Administration 

Ægtepar mister hel kontanthjælp: Har ikke råd til mad og tøj

Carina og Jesper Rauff Martinus mister hele deres ene kontanthjælp som konsekvens af 225-timers reglen. (Foto: Privatfoto: Carina Rauff Martinus)

Carina og Jesper Rauff Martinus mister som par hele den ene kontanthjælp, fordi de bliver ramt af 225-timers reglen.

Ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus er begge på kontanthjælp og derfor blandt de danskere, som mister allerflest penge som konsekvens af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel.

Når udbetalingsdagen rammer i næste uge, er det nemlig kun Carina Rauff Martinus, som får udbetalt sin kontanthjælp. Hun får udbetalt 8.200 kroner. Jesper får derimod udbetalt 0 kroner - han plejer at få udbetalt 7.900 kroner. 

- Vi skal fremover leve en hel måned for min kontanthjælp alene. Det rammer os helt vildt hårdt. Ikke kun økonomisk - det er også enormt svært psykisk, siger Carina Rauff Martinus.

Sådan bliver Carina og Jesper ramt af 225-timers reglen:

Kontanthjælpsloftet alene sløjfer hele Carina og Jespers månedlige boligstøtte på 490 kroner. Men det er 225-timers reglen, som for alvor får betydning for deres økonomi, fordi de er gift og derfor ifølge reglerne skal forsørge hinanden. 

Carina Rauff Martinus er undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober, for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Både Carina og Jesper Rauff Martinus var overbeviste om, at Jesper Rauff Martinus havde indsamlet de 113 timer før skæringsdagen, men da de fik besked fra kommunen, var ikke alle hans timer blevet godkendt.

Det betyder, at Jesper Rauff Martinus mister hele sin kontanthjælp indtil han har optjent 225 timers arbejde. Indtil da skal ægteparret derfor leve for Carina Rauff Martinus kontanthjælp alene. 

UDVID

Har søgt op til fem job hver eneste dag

Carina Rauff Martinus er 32 år og undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er 38 år, og ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Siden i sommers har Jesper Rauff Martinus derfor søgt mellem ét og fem job hver dag. Det lykkedes ham at få småjobs som lagerarbejder, chauffør og opvasker.

Problemet var bare, at de 40 af de 113 timer blev brugt på at gå med aviser. Da det blev den 1. oktober, fik parret at vide af kommunen, at de ikke ville lade alle de 40 timers arbejde tælle med. 

Kommunen forklarede, at de udregner timerne for budarbejde på en anden måde end ved andet arbejde. Det betød, at de kun ville lade 20 ud af de 40 timer tælle med. 

- Begrundelsen lød, at “et avisbud bare kan trække tiden ud, hvis han har lyst til det”, siger Carina Rauff Martinus og uddyber:

- Da vi fik det at vide som begrundelse for, at vi ville miste hele Jespers kontanthjælp, blev vi fuldstændig knust. Jeg fik et svimmelhedsanfald og var nødt til at lægge mig ned. Mine stemmer i hovedet blev fuldstændig uregerlige, og jeg var faktisk tæt på at blive indlagt, siger hun.

1.200 kroner at leve for

Indtil nu har ægteparret levet for Carina Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 8.400 kroner og Jesper Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 7.900 kroner. De betaler 7.000 kroner i husleje for deres lejlighed i Spjald lidt uden for Ringkøbing.

Den udgift kommer til at sluge stort set hele deres rådighedsbeløb fra næste måned. Tilbage har de 1.200 kroner til alle andre udgifter.

- Vi er virkelig nødt til at prioritere, hvilke regninger som skal betales, og hvad vi må undvære. Vi har valgt at prioritere at betale huslejen, men må så skære i alle andre udgifter, siger Carina Rauff Martinus.

Det har blandt andet betydet, at Carina Rauff Martinus er begyndt at skralde for at få madbudgettet til at hænge sammen. 

- Vi har ikke råd til mad, hvis vi skal købe det hele. Hvis jeg skralder, kan vi nøjes med at købe det mest nødvendige, siger Carina Rauff Martinus.

Det betyder, at Carina og Jesper Rauff Martinus er blevet afhængig af hjælp fra andre. De har blandt andet henvendt sig til Næsterhjælperne, som er en gruppe for alle, der er ramt af reformer eller som ønsker at give en hånd til mennesker, der er ramt af reformer.

- Jeg har været nødt til at gå til Næstehjælperne for at få en vinterjakke. Min egen var gået i stykker, så jeg frøs allerede, da vi havde den første dag med blæsevejr, siger Carina Rauff Martinus.

Føler sig som lus mellem to negle

Carina og Jesper Rauff Martinus er meget taknemmelige for, at der findes hjælpegrupper som for eksempel Næstehjælperne, hvor de bliver mødt med forståelse.

- Men det er virkelig forfærdeligt, at vi er nødt til på den måde at bede om hjælp hos andre og håbe på, at de vil donere ting til os, siger Carina Rauff Martinus.

Hun føler ikke, at hun selv og hendes mand bliver accepteret af samfundet, fordi de på grund af sygdom ikke kan arbejde på lige fod med andre.

- Det får os til at føle os som lus mellem to negle, som lige så langsomt bliver mere og mere kvast, siger Carina Rauff Martinus.

Dyre medicinudgifter

Hver måned løber Carina Rauff Martinus' medicinudgifter op på mellem 1.000 og 1.500 kroner. En pris som ægteparret ikke har mulighed for at betale, når deres indkomst fra næste måned alene består af hendes kontanthjælp.

- Mine svigerforældre ved, hvor svært det bliver for os at få det hele til at hænge sammen, så de har sagt, at de gerne vil hjælpe med at betale min medicin, siger Carina Rauff Martinus.

Carina Rauff Martinus' mor er også begyndt at tage ekstra vagter på det plejehjem, som hun arbejder på for at kunne hjælpe dem økonomisk. Det gør hun på trods af, at hun selv har problemer med dårlige fødder.

Carina og Jesper Rauff Martinus har også valgt, at det kun er Carina, som har en telefon samt at gå fra en mellem tv-pakke til en lille tv-pakke. Julen bliver der heller ikke råd til i år.

Drømmer om fleksjob

Carina Rauff Martinus er uddannet sosu-hjælper, mens Jesper Rauff Martinus er uddannet lager- og transportarbejder. De har begge to været på kontanthjælp siden 2011, da de blev fyret fra henholdsvis et job i Rema1000 og et rengøringsjob.

Siden da har Jesper søgt de job, som han har kunne komme i nærheden af. Men med en let retardering, som gør det svært for ham at koncentrere sig om flere opgaver på en gang, en varig rygskade og ordblindhed, har han ikke kunne søge hvilket som helst job. 

- Det bliver nødt til at være et job, hvor arbejdsopgaverne er begrænsede, men dem vrimler det altså ikke med her i yderområdet af landet, siger Carina Rauff Martinus.

Hun har siden, at hun kom på kontanthjælp, været i gang med at få afklaret og testet sin arbejdsevne. Hun håber på, at hun snart kan blive godkendt til at komme på ressourceforløb, som i sidste ende kan føre til et fleksjob.

Hvis Carina Rauff Martinus kommer på ressourceforløb, vil Jesper Rauff Martinus kunne få sin kontanthjælp igen, da reglen om gensidig forsørgerpligt ikke gælder, når man er i ressourceforløb. Det kan dog godt have lange udsigter, før et eventuelt ressourceforløb bliver til virkelighed. Derfor kæmper Jesper Rauff Martinus videre for at få optjent de 225 timer på ny.

- Han klør virkelig på, og jeg forsøger så godt jeg kan at hjælpe med at finde jobs. Men det er enormt angstpræget at leve så usikkert økonomisk. Det hjælper i hvert fald ikke på, hvordan jeg har det rent psykisk, hvor mine stemmer i hovedet bare er blevet mere og mere dominerende, siger Carina Rauff Martinus.

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo