måling om partiledernes popularitet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau
Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har slået bundrekorden i ny måling om partiledernes popularitet.

Anders Samuelsen, leder af Liberal Alliance, er den mindst populære partileder i Danmark ifølge en ny meningsmåling foretaget af YouGov. Det skriver BT.

Han er endda den mest upopulære partileder nogensinde. Meningsmålingsinstituttet YouGov har aldrig før registreret så lavt et tal i sine popularitetsmålinger før. Liberal Alliances partileder formår kun at opnå en score på 2,17.

Den næstlaveste score nogensinde kan partilederen for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, bryste sig af i en måling fra juni 2017, mens Lene Espersen (K) har fået den tredjelaveste score i en måling i januar 2011.

Den liberale partileders bundrekord kommer i kølvandet på et løfte før jul om historiske høje skattelettelser. Det skete bare ikke, og i stedet måtte Anders Samuelsen se sig slået efter kaotiske forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det blev dog til en lille skattereform, hvor den almindelige LO-lønmodtager får en årlig besparelse på 2.100 kr.

Et dumt træk

Forretningsmanden Asger Aamund kender Anders Samuelsen godt og har støttet ham før, men han synes alligevel, at det var et dumt træk fra Anders Samuelsens side at love historisk høje skattelettelser, før aftalen var i hus.

- Det var dumt at prale med skattelettelser, som de var galakser væk fra at opnå. Jeg har stor erfaring med forhandlinger, og man skal aldrig prale med resultater, man ikke har opnået. Og man skal ikke true med noget, man ikke kan gennemføre. De (Liberal Alliance red.) gjorde begge dele, og så ser vælgerne sig om efter noget andet, siger Asger Aamund til BT.

I YouGovs måling er også partiet gået tilbage. Liberal Alliance fik 4,6 procent i sidste måling mod 4,2 procent i den nyeste måling. Ved folketingsvalget i 2015 fik partiet hele 7,5 procent af stemmerne.

Partilederen med flest holdninger

Ifølge Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, skyldes de dårlige meningsmålinger, at Anders Samuelsen er den partileder, der mener mest.

- Han har de mest markante synspunkter og modet til at lægge det åbent frem. Så gør man sig sårbar over for den del af vælgerkorpset, der vil have mere socialisme, siger hun til BT.

Meningsmålingerne for partiet har været så slemme, at Anders Samuelsen selv angreb emnet på Liberal Alliances landsmøde tilbage i april sidste år. Han mente, at meningsmålingsinstitutterne kunne rende ham et vist sted med popularitetsmålingerne.

Senere har Anders Samuelsen forklaret, at det er de røde vælgeres skyld:

- Vi har analyseret det. Det er de røde vælgere, der synes, jeg er en idiot, og derfor ligger jeg så lavt, siger han til BT.

Formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, er klart den mest populære partileder og har været det, siden hun overtog posten i 2015.

Rød blok går igen frem og er på samme niveau som i november og december. I den nyeste måling står rød blok til at få 90 mandater, mens blå blok står til 85. Det er især Socialdemokratiet og Enhedslisten, der går frem.