AfD-leder vil ikke tilslutte sig parlamentarisk gruppe

AfD-lederen Frauke Petry mener, at partiet hører til i opposition, siger hun efter søndagens valg i Tyskland.
AfD-lederen Frauke Petry vil ikke tilslutte sig partiets parlamentariske gruppe i Forbundsdagen, siger hun på et pressemøde mandag.
AfD-lederen Frauke Petry vil ikke tilslutte sig partiets parlamentariske gruppe i Forbundsdagen, siger hun på et pressemøde mandag. Foto: John Macdougall/AFP

Allerede dagen efter at partiet Alternative für Deutschland (AfD) ved det tyske valg kunne fejre et historisk godt resultat, er der mandag intern splittelse i det EU- og indvandringskritiske parti

En af AfD's topfigurer, Frauke Petry, afviser således at sidde i partiets parlamentariske gruppe i Forbundsdagen.

Det siger hun på et opsigtsvækkende pressemøde dagen efter søndagens tyske valg, hvor AfD for første gang blev valgt ind i Forbundsdagen.

- Efter grundig overvejelse har jeg besluttet, at jeg ikke vil sidde med AfD's parlamentariske gruppe i Forbundsdagen, siger hun.

Den 42-årige Petry, der er kemiker, var tidligere AfD's frontfigur, men hun har vendt sig mod, hvad hun kalder "en anarkistisk udvikling" i partiet, og hun ønsker, at partiets ledelse lægger klar afstand til højreekstremister.

Andre fremtrædende personer fra partiet nedtoner Petrys betydning.

- Det er altid en skam, når et talentfuldt medlem forlader partiet, og Frauke Petry er meget talentfuld. Men jeg må sige, at hun ikke har været til megen hjælp i valgkampen, siger en af partiets topkandidater, Alexander Gauland.

Petri havde blandt andet forsøgt at få partiet til at ekskludere Björn Höcke, som har vakt kontroverser ved at nægte, at Adolf Hitler var "absolut ond".

Gauland har selv vakt opsigt med udtalelser om, at tyskerne bør være stolte af deres soldaters indsats under Anden Verdenskrig, og at Tysklands minister for indvandring "bør sendes til Tyrkiet," hvor hendes forældre kommer fra.

AfD blev dannet i 2013 af en gruppe akademikere, som var i mod euroen, og Partiet har længe været præget af stridigheder mellem forskellige fløje.

Det står endnu ikke klart, hvad Petrys fremtidsplaner er. Mulighederne er blandt andet at gå i parlamentet som løsgænger eller starte et nyt parti.

AfD fik tredjeflest stemmer af alle partier ved søndagens valg. I alt fik partiet knap 13 procent af stemmerne.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.