Virkelighedens valg Anders røg i Siemens-massefyring: Hårdt at fortælle det til konen
Henter afspiller ...
Anders Møller kan tydeligt huske den dag, hvor han fik at vide, at hans arbejdsplads lukkede. Foto: Nicolai Jaquet
42-årige Anders Møller fra Engesvang i Midtjylland var en af dem, der blev ramt, da Siemens-Gamesa i byen lukkede. Siden har han dog fundet et job igen, men han tænker stadig på sine gamle kolleger.

Da Anders Møller den 15. februar mødte ind på sit arbejde hos Siemens-Gamesa i den midtjyske by Engesvang, troede han, at det skulle blive en dag som alle andre.

I stedet fik han og de 430 andre ansatte at vide, at fabrikken ville lukke. Alle medarbejderne fik tre måneders varsel, inden fabrikken ville lukke helt. Efter godt et år hos Siemens-Gamesa skulle Anders Møller kigge sig om efter et nyt job.

- Jeg kan huske, at jeg møder ind og støder ind i en kammerat, der siger, at fabrikken lukker. Så stod vi og snakkede lidt om det, men det sank ikke rigtig ind. Vi bliver kaldt ind i en af hallerne, hvor alle er samlet, og der siger ledelsen, at de har besluttet at lukke Engesvang, siger Anders Møller til Avisen.dk.

- Man forsøger at joke lidt om det i små grupper, for der er ikke så meget andet at gøre. Men det var bare en træls dag. Man er jo nervøs, og det er heller ikke sjovt, at skulle fortælle derhjemme.

Virkelighedens valg

Kommunalpolitik kommer ofte til at handle om rævekager og partihopperi. Men sandheden er, at kommunalpolitik påvirker hverdagen for os alle. Derfor sætter Avisen.dk frem mod valget den 21. november fokus på en række af de kommunale og regionale emner, der har indflydelse på hverdagen på det danske arbejdsmarked. Og vi kommer rundt i Danmark og møder de mennesker, der hele handler om.

Vi kalder det ”Virkelighedens valg.”

Det er ikke valgkamp, hvor kandidater står og råber efter hinanden, men et forsøg på at gøre jer læsere klogere på de problemstillinger, som politikerne sidder med, og som har konkret betydning for det liv, vi lever i Danmark.

Frem mod valget kan du læse mere om:

  • Østarbejdere
  • Jobskabelse og massefyringer.
  • Jobcentre
  • Folkeskoler
  • Ældrepleje
  • Lægemangel
UDVID

Mange fyringer

Siemens-Gamesa producerer vindmøllevinger, og firmaet har døjet med et underskud. Mandag meldte de ud, at de vil fyre 600 medarbejdere i Danmark.

Det kommer ellers i en tid, hvor den private beskæftigelse i Danmark skyder til vejrs. Den er ikke set bedre siden før finanskrisen. Anders Møller følger fortsat med i, hvordan det går med Siemens-Gamesa, og er ked af fyringerne.

- Nu blev der fyret en håndfuld i Aalborg samtidig med os. De har fyret i Brande, og nu ryger der så 600 mere. Jeg tænker tit på de kolleger, jeg havde, hvor både mand og kone var ansat. Der er det svært at komme videre. Især hvis man har en alder, hvor virksomhederne kan være lidt lorne ved at ansætte dig, fordi du snart kan gå på pension, siger han.

artiklen fortsætter under grafikken

Ligesom de andre ansatte fik Anders Møller tre måneders opsigelse, men allerede efter to måneder var der bid på jobfronten. Han fik et tip om, at der var ledige pladser hos tæppefirmaet Egetæpper i Herning, og den 42-årige midtjyde slog til.

I dag arbejder han således hos Egetæpper. Det har han gjort siden maj måned, og da Avisen.dk møder ham på fabrikken i Herning, er han i gang med at blande farver til tæpperne.

Han er glad for at være der, fortæller han. Han husker især på, hvor gode kollegerne var til at komme og hilse på i starten. Men også indslusningen i arbejdsopgaverne har fungeret.

- Hvis man vil stikke hænderne i jorden og stikke snuden i det, er folk altså rigtig gode til at lære fra sig. Jeg har haft det sådan, at var der en opgave, har jeg bare sagt ja. Både for at lære noget om virksomheden, men også som en god mulighed for at komme fremad, siger Anders Møller.

Var glad for Siemens

Anders Møller er rigtig glad for arbejdet hos Egetæpper, men han har også rigtig gode minder fra tiden hos Siemens-Gamesa.

- Det var hårdt arbejde, men jeg havde nogle super kolleger. Gode mennesker med fantastisk humor. Vi havde det fremragende. Og så var der gode forhold. Siemens har meget fokus på sikkerhed og velvære. Det hjalp også, at der var tre minutter på cykel til arbejde, siger Anders Møller med et glimt i øjet.

I dag tager turen til og fra arbejde i omegnen af tyve minutter.

Hårdt for familien

Anders Møller bor fortsat i Engesvang ikke langt fra Silkeborg med sin kone og tre børn. Selvom han fandt et job hurtigt igen, var det stadig noget, der kunne mærkes i det lille hjem.

- Det er bare ikke sjovt, at skulle sige, at den indtægt, vi havde, forsvinder om en måneds tid. Jeg har heldigvis en fantastisk kone, der ser meget lyst på tingene og sagde, at det nok skulle gå. Jeg har også altid været god til at finde et arbejde, siger han.

Og selvom alt endte med at løse sig for Anders Møller, kan han ikke lade være med at tænke på, at en massefyring kan ske igen.

- Når vi har haft perioder som sommerferien, hvor salget af gode grunde drosler lidt ned, kan man godt have den tanke, at man ikke håber, at de skal af med nogle folk. Vi er blevet forvisset fra nærmeste ledelse om, at man ikke bare bliver kylet ud, fordi der er lidt lavvande i ordrebogen. Men der kommer nok til at gå nogle år, før man tænker, at nu sidder man sikkert i sadlen.