Administration 

Åbent brev til Folketingets Forsvarsudvalg: Forsvarsministeriet nægter at følge politisk beslutning

Debat
Et F-35 bryder lydmuren
(Foto: Scanpix)

"Man kan også med sin sunde fornuft spørge sig selv, hvis ikke dem der har Flyvestationen som nærmeste nabo, ikke skal placeres i rød zone, hvem skal så?"

I forbindelse med Forsvarets indkøb af nye kampfly blev der udarbejdet en kompensationsmodel, som skal kompensere naboerne til flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland. Det skete, fordi de nye kampfly støjer mere end de nuværende F-16 kampfly.

Kompensationsmodellen er en politisk vedtaget model, som dermed også siger, hvad politikerne bag modellen finder, er et rimeligt støjniveau, når man er nabo til en militær flyvestation. Og her er den maksimale støj, naboerne skal udsættes for 100 dB. Er der mere støj i kombination med et krav om en gennemsnitsstøj på 55 dB, bliver husejeren tilbudt, at Forsvaret køber huset, da huset i så fald ligger i den såkaldte røde zone.

Zonedelingen af naboerne sker på baggrund af en støjberegning, som skal vise, hvor meget de ny kampfly støjer på den enkelte matrikel. Min matrikel er placeret i gul zone, fordi Forsvaret beregner den maksimale støj for en F-35 til at udgøre 90,9 dB. Det er dokumenterbart en forkert beregning og dermed placering – der er allerede nu mere støj fra de meget lettere F-16’ere end beregnet for de ny og tunge F-35.

Jeg har igennem mere end to år, forsøgt at få Forsvaret til at indse, de 90,9 dB ikke kan være korrekte. Der kommer betydelig mere end 100 dB på min matrikel. Betydelig mere fordi hver gang der lægges 3 dB til, så fordobles støjniveauet. Lyd udvikler sig eksponentielt efter en logaritmisk skala.

Hemmelige flyindstillinger

Der er allerede nu en maksimumstøj på mere end 100 dB på min matrikel – og det med F-16 kampfly. De ny F-35 kampfly har en motor, der er en halv gang større end motoren i en F-16, og støjen er i forbindelse med starter dermed også betydelig højere med de ny fly.

At jeg og mine naboer allerede lever op til kriterierne for at ligge i rød zone, har jeg dokumenteret, uden at det har fået Forsvarsministeriet til at foretage sig noget som helst.

Forsvarsminister Trine Bramsen har kun svaret, at der er fuld åbenhed i støjberegningen og alt er lagt åbent frem. Det er imidlertid ikke sandt.

Et helt afgørende element i støjberegningen er flyprofilen, motorindstillingen på flyet ved start. Disse er hemmelige, så vi kan ikke se, om de simpelt hen er sat alt for lavt, som det tidligere har været tilfældet. Så det er altså så som så med forsvarsministerens påståede åbenhed.

Støjberegningen er som en kompliceret ligning, hvor f.eks. de geologiske, biologiske, meteorologiske og altså motorindstilling og en række andre forhold indgår. En del af disse ting er ikke variable. Vejret er f.eks. nu en gang, som vejret er.

Ligningen kan meget forenklet se sådan ud: x + y = z. Og z er i denne beregningsmodel den støj Forsvaret beregner på min matrikel, mens x er vejret, og y et flyprofilen. Her kan vi så regne baglæns, hvis vi forudsætter 91 dB på min matrikel, som Forsvaret har regnet sig frem til. Vi forudsætter x er vejret, som har faktor 30. Flyprofilen (y) er variabel, så for at ramme de ønskede 91 dB, sætter vi den til 61, så går ligningen op. Flyprofilen er godt nok sat alt for lavt, men er den variabel, der kan skrues på, og eftersom den er hemmelig, er der ikke nogen, der kan se den.

Ingen har kontaktet støjekspert

Flyvestationens miljøtilladelse kræver, at flyvestationen en gang pr. år selv opgør, hvor meget der er støjet. Støjrapporten for 2020 er udkommet. Den viser blandt andet, at den maksimale støj i 2020 udgør 185 dB. Det er altså Flyvestation Skrydstrups eget tal.

Hvis man så beder en lydekspert/ingeniør om en vurdering af, hvor meget støj der forsvinder over åbent land i en afstand på 1400 meter fra startbanen, afstanden til mit hus, og uden skove, høje bygninger eller andet af den slags, så er svaret højst 73 dB, formentlig noget mindre, blandt andet fordi flyene jo stiger. (kilde: Civilingeniør, Dimitar Ianev, dk-akustik m.fl.)

For nu at være fair, trækker jeg så 73 dB fra det maksimum, som flyvestationen selv opgiver til 185 dB. Det vil sige, der er et maksimumstøjniveau på min ejendom på 112 dB i 2020 med F-16 kampfly. F-35 kampfly støjer som nævnt ganske betydeligt mere.

Skal jeg være ekstremt konservativ i min beregning, halverer vi maksimumstøjen på 112 dB. Men så er der stadig 109 dB. Lyd fordobles for hver 3 dB, ligesom den halveres, hvis der trækkes 3 dB fra. Men selv en halvering er ikke nok til at komme under den magiske grænse på 100 dB.

Denne beregning viser, at min matrikel hører hjemme i rød zone – det er jo tydeligt for enhver. Man kan også med sin sunde fornuft spørge sig selv, hvis ikke dem der har Flyvestationen som nærmeste nabo, ikke skal placeres i rød zone, hvem skal så? I modsat fald er den politisk vedtagne model ubrugelig.

Men Forsvaret nægter at ændre status på min matrikel og mine naboers på trods af, at Flyvestationens egne tal med al tydelighed viser, at min matrikel opfylder kriterierne for at ligge i rød zone. Hvad er zoneinddelingen så værd?

Det viser sig også, at ingen i Forsvarsministeriet har taget sig den ulejlighed at kontakte en støjekspert for at drøfte de oplysninger, jeg igennem to år er fremkommet med, og som altså tydeligt viser fejlplaceringen af min og mine naboers ejendomme i zoneinddelingen.

Et er, at Forsvarsministeriet ikke tager naboerne alvorligt, noget andet er, at Forsvarsministeriet har brugt rigtig mange skattekroner på en støjberegning og en kvalitetssikring af denne, som dokumenterbart viser noget forkert – måske for mange andre end blot min og mine nærmeste naboers ejendomme.

At det ikke er drøftet med leverandøren af støjberegningen og leverandøren af kvalitetssikringen, kan skyldes, at Forsvarsministeriet godt ved, at de data (flyprofiler) som de har leveret til beregningen er af en størrelse, som er meget lavere end virkeligheden, præcis som det altså var tilfældet første gang støjberegningen skulle fremlægges.

Jeg vil opfordre Folketingets Forsvarsudvalg til spørge forsvarsministeren, om det er med hendes velsignelse, at Forsvarsministeriet tilsidesætter en politisk vedtaget kompensationsmodel. For det er det ministeriet gør og dermed også tilsidesætter forligspartnernes beslutning om at kompensere de støjramte naboer i den grad, som det er politisk ønsket og vedtaget. Og i forlængelse af dette og eventuelt svar, må forligspartierne bag kompensationsmodellen spørge sig selv, om den nuværende status var den ønskede, da forliget blev indgået.

Forsvarsministeriet vil tabe søgsmål

Jeg har svært ved at tro, forligspartierne bag kompensationsmodellen tænker, at det er en fair behandling af de naboer, der skulle kompenseres.

Afslutningsvis vil jeg anerkende, at jeg naturligvis kan rejse sagen ved domstolene. Men ligesom jeg finder det særdeles kritisabelt at Forsvarsministeriet ikke har rettet henvendelse til leverandørerne af støjberegningen og kvalitetssikringen, og på den måde anvender skattekroner ganske uforsvarligt, så vil et søgsmål være i samme kategori, da Forsvarsministeriet med dets egne tal, vil tabe et søgsmål. Det er indlysende for alle andre end forsvarsministeren og hendes ministerium.

Jeg står naturligvis til rådighed, hvis der er spørgsmål, eller hvis der er udvalgsmedlemmer, der ønsker at drøfte min indsigt i denne sag.

Med venlig hilsen

Morten Andersen
Skovvej 18, Over Jerstal 6500 Vojens
Tlf. 2161 5199

Portræt af midaldrende mand med briller
Morten Andersen er kommunikationskonsulent og nabo til Flyvestation Skrydstrup. Foto: Privat

 

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads