Ny måling: Flertal bakker op om Socialdemokratiets asyl-udspil

Arbejdsliv
Mette Frederiksens (S) stramme udlændingekurs vinder opbakning hos danskerne, viser ny måling. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix)
To ud af tre danskere bakker op om Socialdemokratiets forslag om at oprette modtagecenter for flygtninge uden for Europa. Det viser ny meningsmåling.

Et flertal af danskerne er positivt stemt over for Socialdemokratiets nye stramme udlændingekurs, viser ny meningsmåling.

Socialdemokratiet vil med ny asyl- og udlændingereform afskaffe muligheden for at søge asyl i Danmark og i stedet oprette et modtagecenter i et tredjeland. Og forslaget vinder opbakning hos vælgerne. Det viser ny meningsmåling.

65,7 procent af respondenterne i en meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Socialdemokratiet, bakker op om forslaget fra partiet om at oprette modtagecenter for flygtninge uden for Europa.

Derudover melder 46 procent, at de er blevet mere positive over for partiets udlændingepolitik. 13, 5 procent er blevet mere negative stemt over for partiets udlændingepolitik. 

Artiklen fortsætter efter faktaboks

Opbakning til udlændingepolitik

1.027 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år har svaret på følgende spørgsmål: 

Socialdemokratiet har foreslået, at Danmark, gerne i samarbejde med andre EU-lande, opretter et modtagecenter for flygtninge uden for Europa. Er du enig eller uenig i forslaget fra Socialdemokratiet?

Helt enig: 33,6 procent 

Delvist enig: 32,1 procent 

Hverken enig eller uenig: 17,5 procent 

Delvist uenig: 10,3 procent

Helt uenig: 6,6 procent

Har Socialdemokratiets udspil fået dig til at ændre syn på partiets udlændingepolitik?

Ja, jeg er blevet mere positiv over for partiets udlændingepolitik: 46 procent

Ja, jeg er blevet mere negativ over for partiets udlændingepolitik: 13, 5 procent 

Nej, mit syn på partiets udlændingepolitik er uændret: 40, 5 procent

 

Målingen er lavet af analysebureauet Wilke for Socialdemokratiet. 1.027 respondenter over 18 år har deltaget i meningsmålingen i perioden 5 - 8. februar 2017. Data er vejet for køn, alder, region og resultat for sidste valg. 

Kilde: Wilke for Socialdemokratiet

 

UDVID

Stop for ikke-vestlige udlændinge 

Mandag fremlagde Socialdemokratiet anført af formand Mette Frederiksen et nyt asyl- og udlændingeudspil.

Partiet vil sætte en stopper for, at flygtninge kan troppe op ved den danske grænse og søge asyl. I stedet skal asylansøgerne sendes til dansk drevet modtagecenter i et tredjeland i eksempelvis Nordafrika, lyder det blandt andet i udspillet.

- Det er bydende nødvendigt at få skabt et flygtningesystem, der er mere humant, end det vi har i dag, sagde partiformand Mette Frederiksen (S) i forbindelse med partiets nye asyl-program, lød det fra formand Mette Frederiksen tidligere på ugen. Partiet vil også sætte loft over, hvor mange ikke-vestlige indvandrere, der må komme ind i Danmark

Venstre: Lange udsigter 

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth (V), glæder sig over danskernes opbakning til det socialdemokratiske forslag om at oprette modtagecenter for flygtninge i Nordafrika.

- Jeg er rigtig glad for det. For Socialdemokratiets forslag er jo noget, som vi har arbejdet på fra før nullerne. At oprette lejre i Nordafrika har længe været vores langsigtede mission. Men desværre har det vist sig, at situationen i Nordafrika stadig er så ustabil, at det ikke har været muligt at finde et land, der vil tage vores asylansøgere, siger Marcus Knuth.

Han mener, planen om et nordafrikansk flygtningecenter har lange udsigter.

- Vi så jo i kølvandet på Socialdemokratiets udspil, at de lande, der kunne være potentielle kandidater som Tunesien og Marokko, har sagt nej til forslaget, fordi de selv har store problemer med migranter og flygtninge, siger Marcus Knuth og tilføjer:

- Jeg tror stadig på det, men det er nok ikke noget, der sker i morgen.

S: Planen er stadig realistisk 

Socialdemokraternes udlændningeordfører, Mattias Tesfaye (S), er ikke overrasket over opbakningen fra danskerne. Han mener, tiden er inde til at tage politisk fat om udfordringerne på udlændingeområdet.

- Der har været et behov for, at et parti som Socialdemokratiet fremlægger noget, som er sammenhængende og som ikke kun handler om et enkelt lille hjørne af udlændingepolitikken, siger han om partiets samlede udspil.

Kan man kalde det en stram udlændingepolitik, I er kommet med?

- På nogle områder vil folk helt sikkert opfatte det som en strammere udlændingepolitik. Eksempelvis i forhold til at vi vil lægge et loft over ikke-vestlige indvandrere. På andre områder, tror jeg, folk vil opfatte det som det modsatte, siger Mattias Tesfaye.

Han erkender dog:

- Jo, det overordnede budskab er nok, at det er en ret stram udlændingepolitik. Men vi har ikke haft i baghovedet, hvordan vi kan stramme mest muligt. Det, vi har haft i baghovedet er, hvordan kan vi begrænse tilstrømningen, styrke integrationen og hjælpe flest mulige tættest på konflikterne, siger Mattias Tesfaye. 

Socialdemokratiet har endnu ikke udpeget et specifikt land i Nordafrika, der skal huse et dansk modtagecenter. Kristiske røster, som blandt andet Dansk Flygtningehjælp, har kaldt planen 'urealistisk.' 

Mattias Tesfaye er dog overbevist om, at det vil lykkes partiet at oprette et modtagecenter i Nordafrika.

- Vi fremlægger ikke noget, der er urealistisk. Havde du spurgt mig for ti år siden, havde jeg nok svaret, det var urealistisk. Men vi mener, at den politiske situation lige nu er til, at der er tilpas mange mennesker, der kan se, at asylsystemet ikke fungerer og at der derfor skal ske noget nyt, siger Mattias Tesfaye. 

Krimi

To fly stødt sammen

i luften