Rebekka Wiah føler sig fanget på kontanthjælp. De seneste syv år har hun fået kontanthjælp og er dermed blandt den gruppe af kontanthjælpsmodtagere, som i årevis ikke kommer videre i systemet.
Hun er 55 år og og bor i København og forstår ikke, hvordan det kan lade sig gøre, at hun ikke får hjælp til at komme væk fra kontanthjælpen.
- Jeg har søgt om at komme i gang med både arbejde og uddannelse mange gange, men er bare blevet sendt i aktivering og virksomhedspraktik, som ikke har ført til noget som helst, siger Rebekka Wiah.
Avisen.dk skriver onsdag, at København er den kommune i Danmark, hvor flest mennesker er langvarigt på kontanthjælp.
Som ufaglært har Rebekka Wiah særligt haft et ønske om at gå i gang med en uddannelse, men hun føler ikke, at hun er blevet hjulpet i gang med noget.
- Gang på gang får jeg bare at vide, at det ikke afholder mig fra at få et job, at jeg er ufaglært. Men jeg kan ikke finde de arbejdspladser, som vil tage en 55 årig ufaglært ind, siger Rebekka Wiah.
Afslag på både førtidspension og ressourceforløb
Hun føler, at systemet har opgivet at få hende væk fra kontanthjælp, som hun endte på, efter at have været på sygedagpenge i en periode. Før det arbejdede hun som rengøringsassistent.
- Jeg har fået afslag på førtidspension, fordi jeg ikke er syg nok og afslag på ressourceforløb, fordi jeg er for syg. Jeg ved ikke, hvor jeg så skal gå hen, men jeg bliver i hvert fald mere syg af, at der ingenting sker, siger Rebekka Wiah.
Hun synes, at både kommunen og jobcentrene skulle koncentrere sig mere om, hvad hendes muligheder er rent job-og uddannelsesmæssigt, i stedet for at bruge al deres tid på at diagnosticere hende.
- I de papirer, som de skriver om mig, bliver jeg mere og mere syg, for hver gang jeg ser, hvad der står. Når jeg møder op i et jobcenter, så regner jeg med at få vejledning om job og uddannelse, men i stedet snakker de om, at jeg skal se en psykiater. Det fylder mere hos dem, end det gør hos min egen læge, siger Rebekka Wiah.
Kontanthjælp indtil folkepension
Rebekka Wiah kan ikke selv se, hvordan hun skal komme videre fra kontanthjælp og tror ikke, at der kommer til at ske nogen ændring i hendes situation, før hun kan få folkepension om 12 år. Som hendes situation er i dag, har hun i hvert fald selv opgivet at søge flere jobs og på den måde komme videre og væk fra kontanthjælpssystemet.
- Jeg føler, at jeg er blevet fastlåst i systemet. Jeg har prøvet at komme videre, men efter alle de år, hvor der bare ikke er sket noget, har jeg selv opgivet min egen situation nu. Jeg ved ikke, hvad jeg skal. Jeg føler mig som samfundets skrald, siger Rebekka Wiah.
Hun er ked af, at hun ikke har fået flere chancer til at komme videre med sit liv. Hvis hun ender med at få en førtidspension på et tidspunkt, vil hun derfor gerne bruge tid på at arbejde frivilligt, hvor hun kan hjælpe tidligere anbragte børn med at klare sig bedre som voksne. Rebekka Wiah har selv boet på børnehjem. Hun har også en drøm om at lave et band for hjemløse.
- Jeg er så ked af min situation. Hvis du går ind i en 1. klasse og spørger dem om, hvad de vil være, når de bliver voksne, er der jo ingen som vil ende, som jeg er endt. Det ville jeg heller ikke selv, men jeg er ikke blevet hjulpet videre i mit liv, som jeg havde brug for, siger Rebekka Wiah.