Virkelighedens valg Vindmølle-ansatte om "skræk og rædsel"-fyringer: "Der bliver snakket i krogene"
- Folk er selvfølgelig nervøse, indtil man ved hvor, og hvordan fordelingen er, siger fællestillidsmand Thomas Fischer. Foto: Privat
Der er en trykket stemning på vindmølleproducenten Siemens' vingefabrik i Aalborg, efter der mandag blev varslet nye opsigelser, fortæller fællestillidsmand.

600 medarbejdere i Danmark.

Så mange skal afskediges fra Siemens Gamesa, oplyste den store vindmølleproducent mandag eftermiddag.

På koncernens vingefabrik i Aalborg gruer man for, hvad der er i vente. Siden august i år er knap 450 medarbejdere blevet afskediget. Derfor blev gårsdagens udmelding også modtaget med "skræk og rædsel", fortæller fællestillidsmand Thomas Fischer.

- Vi kan godt mærke nervøsiteten. Det er helt sikkert. Og der bliver snakket i krogene, hvad er nu det her for noget igen. Folk er selvfølgelig nervøse, indtil man ved hvor, og hvordan fordelingen er, siger han til Avisen.dk.

Samlet set er der i år blevet fyret knap 1.200 fra Siemens Gamesa, der sidste år gik sammen med spanske Gamesa og altså blev til Siemens Gamesa. Tidligere i november kom det frem, at der på verdensplan skulle fyres 6.000 ansatte af de i alt 24.000, som koncernen beskæftiger.

Jobmesse hjalp mange videre

Da fyringsrunderne tidligere er gået hårdt ud over medarbejdere i Aalborg, har man iværksat initiativer, der hjælper dem videre, der har fået en fyreseddel stukket i hånden.

Det forklarer byens socialdemokratiske borgmester Thomas Kastrup-Larsen, der forsikrer, at man også er klar til at hjælpe ved eventuelle nye fyringer.

- Vi har lavet et samarbejde med Siemens, fagbevægelsen og jobcenteret i forhold til at hjælpe medarbejdere, der er blevet afskediget på Siemens, over i anden beskæftigelse, siger han.

Der har blandt andet været afholdt en jobmesse, hvor mere end 27 virksomheder deltog. Den dag fik en hel del af de opsagte nyt arbejde, fortæller Thomas Kastrup-Larsen (S).

Han henviser desuden til, at de seneste tal viser, at 43 procent af de, der blev ledige inden den 8. november i år, er kommet i anden forsørgelse end offentlig forsørgelse. På samme måde er nogle ufaglærte blevet tilbudt uddannelse.

Ikke sikkert Aalborg bliver hårdt ramt

Fagbladet 3F erfarede mandag, at opsigelserne især vil ske i den største danske afdeling i Brande og i mindre omfang i Aalborg. Og Aalborgs borgmester vil da heller ikke tage sorgerne på forskud.

- Jeg tager ikke for givet, at der kommer nogle fyringer i Aalborg, og jeg håber, at der ikke gør, siger Thomas Kastrup-Larsen (S).

Men uanset hvor henne, der skal siges farvel til folk, er det trist, understreger fællestillidsmand Thomas Fischer.

- Vi ved ingenting endnu, men vi håber og tror på, at vi ikke bliver så hårdt ramt her. Men uanset hvor henne i landet de her fyringer kommer til at spille sig ud, så er det stadigvæk vores kollegaer og træls.

"Aldrig nogensinde sjovt" 

Ifølge tillidsmanden forventer medarbejderne, at der bliver meldt noget ud i morgen.

- Vi håber at kunne få startet op på de her ting så hurtigt så muligt, så vi kan få ro i maven.

- Selvom vi godt ved, at det er en branche, som går hurtigt op og ned, er det aldrig nogensinde sjovt, når der bliver meldt ud, at der er fyringer på vej, så det er rigtig hårdt for folk, siger Thomas Fischer.

Virkelighedens valg

Kommunalpolitik kommer ofte til at handle om rævekager og partihopperi. Men sandheden er, at kommunalpolitik påvirker hverdagen for os alle. Derfor sætter Avisen.dk frem mod valget den 21. november fokus på en række af de kommunale og regionale emner, der har indflydelse på hverdagen på det danske arbejdsmarked. Og vi kommer rundt i Danmark og møder de mennesker, der hele handler om.

Vi kalder det "Virkelighedens valg."

Det er ikke valgkamp, hvor kandidater står og råber efter hinanden, men et forsøg på at gøre jer læsere klogere på de problemstillinger, som politikerne sidder med, og som har konkret betydning for det liv, vi lever i Danmark.

Frem mod valget kan du læse mere om:

  • Østarbejdere
  • Jobskabelse og massefyringer.
  • Jobcentre
  • Folkeskoler
  • Ældrepleje
  • Lægemangel