Ambassadør: Tyskland er en konsistent og stærk nabo

Selv om søndagen bød på et dramatisk tysk valg, er de stadig en god og stabil nabo, mener Danmarks ambassadør.
På trods af dramatisk valg i Tyskland søndag er de stadig er god og stabil nabo, mener Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen.
På trods af dramatisk valg i Tyskland søndag er de stadig er god og stabil nabo, mener Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen. Foto: Tobias Schwarz/arkiv/AFP

I Tyskland tegner der sig stadig en kontinuerlig politik trods det dramatiske valg søndag. Det vurderer Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen.

- Tyskland er et land, som det er godt og nemt at være nabo til. Det er stadig en konsistent og kontinuerlig politik, der tegner sig, siger han.

Udmeldingen kommer, efter et dramatisk tysk valg søndag hvor tyske medier har udråbt den blivende forbundskansler, Angela Merkel, som taber af valget.

Angela Merkel er leder af det kristendemokratiske parti CDU, der er det største parti med 33 procent af stemmerne.

Ved forbundsdagsvalget i 2013 fik partiet næsten 41 procent af stemmerne, og det store dyk i stemmetal er derfor et stort nederlag, skriver medierne.

Ifølge Friis Arne Petersen er det positivt for Danmark, at Merkel genvandt tronen, fordi hun har skabt en stor politisk stabilitet.

Derudover har Tyskland så godt styr på økonomien og en så lav arbejdsløshed, at det slet ikke var debatemner under valget.

Det er godt for Danmark at have en så stærk nabo, mener ambassadøren. Især fordi det konservative CDU og det liberalistiske FDP som følge af det har lovet skattelettelser på henholdsvis 15 og 30 milliarder euro om året.

- Det kan måske få den tyske økonomi op i endnu højere gear, hvilket kan styrke dansk eksport, siger han.

Ifølge Friis Arne Petersen skal Danmark fremover holde øje med, hvordan blandt andet Tysklands rolle i EU udvikler sig.

- Vi skal holde øje med, hvor langt den nye tyske regering går i forsøget på at imødekommende den franske præsidents ønske om at forandre og måske endda uddybe samarbejdet på europaområdet. Det kan påvirke hele EU og dermed også Danmark.

Der går noget tid, før vi kan se, hvilken politik regeringen kommer til at føre. Det skyldes, at Angela Merkel har udtrykt et ønske om at danne en flertalsregering, og det skal først forhandles på plads.

Regeringsgrundlaget ligger senest klar i december, siger ambassadøren.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.