- Drop opholdskravet.
Budskabet fra brancheorganisationen Danske A-kasser er kort og kontant. Regeringen og Dansk Folkeparti skal droppe forslaget om et opholdskrav i Danmark for at bevare retten til dagpenge.
Danske A-Kasser stod sammen med en række fagforeningsformænd på Christiansborg Slotsplads foran Folketinget fredag formiddag for at råbe politikerne op.
- Det er fuldstændig tåbeligt og helt urimeligt, og det er den forkerte vej at gå, siger formand for FOA, Mona Striib, til Avisen.dk.
Forslaget om opholdskrav indebærer, at man for at bevare retten til dagpenge skal have boet i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de sidste otte år. Dette gælder også, selvom man har indbetalt til en a-kasse og ellers har passet et arbejde i alle de år.
Der er lige nu et flertal bag forslaget med regeringen og Dansk Folkeparti. Oppositionen er imod, og Socialdemokratiet har i dag meldt ud, at de er klar til at rulle det tilbage ved et eventuelt regeringsskifte.
Artiklen fortsætter under billedet
Foto: Avisen.dk
Angreb på vores velfærdssamfund
Ifølge Mona Striib er forslaget et angreb på det danske velfærdssamfund og den danske model.
- Desto flere angreb, man laver på det her system, jo mindre opbakning bliver der til et a-kassesystem, som er en hel fundamental og grundlæggende del af den danske model, og det skal vi altså værne om, siger hun.
Også formand for Dansk Metal, Claus Jensen, er mødt op for at vise sin utilfredshed over for forslaget.
- Vi har mange medlemmer, der tager ud og hjælper virksomheder og på den måde Danmark, men når de så kommer hjem, får de lige et stempel på ryggen, fordi de første syv år ikke kan få dagpenge. Det er fuldstændig urimeligt, siger Claus Jensen til Avisen.dk.
Artiklen fortsætter under billedet
Dansk Metals formand, Claus Jensen, og 3F's formand, Per Christensen, er også mødt op for at vise deres utilfredshed. De håber at kunne råbe politikerne op. Foto: Avisen.dk
Hvis opholdskravet bliver stemt igennem i Folketinget, vil det også ramme de børn, der bor med deres forældre i udlandet. Det, mener Claus Jensen, er helt forkert.
- De (børnene red.) bliver jo også stemplet i syv år, hvis de tager med deres mor og far til udlandet. De kommer måske tilbage til Danmark som 18-årige, starter i lære og er færdiguddannet fire år efter. Så skal de stadig vente yderligere tre år, før de kan få dagpenge, bare fordi deres forældre har fået et job i udlandet. Det er jo fuldstændig på månen, siger han.
Folk vil melde sig ud af a-kassen
Formand for 3F, Per Christensen, kalder forslaget om opholdskrav for symbolpolitik. Han siger til Avisen.dk, at det problem, som regeringen og Dansk Folkeparti forsøger er løse, er meget lille, og forudsiger, at forslaget vil have store konsekvenser.
- Jeg tror, at rigtig mange vil melde sig ud af a-kassen, og hvis man gør det, så melder man så ud af en af de søjler, der bærer det danske velfærdssamfund. Det er jo katastrofalt, siger Per Christensen til Avisen.dk.
Nytter det overhovedet noget at stå her, når der nu er et flertal bag forslaget?
- Det nytter altid at markere, at det her er tåbeligt. Det kan godt være, at det her ikke nytter i forhold til den beslutning, der bliver taget lige nu inde på Christiansborg. Men næste gang ved vi så, hvem der bakker op, hvis det skal laves om. Det nytter helt sikkert at stå her, siger Per Christensen.
Danske A-Kasser kommer også til at stå foran Christiansborg fra mandag til torsdag i næste uge.
Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at indføre et opholdskrav for at bevare retten til at modtage dagpenge.
Det betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de sidste år for at kunne få dagpenge. Hvis man har opholdt sig i længere tid end et år uden for EU, tager det altså syv år, før man har genoptjent retten til dagpenge.
Baggrunden for forslaget bunder i, at regeringen og Dansk Folkeparti skal finde finansiering til de skattelettelser, man blev enige om i starten af året. Derudover ønsker man at begrænse udenlandske statsborgeres adgang til danske velfærdsydelser.
Men protester mod forslaget - fra blandt andre Danske A-kasser, en række fagforeninger og oppositionen - slår fast, at forslaget også vil ramme mange danske statsborgere, der har taget job i udlandet.
2. behandling af forslaget er sat til den 18. december, og 3. behandlingen vil foregå den 20. december.
Kilde: Danske A-Kasser
UDVID
Foto: Avisen.dk