Analytiker: Novo slipper billigere med forlig end en retssag
Novo Nordisk skal betale 366 millioner kroner i forbindelse med et forlig i USA. Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Novo Nordisk har indgået forlig med de amerikanske myndigheder i sag om markedsføring af topsællert.

Det er benhård opvejning af fordele og ulemper fra den danske medicinalgigant Novo Nordisk, der har ført til, at selskabet har indgået forlig i USA om selskabets topsællert Victoza.

Det siger chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand.

- Det at føre en retssag koster ofte flere penge end at indgå et forlig, siger han.

- Og man skal heller ikke glemme, at når man indgår et forlig, så får man rent faktisk lov til at give udtryk for, at man er uenig. Det gør man ikke på samme måde, hvis man går i ind i en retssag og eventuelt taber.

Sent tirsdag aften meddelte Novo Nordisk, at selskabet har betalt 366 millioner kroner for at lukke en sag, som den amerikanske regering på vegne af USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, har anlagt mod medicinalfirmaet.

De amerikanske myndigheder mener, at Novo Nordisk har nedtonet risiko for kræft i selskabets markedsføring af diabetesmidlet Victoza.

Novo Nordisk er uenig i myndighedernes konklusion, men har altså valgt at lukke sagen med et forlig.

De 366 millioner kroner er ikke peanuts. Men det er ikke noget, der får stor betydning for et selskab som Novo Nordisk, der sidste år omsatte for knap 112 milliarder kroner og fik et resultat på knap 38 milliarder kroner.

- For et selskab af Novos størrelse betyder det ikke så meget, og Novo har allerede sat penge til side til forliget, siger Michael Friis Jørgensen.

Han mener heller ikke, at sagen kommer til at koste på patienternes tiltro til Victoza og lyst til at vælge midlet.

- Sagen har kørt længe og har været kendt. Samtidig har salget af Victoza været det hurtigst voksende inden for produktkategorien diabetesbehandling, siger han.

Victoza blev i 2010 godkendt til at behandle patienter med type 2 diabetes. Sagen stammer tilbage fra 2011.

Anklagerne fra den amerikanske regering mod Novo Nordisk baseres ifølge Ritzau Finans på påstande fra whistleblowere.

De går hovedsageligt på, at Novo Nordisks sælgere ikke har været helt ærlige omkring de potentielle risici ved brugen af diabetesmidlet Victoza, når de har forsøgt af overtale amerikanske læger til at bruge det på diabetespatienterne.

Victoza har i dyreforsøg vist sig at give kræft i skjoldbruskkirtlen hos mus og rotter, mens der i forsøg i mennesker ikke har været nogen klar konklusion.

Derfor stod der i midlets indlægsseddel, efter at det blev godkendt, at det var uvist, om der var en risiko eller ej.

/ritzau/