A-kasserne støtter Vilhelmsens udmelding
Annette Vilhelmsens modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag, har afvist en fleksibel dagpengeperiode. Foto: colourbox
Organisationen for landets a-kasser vender tommelen op til SF-formandskandidatens forslag om at gøre dagpengeperioden konjunkturbestemt.

Formandsvalget i SF kan få betydning for, om ledige fremover må nøjes med to år på dagpenge eller om periodens længde kommer til at afhænge af, om der er job at få.

I dag meldte formandskandidaten Annette Vilhelmsen nemlig ud, at hun vil arbejde for en konjunkturbestemt dagpengeperiode frem for halveringen fra fire til to år, som er en del af grundlaget for den igangværende regeringsperiode.

Og selvom udmeldingen i yderste konsekvens kan koste SF regeringsmagten, så lyder der klapsalver fra A-kassernes Samvirke.

- Det er ganske fornuftigt med en fleksibel periode. Så kan man have en kort periode, når der er gang i beskæftigelsen, som der var op til finanskrisen, og have mere lempelige regler, når der er mange, der har svært ved at holde sig i arbejde, siger direktør Verner Sand Kirk til Newspaq.

AK-Samvirke har regnet sig frem til, at 2.400 ledige står til at miste dagpengene hver måned fra 1. januar 2013. Dagen efter står syv ud af ti (ifølge tal fra kommunerne, red.) uden indtægt, fordi de ikke opfylder kriterierne for at få kontanthjælp.

Men fordoblingen af genoptjeningsretten til en ny dagpengeperiode på 52 ugers fuldtidsarbejde inden for tre år, som trådte i kraft i juli, rammer ligeså hårdt som halveringen af dagpengeperioden, påpeger Verner Sand Kirk.

- Det har nøjagtig ligeså skrap en effekt oveni. Og det er også et faktum, at de politikere, der har vedtaget det (radikale og de borgerlige partier, red.), ikke har været klar over, hvor hårdt den del rammer. Så det bør spoles tilbage igen, siger han.

Annette Vilhelmsens modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag, har afvist at ville ændre på stramningerne af dagpengereglerne.

Den afgående formand Villy Søvndal har udtalt, at partitoppen bakker op om regeringsgrundlaget og dermed de nye dagpengeregler. Det understregede politisk ordfører Jesper Petersen ligeledes ved middagstid i et direkte interview på TV 2 News.