Al-Shabaab i enorm økonomisk medvind

Oprørsbevægelsen Al-Shabaab har de seneste år udviklet sig til et enormt økonomisk foretagende baseret på skatteopkrævning.
Al-Shabaab behandles som en terrorgruppe af verdenssamfundet, og den kontrollerer flere dele af Somalia.
Al-Shabaab behandles som en terrorgruppe af verdenssamfundet, og den kontrollerer flere dele af Somalia. Foto: Polfoto,(AP Photo/Farah Abdi Warsameh) / POLFOTO

Den militante islamiske bevægelse Al-Shabaab, der er en kæmpe udfordring for nødhjælpsindsatsen i Somalia, er, ifølge en netop udkommet FN-rapport vokset stærkt økonomisk.

"Al-Shabaabs økonomi er mere robust end nogensinde. Bevægelsen fortsætter med at styrke kontrollen over flere forskellige indtægtskilder, som bruges til at udbetale løn til dens krigere, købe våben og ammunition og til at udføre militære operationer. Monitoreringsgruppen vurderer, at al-Shabaab genererer mellem 70 og 100 mio. dollar om året," står der i rapporten, skriver Information.

Rapporten er udarbejdet af FN's særlige gruppe i Somalia, der overvåger overtrædelser af FN's våbenembargo og pengeoverførsler til Somalia.

Den tidligere chef for UNICEF i Somalia, Christian Balslev-Olesen, forklarer, at al-Shabaabs magt er et udtryk for den komplekse krigsøkonomi, som har domineret landet de sidste 20 år.

"Før i tiden var der krigsherrer, der med deres militser brutalt opkrævede skat fra lokalbefolkningen. Så det har været virkeligheden i Somalia, lige siden staten kollapsede. Når man ikke har en stat, træder andre ind i det hul, som staten har efterladt, og lige nu er det så al-Shabaab," siger han til avisen.

Kilde: Information

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.