Analytiker: Tysk valg gik ikke som EU og Macron havde håbet
Den tyske forbundskansler, Angela Merkel (til højre), fik ikke så godt et valg, som mange i Bruxelles havde håbet. Og hendes tilbagang er heller ikke en god nyhed for Frankrigs præsident, Emmanuel Macron (til venstre). Både EU og Macron har brug for en stærk Merkel, der kan lave kompromisser, siger en ekspert. Foto: Ludovic Marin/arkiv/AFP
EU og Macron havde håbet på stærk Merkel, der kan lave kompromisser, siger tysk tænketanksekspert efter valg.

Det tyske valg gik ikke så godt, som mange i Bruxelles havde håbet. Og det er heller ikke en god nyhed for Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Det mener Josef Janning, der er senioranalytiker ved tænketanken European Council on Foreign Relations i Berlin.

Ganske vist har Angela Merkel kurs mod endnu en periode som forbundskansler.

Men hun står svækket efter valget. Og både EU og Macron har brug for en stærk Merkel, siger eksperten.

- Hun har fået et meget svagt resultat ved valget. Det mindsker hendes autoritet, siger Josef Janning.

Han mener, at Merkel får det sværere både i spidsen for en ny regering og i sit eget parti efter den markante tilbagegang ved søndagens valg.

- Det er altid bedre med en stærk leder. En stærk leder kan lave flere kompromisser end en svag leder, siger han.

Macron har netop gennemført kontroversielle reformer, der gør det nemmere at hyre og fyre i Frankrig.

Og nu vil han gerne vende den franske opmærksomhed mod de reformer, han håber at få gennemført i EU og især eurozonen med støtte fra Merkel.

Macron ønsker således en fælles finansminister i spidsen for et omfattende eurobudget, der kan bruges til at stimulere vækst og hjælpe kriseramte eurolande.

Merkel taler dog om et meget mindre eurobudget, hvor pengene især skal bruges til at støtte lande, der gennemfører nødvendige reformer.

- Det her valg er ikke et godt resultat for Macron, siger Josef Janning.

Han spår, at det nu bliver sværere at finde et EU-kompromis mellem Tyskland og Frankrig.

Med det nye politiske landskab i Tyskland vil det således være en meget mere tøvende tysk regering, han skal til at forhandle med, forventer tænketankseksperten.

Socialdemokraterne blev valgets store tabere og vil nu gå i opposition efter at have siddet fire år i regering med Merkel.

Det betyder, at hun formentlig vil prøve at danne regering med det liberale FDP og De Grønne.

Og især de liberale vil trække i håndbremsen, når det handler om at bruge tyske penge på at hjælpe andre i Europa, mener Janning.

- Valget vil gøre det sværere for Merkel at forklare, hvorfor noget skal gøres i EU, siger han.

Det indvandrings- og EU-kritiske højreparti Alternative für Deutschland er stormet ind i parlamentet som Tysklands tredjestørste parti.

Både Merkel og den socialdemokratiske leder, Martin Schulz, giver migrationskrisen en stor del af skylden for deres tilbagegang.

- Afstanden mellem almindelige mennesker og eliten er blevet større, siger Janning.

Han mener, at Merkel vil vise, at hun lytter til kritikken ved at arbejde målrettet på at holde antallet af migranter, der kommer til Europa, så lavt som muligt.

/ritzau/